Zapisovateľkou volebnej komisie je Eva Chmelová

Zapisovateľkou Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa stala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová.

02.09.2015 10:56
ÚVK, Výsledky komunálnych volieb 2014 Foto: ,
Eva Chmelová.
debata (1)

Návrh ministerstva vnútra v stredu odsúhlasila vláda. Štátna komisia nahrádza Ústrednú volebnú komisiu, ktorá sa doteraz kreovala pre každé voľby. Štátna komisia ako nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb bola zriadená na základe volebného zákona od 1. júla 2015. Členovia štátnej komisie zložili 25. augusta sľub do rúk predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

Do komisie navrhuje päť členov vládne zoskupenie a päť opozícia. Ďalších štyroch doplnili Najvyšší kontrolný úrad, generálna prokuratúra, najvyšší súd a ústavný súd. Smer tak ako jediná vládna strana mal právo navrhnúť piatich členov. Sú nimi právnik Mojmír Mamojka, advokátka Ivana Remšíková, Miloš Kollár, vedúca služobného úradu na Úrade vlády SR Tatiana Janečková a Peter Repák. Za KDH sa členom komisie stal bývalý poslanec NR SR Jozef Šimko. Most-Híd navrhol Karola Nagya, OĽaNO nominovalo právničku Evu Kováčechovú, ktorá spolupracuje s VIA IURIS. SDKÚ navrhla člena straníckeho súdu Bystríka Žáka. Nominantom SaS je právnik Anton Pitoňák, ktorý pôsobí ako asistent viacerých poslancov NR SR.

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR delegovala do Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského. Ústavný súd SR nominoval bývalého podpredsedu Ústavného súdu SR právnika Eduarda Báránya. Predseda NKÚ do komisie delegoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie na úrade Juraja Kolaroviča. Generálny prokurátor delegoval do komisie námestníka generálneho prokurátora Jozefa Szabóa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #volebná komisia