Migrantov musí začať riešiť únia

Obludné rozmery začína nadobúdať problém migrantov, ktorí do Európy denne po tisícoch prúdia po Stredozemnom mori či takzvanou balkánskou cestou. Orgány EÚ zaspali, možno ich však konečne zobudí 71 obetí, ktoré napokon vydala dodávka smrti, odstavená na rakúskej diaľnici A4 neďaleko obce Parndorf.

30.08.2015 20:00
rakúsko, utečenci, dodávka, hyza, Foto:
Auto s mŕtvymi telami pred bývalou veterinárnou pohraničnou stanicou pri rakúskom Nickelsdorfe v piatok 28. augusta.
debata (31)

„Ak to bude nutné, lídri EÚ sú pripravení zísť sa na mimoriadnom summite,“ vyhlásila v súvislosti s jej objavením nemecká kancelárka Angela Merkelová. Riešenia sa budú hľadať aj na stretnutí ministrov vnútra a spravodlivosti, ktoré by sa na podnet predstaviteľov Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie malo uskutočniť do dvoch týždňov.

Problém migrácie tiež vytvára tlak na voľný pohyb osôb v EÚ. Z Nemecka či Talianska už zazneli hlasy, že schengenský systém môže byť v ohrození. Český vicepremiér Andrej Babiš by schengenské hranice uzavrel. „Musíme zabrániť, aby tí utečenci sem chodili. Musíme do toho zapojiť NATO,“ vyhlásil minulý týždeň minister financií.

Vozidlá natlačené utečencami už neobchádzajú ani Slovensko, ktoré bolo donedávna mimo tranzitných ciest. Počas posledných dní policajti zadržali niekoľko desiatok ľudí smerujúcich do vysnívaných krajín Západu. Premiér Robert Fico zvolal v tejto súvislosti na dnešok bezpečnostnú radu štátu. Žiada aj stretnutie predstaviteľov EÚ na najvyššej úrovni.

„Ako je možné, že keď Grécko potrebuje peniaze, tak sa summit stretne za 24 hodín, ale keď zomierajú ľudia, nie sme schopní zorganizovať summit za účasti afrických krajín a povedať im: U vás sa bude riešiť problém a vám sme pripravení aj pomôcť,“ vyjadril sa Fico na sobotňajšej oslave výročia SNP v Banskej Bystrici.

Zdôraznil, že ľudia nielen na Slovensku, ale v celej Európe majú zo situácie s migrantmi strach. Prípadné oživenie snáh o zavedenie kvót pre jednotlivé krajiny však naďalej odmieta. V nedeľu tesne po piatej ráno zastavila polícia z Terchovej v okrese Žilina auto Fiat Ducato s poľskými značkami. Tiesnilo sa v ňom 29 ľudí bez cestovných dokladov, zrejme Sýrčanov.

Podľa hovorcu policajného prezídia Michala Slivku bolo medzi nimi aj desať detí. S autom smerovala jeho 37-ročná vodička maďarskej národnosti do Nemecka. Podobný prípad sa stal aj o čosi neskôr v Štúrove v okrese Nové Zámky, podľa Slivku bude o ňom viac informácií poskytnutých dnes. Už v sobotu večer zastavila hliadka v okrese Nové Zámky podozrivé auto značky Mercedes Sprinter s maďarským evidenčným číslom. Boli v ňom dvaja Maďari a v nákladnom priestore ďalších 30 cudzincov, medzi nimi deväť detí.

„Rokovanie bezpečnostnej rady by malo byť predovšetkým vnútroštátnou prípravou na očakávanú schôdzku ministrov. Výsledkom by mal byť postoj Slovenska k problému, ktorý na nej predložia naši ministri,“ uviedol politológ Michal Horský. Pripomenul, že iniciátori stretnutia napríklad navrhujú do konca roka zriadiť pre utečencov prijímacie centrá na území Grécka a Talianska, kde budú urýchlene spracované žiadosti o azyl.

EÚ sa chce tiež dohodnúť na urýchlení vyhostenia tých migrantov, ktorí neprejdú azylovou procedúrou a v ich domovskej krajine im nehrozí prenasledovanie. Možnosťou je aj vytvorenie záchytných centier mimo krajín únie, kde by boli spracované žiadosti utečencov ešte predtým, ako by prišli do Európy.

V panike umierali už po hodine

Vo Viedni zatiaľ pokračuje vyšetrovanie štvrtkovej tragédie, ktorú tamojší politici označili za najhoršiu masovú vraždu po druhej svetovej vojne na území Rakúska. Skutočnosť predstihla najhoršie desivé odhady. Nie 20 ani 50, na korbe nákladného auta predaného slovenskou firmou, ktoré sa stálo odstavené pri Parndorfe, našlo v priestore len čosi vyše 20 kubických metrov strašnú smrť až 71 migrantov. Odborníci sa zhodujú, že natlačení tam bez prístupu čerstvého vzduchu začali zomierať už po hodine jazdy.

