Kotleba s maďarskými extrémistami potiahne na Gabčíkovo

Utečeneckú krízu zneužíva kontroverzný šéf Banskobystrického kraja Marian Kotleba. Spolu s maďarskými extrémistami z Hnutia 64 žúp mieni v utorok jazdou na autách a motorkách z Trnavy do Gabčíkova protestovať proti islamizácii Slovenska.

30.08.2015 20:00
debata (128)

Kotleba takto zareagoval na zvolanie zhromaždenia gabčíkovských občanov proti zriadeniu imigračného centra v tomto juhoslovenskom mestečku, ktoré inicioval tamojší obyvateľ, advokát Radovan Hrádek. O povolenie požiadal mestskú samosprávu, ktorá mu však v zákonnej lehote troch dní neodpovedala ani odpoveď nevyvesila na úradnú tabuľu, preto konanie zhromaždenia považuje za povolené.

„Máme to rozbehnuté aj na sociálnych sieťach a očakáva sa hojná účasť,“ informoval Hrádek. Ako dodal, zúčastniť sa na podujatí môže každá politická strana. Podľa neho však ani minister vnútra Robert Kaliňák nesplnil sľub, že po miestnom referende, v ktorom sa občania vyslovili proti prijatiu utečencov, príde do obce debatovať s občanmi a vysvetlí im, aké bezpečnostné opatrenia v tejto súvislosti chystá.

Prečítajte si glosu Petra Javůrka: Rodní bratia

„Áno, prišiel, no debatoval len so starostom a na ľudí sa vykašľal,“ tvrdí Hrádek. Aj prezident Andrej Kiska, dodal organizátor, v televízii Gabčíkovčanov za ich postoj akurát nepriamo obvinil zo xenofóbie a z nacionalizmu.

Ďalej zdôraznil, že obyvateľom tiež nikto nepovedal, že s príchodom imigrantov, „o ktorých nevieme absolútne nič“, sa automaticky znížia ceny nehnuteľností v Gabčíkove a okolí. Podľa neho podpísané memorandum medzi rakúskym a slovenským ministerstvom vnútra, ktoré špecifikuje podmienky umiestnenia utečencov v gabčíkovskom stredisku, nebolo nikde publikované a nedá sa nikde nájsť.

Gabčíkovský starosta Iván Fenes občanov na webovej stránke mesta vyzval, aby sa vyhýbali možným konfliktom na tomto, zrejme „nie priateľskom“, stretnutí. „Hoci v obci zatiaľ nebol umiestnený ani jeden migrant, predsa je situácia čoraz viac napätá, a to nielen v regióne, ale v celej našej krajine,“ napísal Fenes.

Občanov vyzval, nech nedovolia, aby bola spoločná vec obce zneužitá na zbytočný slovensko-maďarský národnostný konflikt. Myslí si, že účastníci jazdy „konajú v snahe dosiahnuť vlastné záujmy a zveľadiť svoje ciele“, nie v prospech Gabčíkovčanov.

„Podľa politológa Michala Horského je Gabčíkovo "skvelý predobraz, ako môžu v období volebnej kampane dopadnúť legitímne aktivity občanov a samosprávy“. Aj inde, ako mieni, budú na seba podobné zhromaždenia nabaľovať politický extrémizmus. Teraz, doplnil Horský, závisí od mestských radných Gabčíkova, prípadne od ich „údajných radcov z SMK“, ako z tejto situácie vybŕdnu.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #protest #utečenci #Marian Kotleba