Švecová: Trestnoprávnemu kolégiu by prospel nový predseda

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová si myslí, že by justícii prospelo, ak by malo trestnoprávne kolégium, ktorému momentálne predsedá Štefan Harabin, nového predsedu.

08.09.2015 11:42 , aktualizované: 14:00
najvyšší súd, predsedníčka, Daniela Švecová, Foto: ,
Daniela Švecová.
debata (21)

Vyjadrila sa tak po utorkovom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý sa jej pýtal na to, akým smerom sa Najvyšší súd SR uberá. Harabin sa v minulosti o Švecovej vyjadril, že je plničom pokynov ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Švecová na obvinenia Štefana Harabina reagovať nechcela, odmietla však, že by ju Kaliňák riadil.

„To nemá absolútne žiadne racionálne opodstatnenie, to nemá opodstatnenie v ničom,“ zdôraznila. Priznala však, že to, že sudcovia Najvyššieho súdu SR sa obviňujú, môže pôsobiť na verejnosť negatívne a dúfa, že v budúcnosti takéto problémy nebudú vznikať. Budúci týždeň budú sudcovia trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR rozhodovať, či ich aj naďalej bude viesť Štefan Harabin.

Kiska ocenil snahu Švecovej vrátiť Najvyššiemu súdu dôveryhodnosť

Prezident Andrej Kiska v utorok ocenil snahu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej vrátiť tejto inštitúcii dôveryhodnosť. Ako uviedol na brífingu po rokovaní so Švecovou, úloha, v ktorej predsedníčka NS je, nie je jednoduchá.

„Je to o tom, aby súdnictvo ako celok dokázalo to, aby sa vrátila dôveryhodnosť justícii v našej spoločnosti,“ vyhlásil Kiska. Prezident so Švecovou takisto diskutoval o etickom kódexe a jeho návrhu na zmenu ústavy, podľa ktorého by sa mal zvýšiť vek odchodu sudcov do dôchodku.

Kiska si myslí, že na to, aby sa súdnictvo skutočne zmenilo, je potrebná podpora všetkých sudcov. „Súdnictvo na to, aby sme ho skutočne zmenili, potrebuje podporu všetkých sudcov. Podporu každého predsedu krajského súdu, každého predsedu okresného súdu, každého jedného sudcu,“ povedal pred novinármi. Zároveň sa však odmietol vyjadriť k personálnym otázkam.

„Nezachádzali sme do detailov, venovali sme sa základnej koncepcii,“ uviedol. Ako dodal, jeho úlohou ako prezidenta nie je ovplyvňovať a zasahovať do vecí, ale pýtať sa, kam súdnictvo smeruje. „Každý jeden človek na každom poste v rámci svojich kompetencií musí urobiť všetko preto, aby sa vrátila dôvera v justíciu,“ podčiarkol.

Prezident a predsedníčka NS spolu diskutovali aj o etickom kódexe. Kiska si myslí, že tento kódex by mal byť podrobený širokej diskusii nielen zo strany sudcov, ale aj mimovládnych organizácií. „Mal by byť dostatočne podrobný, dostatočne jasný, aby na jednej strane nebol zneužitý proti slušným sudcom a na druhej strane, aby sa z toho skutočne dokázal spraviť nástroj, aby súdnictvo bolo ešte lepšie,“ priblížil svoju predstavu.

Švecová si myslí, že kódex musí byť prijatý, lebo je to „súhrn morálneho správania sa sudcov“. Kiskov návrh na zmenu ústavy označila Švecová za „výbornú pomoc“. Kiska adresoval poslancom NR SR list, v ktorom žiada, aby sa zvýšil vek odchodu sudcov do dôchodku zo 65 na 67 rokov a v prípade sudcov NS na 70 rokov.

„Išlo by o veľmi dobrú pomoc, pretože stále bojuje s personálnym nedostatkom sudcov hlavne na najvyššom súde. Plánovaný stav sudcov máme 85, v súčasnej dobe máme len 75 sudcov,“ vyjadrila sa Švecová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Andrej Kiska #dôveryhodnosť #Daniela Švecová