Matovič pošle kompetentným dokumenty údajne usvedčujúce Fica

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič odovzdá dokumenty o manipuláciách vo verejnom obstarávaní do rúk policajného prezidenta Tibora Gašpara, generálneho prokurátora Miroslava Čižnára, šéfa SIS Jána Valka a šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika.

04.09.2015 11:51 , aktualizované: 13:23
debata (620)

„Tieto štyri inštitúcie majú možnosť vyšetriť to, čo sa stalo vo verejnom obstarávaní. Môžu identifikovať konečných užívateľov výhod zo zmanipulovaného verejného obstarávania,“ zdôraznil Matovič na tlačovej besede. „Ak to myslia títo ľudia so Slovenskom úprimne, stretnú sa a dohodnú, ako pôjdu Robertovi Ficovi po krku. Ak nie, dohodnú sa, ako to zametú pod koberec,“ povedal šéf OĽaNO s tým, že ak im nezáleží na Slovensku, tak sa stretnú s Ficom.

Zdôraznil, že premiér Robert Fico spolu s manželkou Svetlanou nemajú účty na Belize na vlastné meno, ale na schránkovú firmu. Je preto logické, že ako majitelia tam nefigurujú. „Robert Fico si s manželkou založil schránkovú firmu na Belize. Z toho ho obviňuje anonym. Schránková znamená, že skutočný vlastník je skrytý a pozná ho len biely kôň, ktorý za firmu vystupuje,“ upozornil. Podľa neho anonym tvrdí, že Fico si nezaložil firmu čestne, ale nečestne, preto sa logicky Fico v žiadnom registri nachádzať nemôže. „Na Belize neexistuje register skutočných skrytých majiteľov. Mávať preto papierikom, že nemáme firmu a účet, je hlúpe a divadielko. Je to dymová clona,“ vyhlásil.

Podľa lídra OĽaNO je Belize Noemova archa všetkých zločincov, ktorí sa tam potrebujú schovať. Zároveň pripomenul, že Slovensko z Belize nevie dostať najhľadanejšieho Slováka Karola Mella, pretože miestne orgány nespolupracujú. „Tam spravodlivosť neexistuje, ale sa tam kupuje. Ak chcete na Belize kúpiť pas, stačí zaplatiť 1 000 dolárov. Fico je dostatočne bohatý na to, aby si dokázal kúpiť všetko. Je to najskorumpovanejšia krajina Ameriky,“ konštatoval Matovič.

Zároveň pripomenul, že papierik Ficovi vystavila Finančná spravodajská jednotka z Belize. Americký rezort diplomacie o tejto organizácii podľa neho tvrdí, že nemá dostatočné vzdelanie a tréning v analýze prania špinavých peňazí. „Fico prišiel s pofidérnym papierikom a u voličov vytvára ilúziu, že je chudobný ako kostolná myš,“ dodal Matovič.

Konkrétne mená nezazneli

Matovič však nepovedal nič konkrétne. Predstavil údajný prípad zákazky za osem miliónov eur. Neuviedol však, o ktoré verejné obstarávanie ide. Naznačil, že ich bolo viacero.

Odmietol špecifikovať aj mená osôb, ktoré za tým stoja. Uviedol však, že ide o skupinu ľudí, ktorá sa stretla na motorkárskom výlete na americkej Route 66. Mali tam byť politici zo Slovenskej republiky a niektorí podnikatelia. Práve tam mali vymyslieť, ako obrať štát a jeho občanov o desiatky miliónov eur. Matovič však odmietol povedať, či išlo o ministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

„Bolo vypísané verejné obstarávanie na ušľachtilý cieľ, ktorej víťazom sa stala renomovaná firma. Problémom je čierna chobotnica, ktorá vymyslela kšeft, že idú okradnúť ľudí. Vypísali verejnú súťaž, pričom v pozadí hrali svoju hru. Podmienky súťaže nastavili na mieru,“ povedal Matovič. Takto podľa neho fungujú verejné obstarávania na Slovensku. Upozornil, že v dokumentácii k napadnutému verejnému obstarávaniu sú dôkazy, že „čistá ryža“ na tomto obstarávaní bola osem miliónov eur. Ide o zákazku za niekoľko desiatok miliónov eur. „Tušia, o čo ide, a zametajú dôkazy,“ konštatoval Matovič.

Matovič dostal anonym

Matovič v auguste zverejnil anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004 a­merických dolárov. „Informáciu som dostal anonymne, zároveň s tým, že mám presne zdokladovaný prípad, akým spôsobom sa tento účet má plniť,“ vyjadril sa Matovič. Ide podľa neho o verejné obstarávanie za niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré sa konalo v posledných dvoch rokoch.

Fico v utorok povedal, že finančná spravodajská jednotka v Belize informovala slovenské orgány, že Fico a jeho manželka „nemajú, a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty, alebo iné finančné produkty vo finančných inštitúciách na Belize, a tieto osoby nie sú signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize. Predmetné osoby nemajú účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a nie sú ani majitelia, ani štatutármi v takýchto spoločnostiach“.

© Autorské práva vyhradené

620 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #verejné obstarávanie #Belize #Igor Matovič #schránková firma