Mojžiš: Odpočúvanie je jednou z najsilnejších zbraní štátu

Bývalý šéf Národného bezpečnostného úradu Ján Mojžiš hovorí, že v demokratickej krajine je bežné, že neodôvodnené nasadenie odpočúvania, by malo byť oznámené ľuďom, ktorých sa týkalo. Občan by mal dostať o tom vyrozumenie, aby sa mohol brániť pred prípadným zneužitím odpočúvania.

07.09.2015 13:30
debata (10)

Vláda odsúhlasila novelu zákona o ochrane súkromia pred odpočúvaním. Budú teda ľudia v budúcnosti lepšie chránení pred neoprávneným odpočúvaním?
Určite áno. Už len tým, že vzniká možnosť legálne sa na odpočúvania pozrieť a posúdiť zákonnosť nasadenia odpočúvania a jeho priebehu. Je to výrazný posun v prospech občana.

Odpočúvanie má kontrolovať komisia, v ktorej budú vládni a opoziční poslanci a ďalší dvaja členovia, ktorých navrhnú šéfovia bezpečnostných výborov, z radov bývalých sudcov, prokurátorov policajtov alebo ľudí, ktorí sa venujú právnej či bezpečnostnej teórii. Je zloženie komisie dobre nastavené?
Ukáže to až prax. Zaujímalo by ma, či všetci budú musieť mať bezpečnostnú previerku a akým spôsobom sa vyberú dvaja členovia komisie z radov odborníkov. Dôležitá bude aj veľkorysosť predsedu výboru nájsť tých správnych ľudí, ktorí budú garantmi pre verejnosť a do komisie prinesú aj profesionalitu a objektivitu.

Slovensko je malé a každý má nejakého známeho. Dá sa vôbec nájsť apolitických ľudí?
V každom prípade to bude ťažké. Každý má nejakú príbuznosť, či už politickú, alebo osobnú k ľuďom okolo. Uvidíme, ako to bude fungovať.

Komisia má vykonať kontrolu odpočúvania aj na základe podnetu občana, ak sa domnieva, že ho odpočúvajú. Ako sa to však človek dozvie?
Je otázka, či sa takýto podnet bude považovať za odôvodnený. Teda, či sa stanovia nejaké formálne podmienky, aby kontrolná komisia podnet preskúmala. Alebo nastane situácia, že sa všetci paranoici v republike budú sťažovať a budú sa riešiť desaťtisíce prípadov. Bolo by dobré si túto vec ujasniť ešte predtým, ako zákon nadobudne platnosť. V demokratickej krajine je tiež bežné, že neodôvodnené nasadenie odpočúvania by malo byť oznámené ľuďom, ktorých sa týkalo. Občan by mal dostať vyrozumenie, v akom období sa odpočúvanie uskutočnilo a že záznam bol zničený. V tom prípade by sa mohol aj brániť pred prípadným zneužitím odpočúvania.

Po novom sa spresňuje, že odpočúvanie možno nasadiť až v prípade, ak sú iné spôsoby podstatne sťažené alebo neúčinné. Bude komisia schopná skontrolovať, že sa bude postupovať len takto?
Táto formulácia je dostatočne gumová a každý si ju bude môcť vysvetliť podľa toho, aký má pohľad na vec. Pre niekoho pôjde o hranicu, kedy nasadiť odpočúvanie, a pre iného je to formulácia, ktorá umožňuje všetko. Bolo by teda nutné takéto znenie zákona špecifikovať presnejšie. Prvotná informácia sa môže javiť alarmujúco, ale nakoniec sa ukáže, že išlo o planý poplach a nebolo treba odpočúvať. Pre štátne orgány je použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), teda aj odpočúvania, jednou z najsilnejších zbraní a najväčším zdrojom informácií. Aj preto býva pokušenie využiť odpočúvanie prirodzené.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Ján Mojžiš