Fico: Utečencom pomôžeme, rozlišujme však medzi ekonomickými a ostatnými

Po zasadnutí mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR premiér Fico povedal, že slovenská vláda chce byť aktívna v prijímaní opatrení počas terajšej utečeneckej krízy. Položil si však otázku, prečo takmer každý migrant uteká do Nemecka alebo Británie a tvrdil, že 95 percent utečencov sú ekonomickí migranti.

31.08.2015 12:13 , aktualizované: 16:00
rokovanie bezpečnostnej rady SR, fico, kaliňák,... Foto: ,
Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR premiér Robert Fico opäť odmietol povinné kvóty pre utečencov. K téme sa vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (73)

„V 95 percentách sú to ekonomickí migranti. Je treba jasne odlišovať ekonomických migrantov, ktorých je treba vracať na územia, odkiaľ prišli, od tých, ktorí skutočne potrebujú ochranu,“ povedal Fico.

Premiér sa vyjadril, že Slovensko nepodľahne a neakceptuje kritiku niektorých politických lídrov zo západnej Európy, ktorým sa nepáči prístup východoeurópskych štátov k problematike migrácie.

„Pokiaľ si nezačneme hovoriť pravdu o migrácii, tak sa nikdy nepohneme z miesta,“ dodal Fico s tým, že sa mu ťažko prijíma kritika od krajín, ktoré nesúhlasili so vstupom Bulharska a Rumunska do Schengenu.

Fico: Migračná politika podnecuje prevádzačov

Kroky, ktoré Európa teraz robí v otázke riešenia migrácie, podnecujú organizovaný zločin a prevádzači ešte viac pokračujú vo svojich aktivitách. Uviedol to predseda vlády Robert Fico po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa ukazuje, že „politické vyhlásenia niektorých krajín majú konkrétne spojenie s veľkosťou vlny migrácie, ktorá sa okamžite pohne. Niektoré rozhodnutia, vrátane kvót, potom ešte viac tlačia migrantov do Európy,“ uviedol.

Na Bezpečnostnej rade padlo rozhodnutie, že v stredu vláda schváli svoju pozíciu na ďalšie očakávané európske rokovania. Koncom týždňa sa okrem toho k tejto téme uskutoční v Prahe summit premiérov Visegrádskej štvorky.

Fico znova zopakoval, že vláda zásadne odmieta povinné kvóty prerozdeľovania migrantov. „Nikdy s nimi nebudem súhlasiť,“ prízvukoval s tým, že povinné kvóty nevedú k riešeniu tejto problematiky.

Povinné kvóty Slovensko odmietne

Fico zopakoval ochotu pomôcť utečencom na dobrovoľnej báze. „Ak sa schvália povinné prerozdelenie migrantov, môže sa stať, že jedného dňa tu budeme mať 100-tisíc ľudí z arabského sveta“ vyhlásil Fico. Premiér uviedol, že Slovensko by mohlo pomôcť, aj finančne, so záchytnými tábormi pre utečencov. V stredu by mal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák spolu so šéfmi rezortom obrany a vnútra Martinom Glváčom a Robertom Kaliňákom vláde predložiť návrh pozície vlády SR na ďalšie rokovania. „Pravdepodobne povieme aj o sume, aj o tom, čo môžeme poskytnúť,“ povedal Fico o návrhu.

Fico hovoril aj o lepšej ochrane južnej hranice a intenzívnejšom boji proti pašerákom. Ochrana južnej hranice je aj podľa ministra vnútra Kaliňáka „prakticky nulová“. Šéf rezortu vnútra takisto odmieta rozdelenie migrantov a pripomenul, že Slovensko si chce v táboroch nechať rezervy pre prípad, že by sa zhoršila situácia na Ukrajine.

Šéf parlamentu Peter Pellegrini pripomenul, že stále ostáva v platnosti uznesie Národnej rady SR, ktoré schválili poslanci naprieč celým politickým spektrom. V ňom poslanci odmietli povinné kvóty. Ak by však bolo treba, parlament je podľa neho pripravený na túto tému rokovať.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #Robert Kaliňák #Bezpečnostná rada SR #Peter Pellegrini