Polícia zastavila protestujúcich proti migrantom na ceste do Gabčíkova

Po zhromaždení v Trnave sa odporcovia utečencov presunuli do Gabčíkova, kde majú byť ubytovaní migranti z rakúskeho tábora Traiskirchen. Na mieste sa zišlo asi sto ľudí.

01.09.2015 15:42 , aktualizované: 20:49
pochod, Gabčíkovo Foto: ,
V Gabčíkove sa nakoniec zišlo na proteste proti imigrantom približne 50 ľudí.
debata (145)

Kotlebovci, ktorí organizovali celé podujatie, sa do Gabčíkova nedostali. Polícia ich zadržala na ceste v obci Vrakúň a nepustila ich ďalej pre iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované na rovnakom mieste. Išlo o cvičenie miestnych záchranárov.

Medzi protestujúcimi bolo vidieť maďarské vlajky, vlajku Jobbiku i transparent v maďarčine, ktorý znamenal „Utečencov tu nechceme“. Maďarskí protestujúci varovali, že Gabčíkovo skončí ako pohraničné maďarské oblasti, kde utečenci prespávajú na poliach a ľudia sa boja púšťať von svoje deti. Polícia po celý čas dohliadala na poriadok.

Popoludní sa konalo zhromaždenie extrémistov a stúpencov Ľudovej strany – Naše Slovensko v Trnave. Na Trojičnom námestí v centre mesta sa zhromaždilo asi dvesto ľudí. Chcú tak vyjadriť svoj odmietavý postoj proti imigrantom prúdiacim na Slovensko.

V Trnave protestovali proti utečencom... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Trnava, protest proti utečencom V Trnave protestovali proti utečencom prívrženci Ľudovej strany - Naše Slovensko. Mladý aktivista prišiel na protest, aby jeho účastníkom ukázal, čo si o nich myslí.

Predstavitelia strany, v ktorej sa angažuje aj pravicový radikál a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba, demonštráciu odôvodnili tým, že vláda i prezident vraj pozývajú ďalších migrantov na Slovensko a že ignorujú výsledok miestneho referenda v Gabčíkove. Jeho obyvatelia sa minulý mesiac vyslovili v referende proti tomu, aby v ich obci ubytovali utečencov z rakúskeho tábora Traiskirchen.

Jeden z predstaviteľov strany uviedol, že policajti krátko pred začatím zhromaždenia zadržali Mariána Kotlebu, informuje portál sme.sk. Informáciu potvrdila aj polícia, ktorá tvrdí, že Kotlebu zaistili kvôli vyveseniu dvoch čiernych vlajok na budove samosprávneho kraja počas osláv Slovenského národného povstania. Hovorkyňa Mária Faltániová potvrdila, že sa dostavil na výsluch, ktorý netrval dlho a z policajnej stanice odišiel.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #demonštrácia proti utečencom