Harabin chce bojkotovať zasadnutie kolégia

Sudca Štefan Harabin pokračuje vo svojom boji na Najvyššom súde. Tentoraz sa sporí so šéfkou Najvyššieho súdu Danielou Švecovou o to, kto má zvolať Trestnoprávne kolégium, ktoré má vyriešiť zmätočné rozhodnutia okolo policajnej inšpekcie.

08.09.2015 13:00
harabin, štefan harabin, najvyšší súd, Foto: ,
Predseda Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Štefan Harabin.
debata (21)

Harabin, ktorého senát inšpekciu opakovane spochybnil, hovorí, že Švecová nemala právo kolégium zvolať na koniec septembra. Jej konanie označil za nezákonné. Sudcovia Trestnoprávneho kolégia, naopak, upozornili, že keď Harabin odmietol kolégium zvolať, urobila tak Švecová na ich podnet.

Podnet dal predseda jedného zo senátov súdu Juraj Kliment. Podľa neho Harabin ako predseda kolégia bol povinný zvolať ho na zaujatie zjednocujúceho stanoviska o to viac, že sudcovia nižších súdov začali veci s rovnakou problematikou odročovať a čakajú na zaujatie stanoviska.

Obvinení a ich obhajcovia poukazujú na právoplatné rozhodnutia Harabinovho senátu, že policajná inšpekcia nemá oporu v zákone. „Vzhľadom na Harabinove mediálne vyjadrenia, že Trestnoprávne kolégium nezvolá, keďže nevidí na jeho zvolanie žiaden dôvod, zvolala ho predsedníčka Najvyššieho súdu, berúc do úvahy môj podnet a v neposlednom rade zohľadniac aj vzniknutú situáciu,“ uviedol Kliment.

Harabin povedal, že Švecová nepostupovala zákonne. „Kolégium zvoláva jeho predseda,“ vyhlásil Harabin. Dodal, že on osobne bude rokovanie 29. septembra bojkotovať. Podľa neho prijaté rozhodnutie kolégia nebude zákonné. Švecová nechcela Harabinove vyjadrenia komentovať.

Rokovací poriadok Najvyššieho súdu hovorí, že „na návrh predsedu kolégia, predsedu súdu alebo ministra prijíma stanoviská k zjednocovaniu výkladu zákonov a iných všeobecne záväzných právnych predpisov, ak došlo k výkladovým rozdielnostiam v právoplatných rozhodnutiach senátov toho istého kolégia“. Rokovací poriadok schválili všetci sudcovia Najvyššieho súdu.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Foto: Ivan Majerský, Pravda
najvyšší súd, predsedníčka, Daniela Švecová, Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Trestnoprávne kolégium teda čaká diskusia o zákonnosti policajnej inšpekcie, pretože senáty Najvyššieho súdu k nej vydali viackrát odlišné rozhodnutie. Pod vedením Harabina v tomto roku spolu trikrát rozhodli, že inšpekčná služba ministerstva vnútra nemá oporu v zákone.

Tri iné senáty Najvyššieho súdu tvrdia opak, jeden z nich vlani dokonca viedol samotný Harabin. Ešte pred niekoľkými týždňami Klimentov senát spochybnil rozporuplné rozhodnutia senátu Štefana Harabina v kauzách policajtov obvinených z korupcie. Odborníci, ale aj bežní ľudia sa pýtajú, čo teda platí.

Jeden zo sudcov Najvyššieho súdu Peter Paluda pre Pravdu povedal, že kolégium sa najprv pokúsi zladiť rozličné rozhodnutia senátov v tejto veci. „Pokúsime sa nájsť zjednocujúce stanovisko, ktoré by vyšlo v Zbierke rozhodnutí a bolo by záväzné,“ mienil Paluda. Najvyšší súd si vyžiadal k tomu stanoviská a právne analýzy od rezortov vnútra a spravodlivosti a Generálnej prokuratúry.

Trestnoprávne kolégium má stálych 15 trestných sudcov, jeden sudca je na stáži. Na prijatie zjednocujúceho stanoviska bude potrebných najmenej šesť hlasov. Po uverejnení v Zbierke rozhodnutí bude stanovisko záväzné aj pre iné súdy. Je predpoklad, že časť sudcov sa vysloví za to, že policajná inšpekcia je nezákonná a budú sa tak pridržiavať verdiktov, ktoré v minulosti vyniesli.

„Za svoje rozhodnutia budú hlasovať asi len tí sudcovia, ktorí boli v senátoch, ktorým šéfuje Štefan Harabin. Aj to nie všetci,“ uviedol zdroj Pravdy z Najvyššieho súdu. Harabina čaká v septembri aj odvolávanie z pozície šéfa Trestnoprávneho kolégia. Tento Švecovej návrh kolégium prerokuje už o pár dní, 14. septembra. Sudca Kliment nechcel komentovať, akú podporu má Harabin.

„Bude sa rozhodovať o tom, ktorou cestou sa nielen Trestnoprávne kolégium, ale aj Najvyšší súd vyberie – či sa pokúsime prinavrátiť tomuto súdu stratenú dôveru a rešpekt, alebo, obrazne povedané, či všetci slušní ľudia nad nami definitívne zlomia palicu,“ povedal Kliment.

Dodal, že Harabin zatiaľ v jeho senáte zostáva, ale nebude mať rozhodovacie právomoci. Nečakane zosnulého Milana Karabína nahradí v tomto senáte Peter Hatala. Kliment aj naďalej zotrváva na svojom vyhlásení, že fungovanie s Harabinom v jednom senáte môže viesť až k fyzickým konfliktom. Podľa neho „pretrvávajúca odborná a morálna disharmónia medzi pôvodnými členmi senátu a sudcom Harabinom bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Daniela Švecová #trestnoprávne kolégium