Samson: EÚ musí byť menej štedrá vo svojich ponukách

Európa dopláca na to, že nemá program na zvládnutie utečeneckej krízy. O to väčšmi sa prehlbuje. Bezpečnostný analytik Ivo Samson hovorí o možnostiach a rizikách jej riešenia.

09.09.2015 12:00
debata (31)
Ivo Samson Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ivo Samson Ivo Samson

Do Grécka, Talianska a Maďarska prišli státisíce utečencov, pritom rozdeliť sa má podľa neoficiálneho návrhu 160-tisíc migrantov. Ako to situáciu rieši a čo by sme mali urobiť my?
To je neriešiteľná situácia. Ďalší vývoj závisí od rokovaní a od diplomatickej obratnosti. Nie je možné, aby slovenská verejnosť akceptovala viac utečencov, ako vláda prisľúbila prijať. Pomoc zdvojnásobila na 200 sýrskych kresťanov, ale predstava, že sem prichádzajú státisíce utečencov a krajiny EÚ z východnej Európy si ich rozdelia, nie je reálna. Ukázala sa pevnosť visegrádskej štvorky, aspoň v tomto je jednotná. Ak tieto štyri krajiny budú držať pokope, tak skôr prijmú pomocou nejakého gesta určité percento utečencov, ale kvóty budú odmietať.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov hovorí o potrebe prerozdelenia 200-tisíc Sýrčanov. Je teda možné, že neskôr ešte vzrastie počet ľudí, o ktoré sa členské krajiny podelia?
Toto nie je nič nové. O to sa pokúšajú už niekoľko rokov rôzne organizácie. Nové je to, že ľudia reálne prichádzajú a ukazuje sa, že EÚ nemá spoločný program a nevie, ako sa solidarizovať a ako týchto ľudí rozdeliť. Je všeobecne známe, že migranti u nás ani nechcú byť. Ak dostanú 42 centov na deň, ubytujú ich, dajú im stravu a základné ošetrenie, nie je to toľko, koľko dostanú v Nemecku alebo v Nórsku. Tento problém sa nedá riešiť inak ako dvoma spôsobmi. Alebo sa všetci podelíme o migrantov, alebo ich budeme odmietať a trvať na návratovej politike.

Veľa sa hovorí práve o dôslednejšom presadzovaní politiky návratu utečencov. Prečo sa nerealizuje?
Je tam veľa rušivých momentov. Často neviete, odkiaľ títo ľudia sú. Aj keď viete, že sú zo Sýrie, tak všetci budú tvrdiť, že sú z nejakej bojovej zóny. Budú tvrdiť, že po návrate domov im hrozí nebezpečenstvo. Oni môžu byť vrátení domov, ale tam, kde sa nebojuje. Lenže v Sýrii sa bojuje všade. Jediné riešenie je, podľa mňa veľmi smutné, že títo ľudia si musia zriadiť taký štát, aký chcú. Musia sa o to snažiť. Nebudú mať však také šťastie ako východná Európa po roku 1989, keď mala za chrbtom EÚ a NATO. Navyše, tieto krajiny nie sú okupované, závisí to od ich vnútornej politiky a od toho, ktorá strana získa prevahu a zabezpečí stabilitu.

Dnes si však ťažko predstaviť, že by sa Sýrčania vracali späť do domovskej krajiny.
Je otázne, či EÚ prežije vlnu migrácie. EÚ musí byť oveľa menej štedrá vo svojich ponukách. Musí byť tvrdá a povedať, že migranti sú tu prechodne a len čo sa podarí situáciu upokojiť a príde k moci nejaký diktátor, lebo demokraciou to asi nepôjde, potom ich pošle únia naspäť. Lenže títo ľudia asi nebudú chcieť ísť naspäť, lebo si zvyknú na určitý sociálny štandard. Potom z toho budú zdĺhavé súdne spory.

