Armáda spásy sa vrátila na Slovensko

Celosvetové kresťanské a charitatívne hnutie Armáda spásy oficiálne obnovilo po 65 rokoch svoju činnosť na Slovensku, ktoré sa tak stalo 127. krajinou, kde táto organizácia pomáha. Armáda spásy, ktorá vznikla pred 150 rokmi v Británii, pomáha tým najchudobnejším na kresťanských princípoch, napríklad "podaním pomocnej ruky a šírením božieho slova a spásy".

04.09.2015 14:55
bezdomovec, chudoba, bezdomovci Foto: ,
Armáda spásy obnovila po 65 rokoch svoju činnosť na Slovensku. Pomáhať bude chudobným, rómom aj bezdomovcom. (Ilustračné foto)
debata (6)

„Sme pripravení pomáhať tým najchudobnejším na Slovensku,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii územný veliteľ a komisár Hans van Vliet, ktorý má na starosti činnosť organizácie v Holandsku, Česku a na Slovensku.

Armáda spásy na Slovensku v súčasnosti poskytuje služby v troch lokalitách. V Bratislave vznikla misijná stanica s denným centrom už v roku 2013, keď začali vyjednávania o návrate organizácie na Slovensko. Pôsobí tiež v rómskych osadách v Plaveckom Štvrtku a v Galante, výjazdy sa robia aj do osád v Lozorne a Pezinku.

Inde cirkev, na Slovensku združenie

„Na Slovensku sa Armáda spásy zaregistrovala ako občianske združenie napriek tomu, že celosvetovo aj v Českej republike je to cirkev,“ povedala novinárom hovorkyňa Pavla Vopeláková s tým, že pre zatiaľ nízky počet členov na Slovensku sa ako cirkev zaregistrovať nemôže. Na Slovensku zatiaľ pôsobia štyria dôstojníci, štyria kadeti, traja zamestnanci a mnoho dobrovoľníkov. Celkovo s Armádou spásy na Slovensku zatiaľ spolupracuje asi 160 ľudí.

V Bratislave začala Armáda spásy svoju činnosť prácou s bezdomovcami, ktorých počet v hlavnom meste odhaduje kapitán Josef Knoflíček na 1 700 až 2 000. Misijná stanica na Galvaniho ulici je otvorená každý deň a okrem duchovnej služby poskytuje aj sociálne poradenstvo, ubytovanie, šatstvo a jedlo. Zbory Armády spásy v Plaveckom Štvrtku a Galante navštevujú najmä obyvatelia rómskych osád. Ich cieľom je vychovať mladých Rómov na prácu s deťmi a mládežou z ich vlastných radov a viesť ich tak k preberaniu vlastnej zodpovednosti.

Vyzdvihujú potrebu duchovna

„Slovenská akadémia vied urobila prieskum, ktorý sa týkal zmeny života rómskych komunít a výsledkom bolo, že až na 98 percent je premena možná a úspešná, ak je spojená aj s duchovnou prácou. Nestačí postaviť domy a škôlky a poskytnúť pracovné miesta. Ak chýba duchovná zložka, táto práca je neúspešná,“ tvrdí Knoflíček, podľa ktorého je najdôležitejšia sociálna a duchovná práca s rómskou mládežou.

„Armáda spásy pomáha ľuďom na okraji spoločnosti, ktorí sú často spájaní s rôznymi predsudkami a na ktorých sa zvyšok spoločnosti díva skrz prsty. Sociálna práca s týmito skupinami ľudí nie je populárna, a preto to robíme,“ vysvetľuje Antonín Plachý, metodik kvality sociálnych služieb, ktorý spolupracuje s Armádou spásy.

Organizácia bude podľa neho na Slovensku spolupracovať aj s inými charitatívnymi organizáciami ako aj s bratislavskými mestskými časťami a magistrátom. Ten Armádu spásy prizval do pracovnej skupiny, ktorá pracuje na aktualizácii koncepcie riešenia bezdomovectva. Súčasťou bude aj sčítanie bezdomovcov v Bratislave, čo je základom na riešenie tohto problému.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #charita #Armáda spásy