Fico po schôdzke troch susedov: Môžeme prispieť na budovanie bezpečných zón

Premiér Robert Fico sa aj naďalej hlási k záverom, ktoré dosiahol s premiérmi krajín Visegrádskej štvorky (V4), teda Česka, Poľska a Maďarska, v piatok v Prahe na mimoriadnom summite venovanom migrácii, zdôrazňuje dobrovoľný princíp pomoci utečencom, nie na základe kvót.

07.09.2015 15:07 , aktualizované: 17:40
Fico, Sobotka, Faymann Foto: ,
Premiér Robert Fico rokoval v Bratislave o utečencoch s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom (vpravo) a rakúskym predsedom vlády Wernerom Faymannom.
debata (131)

Ako uviedol v pondelok po rokovaní s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, myslí si, že tieto závery jednoznačne hovoria o spoločnom postupe štyroch krajín. „Preto nevidím dôvod komentovať čokoľvek a viete, keď nemáte za nič zodpovednosť, tak môžete mať všelijaké vyhlásenia,“ uviedol v reakcii na vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku k utečencom a migrácii.

Iracionálne kvóty

Fico ocenil schôdzku, ktorú mal v pondelok popoludní s predsedom českej vlády Bohuslavom Sobotkom a s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom ako „rozhovor troch susedov“. POvedal, že Slovensko chce byť súčasťou spoločného európskeho riešenia utečeneckej krízy, ale pripustil, že v rámci únie stále pretrváva rozpor okolo povinných kvót. Po niekoľkýkrát ich odmietol ako iracionálne s vysvetlením, že migranti na Slovensku nechcú ostať, preto je nezmyselné ich prijímať podľa kvót.

Hranicu treba vojensky zabezpečiť

Fico zdôraznil, že vláda SR aj on osobne nesie za rozhodnutia týkajúce sa prijímania utečencov zodpovednosť, povedal, že musíme zohľadňovať solidárny, ale aj bezpečnostný rozmer terajšej migrantskej vlny. Nekontrolovaná migrácia so sebou nesie bezpečnostné riziká, do krajín EÚ prichádzajú aj bojovníci Islamského štátu. V tejto súvislosti Fico urobil záver, že je potrebné, „aj vojensky zabezpečiť vonkajšiu hranicu Schengenu, pretože nevieme, kto sem prichádza“.

Premiér upozornil, že sa čoraz viac hovorí o bezpečných zónach. Mali by to byť miesta, kde by sa utečenci zastavili, kde by boli identifikovaní a rozhodlo by sa o tom, či ich vpustiť za hranicu alebo vrátiť. „Slovensko je ochotné prispieť finančne aj peronálne pri vytváraní takýchto zón,“ ubezpečil Fico.

Problém utečeneckej a migračnej krízy sa dostáva na pôdu Organizácie Spojených národov, Fico telefonoval s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-Munom.

Ako uviedol Fico v najbližšom čase by so šéfom OSN mal hovoriť aj predseda českej vlády. Podľa Sobotku by sa OSN malo výrazne podieľať aj na zabezpečení tzv. hotspots, čiže bezpečných miest.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #Andrej Kiska