Trenčianska župa začala splácať rekordnú pokutu

Trenčianska župa už zaplatila prvú splátku rekordnej polmiliónovej pokuty, ktorú jej uložil Úrad pre verejné obstarávanie. Je to najvyššia pokuta v histórii, akú úrad udelil samospráve. Dohodli sa na splátkovom kalendári, no župa zároveň úrad zažalovala.

07.09.2015 15:00
budova TSK, Trenčín, Foto: ,
Pri výbere firmy na postavenie tejto deväťposchodovej administratívnej budovy Trenčiansky kraj použil metódu priamej zákazky, čím podľa ÚVO porušil zákon. Za to musí teraz splácať pokutu takmer pol milióna eur.
debata (5)

Pokutu dostal Trenčiansky samosprávny kraj ešte v roku 2008 za výber firmy na výstavbu administratívnej budovy, kde teraz sídli. Trikrát sa proti polmiliónovej sankcii odvolal tým, že podal tzv. rozklad, ale terajšie rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie je už definitívne a nie je možné sa proti nemu odvolať.

„Pokuta vo výške 496 414,33 eura bola na základe rozkladu podaného Trenčianskym samosprávnym krajom potvrdená druhostupňovým správnym orgánom. V tomto prípade ide o najvyššiu pokutu uloženú samosprávnemu kraju,“ povedal Ján Mažgút, hovorca Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ako ďalej dodal, celkove najvyššia pokuta, akú kedy úrad udelil, je vo výške 654 500 eur. Dostalo ju ministerstvo životného prostredia za „prihratie“ 13-miliónovej zákazky na propagáciu operačného programu životné prostredie v roku 2008.

Verejná súťaž mala byť vtedy vyhlásená len naoko, zákazku dostala vopred vybratá firma. Predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška neskrýva rozčarovanie nad veľkou pokutou. Vraví, že ho to mrzí o to viac, že ju župa musí platiť teraz, takmer 10 rokov od podpísania zmluvy na výstavbu administratívneho sídla. „Museli sme sa s Úradom pre verejné obstarávanie dohodnúť na splátkach, pretože ak by sme zaplatili pol milióna jednorazovo, tak by sme museli obmedziť poskytovanie niektorých služieb v rámci kompetencií samosprávneho kraja, napríklad sociálne služby, opravu a údržbu ciest alebo školských budov,“ vraví Baška.

ÚVO prostredníctvom svojho hovorcu potvrdil, že už zaevidoval prvú platbu z účtu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Splátkový kalendár je rozvrhnutý na tri roky. Do júna 2016 bude župa splácať po 1 000 eur mesačne, potom až do júna 2018 každý mesiac po 20 000 eur. Župa chce situáciu zvrátiť žalobou a s úradom sa bude súdiť.

„Proti rozhodnutiu úradu sme podali žalobu a budeme čakať, ako súd rozhodne. Keď potvrdí rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ja osobne podám trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý má na svedomí porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Za pol milióna eur mohol kraj urobiť veľmi veľa pre obyvateľov tohto regiónu,“ vyhlásil Jaroslav Baška. Takýto postup schvaľuje aj Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska. Zdôrazňuje, že samospráva má povinnosť brániť sa, a ak existuje šanca domôcť sa na súde nápravy, tak sa musí snažiť zvrátiť situáciu.

„Najhoršie je, že peniaze, ktoré legálne prídu samosprávnemu kraju na plnenie jeho kompetencií, musia sa vrátiť do nejakého vreca, kde nevieme, čo s nimi bude, ale určite nebudú použité pre obyvateľov Trenčianskeho kraja. Nie je to postih pre vedenie alebo pre tých, čo urobili chybu, ale pre obyvateľov kraja,“ dodala Balážová.

Podľa právnika Vladimíra Pirošíka, odborníka na komunálne právo, pokutu dostala právnická osoba, teda župa. Bude záležať len na nej, ako veľmi si ju bude vymáhať, ako ju aspoň do určitej miery zosobní. Samosprávny kraj však musí najskôr pokutu zaplatiť a až následne môže vymáhať od zodpovedných osôb náhradu.

Občania, ktorých sme náhodne oslovili pred budovou Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa zhodujú v tom, že tí, čo majú na svedomí pokutu, by mali niesť zodpovednosť.

„Nemyslím si, že je za to zodpovedná len jedna osoba. Sú to určite viacerí a tí všetci by mali ísť pred súd,“ myslí si Lina Kováčová z Trenčína. Podľa Karola Plotta je absurdné, že niekto urobí takú nehoráznu chybu a potom za ňu zaplatia obyčajní ľudia. Je presvedčený, že by pomohlo, keby vinník išiel natvrdo do väzenia, aby to bol exemplárny trest na výstrahu ostatným. „Malo by sa to riešiť právnou cestou, prečo nie napríklad dosahom na ich majetok? Prečo by niekoho previnenie mali znášať občania?“ pýta sa Gabriela Dohálová, obyvateľka Trenčianskeho kra­ja.

Zmluvu so stavebnou firmou, ktorá novú administratívnu budovu postavila, podpísal samosprávny kraj začiatkom januára 2006, na sklonku funkčného obdobia prvého trenčianskeho župana Štefana Štefanca. Stavať sa začala na jeseň 2006, keď sa už županom stal Pavol Sedláček, ktorý bol na čele kraja dve funkčné obdobia. Polmiliónovú pokutu ÚVO uložil samosprávnemu kraju vo februári 2008, zdôvodnil ju neoprávneným použitím metódy priamej zákazky pri výbere firmy. Podľa úradu na použitie tohto postupu neboli splnené podmienky. Pri určení výšky sankcie vychádzal zo zákona o verejnom obstarávaní a predstavuje päť percent zmluvnej ceny (teda päť percent z takmer 10 miliónov eur).

<AF> Pri výbere firmy na postavenie tejto 9-poschodovej administratívnej budovy Trenčiansky kraj použil metódu priamej zákazky, čím podľa ÚVO porušil zákon. Za to musí teraz splácať pokutu takmer pol milióna eur. <PF> FOTO PRAVDA: MILAN KRÁĽ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Úrad pre verejné obstarávanie #trenčianska župa