Na Najvyššom súde sa bude opäť meniť rozvrh práce

Na Najvyššom súde (NS) SR sa bude opäť meniť rozvrh práce. Informovali o tom z kancelárie predsedníčky súdu Daniely Švecovej. Ako vysvetlili, náhle tragické úmrtie Milana Karabína vyvolalo zo strany sudcov trestnoprávneho kolégia ďalšie návrhy na úpravu rozvrhu práce na rok 2015.

04.09.2015 16:23
debata

Hlavným dôvodom a cieľom pripravovaných zmien je reagovať na vzniknutý stav a zabezpečiť operatívnosť a funkčnosť jednotlivých senátov trestnoprávneho kolégia NS, predchádzať prípadným prieťahom v rozhodovacej činnosti a zabezpečiť naplnenie zásad trestného procesu v plnom rozsahu, uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Nový rozvrh práce platí na trestnoprávnom kolégiu iba od začiatku septembra. Podľa neho členovia senátu Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský sú zaradení do iných senátov. Štefan Harabin by mal pracovať v senáte s Jurajom Klimentom a Petrom Szabom. Milan Karabín, ktorý bol tiež členom tohto senátu, cez víkend tragicky zomrel.

Harabin sa dostal do senátu svojich kritikov a tí túto zmenu odmietli akceptovať s tým, že nebola s nimi všetkými zákonným spôsobom prerokovaná. Tiež upozornili na „pretrvávajúcu odbornú a morálnu disharmóniu medzi pôvodnými členmi senátu 5T a sudcom Harabinom, ktorá bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“. Gabriela Šimonová je v senáte s Martinom Piovartsym a Pavlom Farkašom. Viliam Dohňanský sa dostal do senátu v zložení Štefan Michálik, Daniel Hudák a Peter Hatala. Mení sa aj zloženie dovolacích senátov.

Štefan Harabin v minulosti zdôraznil, že Švecová mení senáty na pokyn politikov a na požiadanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. „Toto je nebezpečné v právnom štáte,“ vyhlásil. Harabin nesúhlasí s návrhom na zrušenie jeho senátu, podľa neho je to trest za právny názor.

Situácia v trestnom kolégiu Najvyššieho súdu SR sa skomplikovala po tom, čo dva senáty vydali rozdielne rozhodnutia v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorý bol v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu 29. septembra. Na 14. septembra je zvolané kolégium, kde bude predložený návrh na odvolanie Štefana Harabina z čela kolégia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #senáty #Daniela Švecová #Milan Karabin #rozvrh práce