Toto číslo sa mohlo spresniť až po tom, čo vyšetrovatelia dodávku z diaľnice odtiahli do blízkeho objektu bývalej veterinárnej stanice pri mestečku Nickelsdorf. Tam ju najprv schladili, keďže v utorok bola na území s odstaveným autom tropická horúčava a telá sa rýchlo rozkladali. A potom odtiaľ celú noc odvážali mŕtvych na súdnu pitvu a identifikáciu do Viedne, odoberali z vozidla stopy a vzorky DNA. Utečenci sa zrejme v panike usilovali korbu otvoriť, o čom svedčia preliačené steny.

Ako na piatkovej tlačovke spresnil šéf polície rakúskej spolkovej krajiny Burgenland Hans Peter Doskozil, v dodávke sa napokon našlo 59 mŕtvych mužov, osem žien a štyri deti. Najmladšie dievčatko nemalo ani dva roky, traja chlapci boli asi desaťroční. „Myslím, že ľudia v tomto kamióne sa s najväčšou pravdepodobnosťou udusili,“ naznačil Doskozil príčinu smrti. K pôvodu obetí uviedol len toľko, že pri prehliadke vozidla objavili cestovný pas zo Sýrie.

Či však ide o utečencov z tejto krajiny, zatiaľ nevedel potvrdiť. Vyšetrovanie naznačuje, že nepochádzali z Afriky. Podľa súčasných informácií vozidlo smerovalo z Maďarska, pravdepodobne z mesta Kecskemét na juh od Budapešti. Vyštartovalo odtiaľ v stredu. Podľa Doskozila ľudia v ňom ukrytí zahynuli ešte na maďarskom území a dodávka bola pri Parndorfe odstavená najmenej 24 hodín.

Auto s mŕtvymi malo maďarskú značku. A hoci na jeho korbe sa stále nachádzali bannery slovenského hydinárskeho závodu HYZA, bolo potvrdené, že táto firma auto v roku 2014 predala a s udalosťou nemá spojitosť. Rakúsko v pondelok za mŕtvych z chladiarenskej dodávky chystá spomienkovú bohoslužbu. Uskutoční sa o 19.h v Dóme svätého Štefana v centre Viedne. Na omši sa zúčastní aj maďarský veľvyslanec v Rakúsku. Všetky obete dôstojne pochovajú na cintoríne v dedine, pri ktorej ich našli.

Dvoch mužov zrejme zodpovedných za smrť... Foto: SITA/AP
maďarsko, rakúsko, prevádzači, zatknutí, Dvoch mužov zrejme zodpovedných za smrť utečencov v dodávke predvádzajú pred súd v maďarskom Kecskeméte.

Zadržali zatiaľ päť podozrivých

Maďarská polícia v sobotu večer zadržala ďalšieho, už piateho, podozrivého v tejto tragickej kauze. Ide o občana Bulharska, ktorý je podozrivý z trestného činu prevádzačstva. Okresný súd v Kecskeméte v rovnaký deň rozhodol o vzatí do vyšetrovacej väzby už v piatok zadržaných troch občanov Bulharska a jedného Afganca s maďarským pasom.

Jeden z Bulharov má libanonské korene a je zrejme aj aktuálnym majiteľom dodávky. Ďalší dvaja Bulhari mali vozidlo šoférovať. Zaistení by mohli vyšetrovateľov priviesť k osobám, ktoré v hierarchii zločineckého prevádzačského gangu stoja vyššie. Vo väzbe majú zostať dovtedy, kým sa v rámci príprav prvostupňového súdneho procesu nerozhodne o uvalení predbežného opatrenia, najviac však do 29. septembra.

O vydanie údajných páchateľov žiada rakúska strana, územne zodpovedná prokuratúra v Eisenstadte predpokladá, že jej bude vyhovené. „Uskutočnili sme aj domové prehliadky a skonfiškovali podozrivý materiál,“ uviedla hovorkyňa maďarskej polície Viktória Csiszer-Kovacsová a dodala, že v súvislosti s prípadom vypočuli 20 svedkov. Rôzni údajní svedkovia sa hlásia aj médiám.

Maďarskému spravodajskému serveru Index.hu sa napríklad prihlásil kamionista, ktorý vraj videl dvoch ľudí v strese unikajúcich z miesta činu v osobnom aute. Iný občan zo Slovenska zase TV Markíza tvrdil, že odtiaľ videl odchádzať dvoch mužov peši smerom na Viedeň.

Medzičasom už rakúska polícia v poslednej chvíli zachránila pred možnou podobnou smrťou v dusnom nákladnom aute v Hornom Rakúsku pri mestečku Sankt Peter am Hart 26 ďalších utečencov zo Sýrie, z Afganistanu a Bangladéša. Medzi nimi tri malé deti boli už silne dehydratované, omámené a v bezprostrednom ohrození života. „Bolo to len-len,“ zdôraznil predstaviteľ tamojšej polície David Furtner. Policajti už tiež zatkli prevádzača, 29-ročného Rumuna, ktorý sa predtým hliadke pokúšal aj s nákladiakom utiecť.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Robert Fico #Rakúsko #Angela Merkelová #utečenci #prevádzači #migračná kríza