Čo sa môže diať, ak EÚ povie, že bezpečnými krajinami sú aj Macedónsko, Srbsko, Turecko, Čierna Hora?
EÚ to možno aj povie, ale sú tu dva otázniky. Tieto krajiny budú chcieť obrovské subvencie od EÚ a ľudia, ktorí tam prídu, veľmi rýchlo utečú. Pretože oni nechcú utečenecké tábory, ale voľný pohyb a de facto hotovosť na ruku. Potom takto podporujú svojich príbuzných a tých, ktorých nechali v domovských krajinách.

Nemecko je zatiaľ otvorené migrantom. S čím to súvisí?
Súvisí to s názorom, že Nemecko potrebuje pracovné sily. Súvisí to so zmanipulovaným názorom, že medzi utečencami je vysoké percento univerzitne vzdelaných ľudí, čo je sporné, lebo univerzity sú rôznej kvality. Tiež Nemecko sa snaží zachrániť EÚ a dobre vie, že bez jeho ochoty by sa zrejme EÚ veľmi rýchlo rozpadla na tomto probléme. Takže Nemecko je v úlohe určitého spasiteľa, ale je na hrane, lebo riskuje vnútorné rozpory a radikalizmus.

Na jednej strane Nemci migrantom pomáhajú, ale sú aj početné prípady útokov na ubytovne s utečencami. Ako môžu utečenci do budúcna zmeniť nemeckú spoločnosť a politiku?
Utečenci zmenia nemeckú politiku a verejnú mienku, ak vylúčime, že Nemecko nie je rasistické. Ale ono je v určitých okrajoch rasistické. Utečenci sa však musia integrovať, nie asimilovať. To od nich nikto nechce. Musia si teda nájsť prácu, naučiť sa po nemecky. Lenže je tu problém. Tí, ktorí prišli ako migranti do západných krajín po druhej svetovej vojne, sa integrovali iba čiastočne.

Navyše, aj z týchto integrovaných v tretej či štvrtej generácii vyrástli ľudia, ako sa ukázalo, s iným pohľadom na to, čomu sa hovorí civilizácia. Od nich pochádzajú radikáli, extrémisti a teroristi. Stačí sa pozrieť na to, kto útočil vo Veľkej Británii, v Španielsku, vo Francúzsku alebo v USA. Všetko islamskí radikáli, ktorí nejaký čas bývali na Západe. Nehovoriac o tom, že tu máme Islamský štát, stále ešte žijúci fenomén Al-Kajdá. Tieto organizácie vysielajú svojich ľudí do Európy. Aj keby ich nevysielali, tak je tu vážne riziko, že z ľudí, ktorí sem neprídu ako extrémisti, sa nakoniec extrémisti stanú.

Nie je strašením obyvateľstva, ak sa povie, že spolu s migrantmi môže prísť aj teroristická hrozba?
Kto tvrdí, že ide o humanitárnu operáciu zachrániť ľudí vystavených vojne, tak zavádza. Možno neúmyselne bez skúsenosti.

Ľudia zo Sýrie však utekajú pred vojnou a to je vážnejšie ako obava pred jedincami so zlými úmyslami.
Keď utekajú pred vojnou, môžu žiť v Turecku alebo môžu ísť do iných islamských krajín. Nebudú tam možno v takom pohodlí ako v Nemecku, ale nebude im tam hroziť strata života alebo nejaká brutálna diskriminácia. Nemyslím si, že ide o úplne spoľahlivý argument.

Je zhoda, že vlnu migrácie zastaví len stabilizácia situácie na Blízkom východe. Sú riešením letecké údery členských krajín NATO v Sýrii, ktoré teraz zvažujú aj Francúzi?
To je jeden veľký bluf. Francúzi neurobia nič bez Spojených štátov. Vojenské riešenie skôr vyburcuje tých, ktorí sú teraz proti sebe, aby boli proti tzv. európskemu imperializmu. Východiskom je prijímať alebo odmietať utečencov, čo je však nehumanistické.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #utečenecká kríza