Beblavý: Smerom predložený zákon o konflikte záujmov je hanba

Smerom predložený zákon o ochrane verejného záujmu je podľa poslanca a podpredsedu Siete Miroslava Beblavého hanbou a preto sa nečuduje, že pod ním nie sú podpisy opozičných poslancov.

02.09.2015 16:53
Miroslav Beblavý Foto: ,
Poslanec a podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý
debata (41)

Ako povedal Beblavý, v návrhu nie je ani jedna zo zásadných vecí, o ktorých diskutovali štyri roky. Smer nezakomponoval do svojho návrhu podľa Beblavého ani skutočné majetkové priznania, ani to, aby väčšina nemohla blokovať konanie voči porušovateľom zákona. „Zákon zostáva deravý a ľahko zablokovateľný. Ešte aj niektoré veci mierne zhoršuje. Dnes totiž nie je možné zverejniť detailné údaje o hnuteľných veciach, ale o nehnuteľnostiach je to možné. Poslanci Smeru-SD navrhujú nezverejňovať nič ani o nehnuteľnos­tiach,“ uviedol Beblavý, podľa ktorého navrhnutý zákon teda nezlepšuje súčasný stav.

Smer predložil do parlamentu novelizáciu zákona o ochrane verejného záujmu. Podľa dôvodovej správy reaguje novelizáciou na nevyhnutné potreby praxe, pričom nemenia podstatu predmetného ústavného zákona. Návrh Smeru rozširuje okruh verejných funkcionárov v súvislosti so zmenami v štruktúre orgánov verejnej moci ako i potrebou sprísnenia ochrany verejného záujmu na širší počet verejných funkcionárov, ktorí spravujú štátny majetok a verejné financie. Z pôvodne určených verejných funkcionárov v akciových spoločnostiach so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu sa okruh funkcionárov rozširuje na verejných funkcionárov v akciových spoločnostiach s majoritnou účasťou štátu, obce, vyššieho územného celku alebo s účasťou Fondu národného majetku.

Smer v parlamente dvakrát zamietol novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorú predložili opoziční poslanci. Návrhom chcela opozícia dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali do priznaní všetky svoje príjmy a aby sa z majetkových priznaní dal určiť nárast majetku. Majetkové priznania mali byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10 000 eur, teda nielen uviesť, že vlastnia auto, ale spresniť aj jeho továrenskú značku. Zmeniť sa mali aj formuláre, na ktorých funkcionári podávajú majetkové priznania. Zvýšiť sa mala aj objektívnosť konania a transparentnosť. Zároveň sa mala vylúčiť možnosť zablokovania pokuty za porušenie zákona, ako sa to dá dnes. Išlo o novelu, ktorú opozícia pripravovala so Smerom od roku 2012.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Miroslav Beblavý #Sieť #zákon o ochrane verejného záujmu