Šoféri si na nový zjazd do Senca budú musieť zvykať

Vodičov smerujúcich z Bratislavy do Senca po D1 čaká zmena. Nový zjazd z diaľnice do mesta otvoria už v piatok doobeda. Starý uzavrú betónovými zátarasami. Dva zjazdy súčasne však robili niektorým vodičom problémy.

04.09.2015 06:00
diaľnica, bratislava, trnava, doprava, D1 Foto: ,
Vodiči, ktorí prichádzajú v smere z Bratislavy do Senca, si budú musieť zvykať na nové značenie.
debata (8)

Dopravný analytik upozorňuje, že si budú musieť všímať nové značenie, väčšie ohrozenie bezpečnosti premávky však neočakáva.

Vodiči si na zmeny budú musieť zvyknúť. Nový zjazd je na diaľnici ešte pred pôvodným a vodiči nevedia, ktorý z nich použiť. Pri váhaní spomaľujú, čím ohrozujú seba aj ostatných. Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti sú zmeny dobre značené, preto kolízie neočakáva. „Dopravné značenie bolo navrhnuté a schválené podľa platných noriem a predpisov a odsúhlasené všetkými dotknutými orgánmi,“ uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

S názorom, že predchádzanie kolíziám zabezpečí podrobné značenie, súhlasí aj dopravný analytik. Domnieva sa však, že chvíľu potrvá, kým si vodiči všimnú nové značky, pretože mnohí z nich jazdia už po pamäti. Nové prepojenie diaľnice so Sencom sa podľa neho stavalo práve preto, aby bola doprava bezpečnejšia a plynulejšia.

„Každá zmena organizácie dopravy nesie svoje riziko. Kvôli tomu, že mnoho vodičov jazdí zo zotrvačnosti. Nezaregistrujú nový stav a z toho môžu vzniknúť nejaké komplikácie. Ale že by to bolo nejaké hromadné, nepredpokladám,“ povedal dopravný analytik Ján Bazovský. Podľa neho by ku kolíziám nemalo dochádzať, keďže zmena je vyznačená dopravnými značkami a pri zjazde je tiež obmedzená rýchlosť na 110 kilometrov za hodinu. Vodiči, ktorí nový výjazd prehliadnu, sa budú musieť cez ďalší najbližší otočiť. Pripomína, že žiadna novinka na cestách nie je bez problémov. „Keď otvorili Pribinu, čo je rýchlostná cesta, tam netreba stavať ako na diaľnici každých 30 kilometrov čerpaciu stanicu. Vodiči tam vybehli a dochádzal im benzín,“ doplnil Bazovský.

Riaditeľ Slovenského autoturist klubu Peter Pokorný vidí riešenie v dočasných policajných hliadkach, ktoré by upozorňovali na novú cestu. Podľa jeho skúseností vodiči spozornejú už preto, že na ceste vidia policajtov. „Nemali by hneď pokutovať. Vždy, keď sa niečo zásadné mení, zvlášť pre ľudí, ktorí tadiaľ jazdia často a sú zvyknutí na niečo iné, by mali byť na novú situáciu vyčlenení policajti,“ povedal riaditeľ Pokorný.

Stavebné práce sa Národnej diaľničnej spoločnosti podarilo skrátiť o mesiac oproti pôvodnému plánu. Prestavbou zjazdu sa má odľahčiť doprava pri vstupe do Senca smerom z Bratislavy, hlavne počas poobedňajšej dopravnej špičky. Číslo zjazdu z diaľnice sa nemení, ostáva označenie ako pri pôvodnom zjazde.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #senec #zjazd