Čo s pápežovou výzvou o prijatí utečencov?

Každá farnosť, každá náboženská komunita, každá rehoľa a každé pútnické miesto v celej Európe by malo prijať jednu rodinu utečencov. Táto výzva pápeža Františka sa na Slovensku, kde je 1 482 farností, stretla zatiaľ so zdržanlivou odozvou.

09.09.2015 13:00
pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (24)

Väčšina duchovných, ktoré denník Pravda oslovil, sa k téme utečencov nechcela oficiálne vyjadrovať s tým, že s médiami môžu komunikovať len so súhlasom biskupa. „Pre médiá sa vyjadruje hovorca našej diecézy, takže kontaktujte biskupský úrad,“ reagoval Slavomír Gallik, dekan v Spišskej Novej Vsi. Podobne odpovedali aj na ďalších farách na strednom a severnom Slovensku. S viacerými farnosťami sa nám však nepodarilo v utorok skontaktovať.

Naopak, bez problémov na pápežovu výzvu reagoval dekan farnosti v Humennom – v meste, kde je záchytný utečenecký tábor s kapacitou 500 miest. „V rámci možností, ktoré máme, by sme sa pridali. Ak by sme tie možnosti nemali, oslovili by sme ľudí vo farnosti, aby sme pomohli,“ povedal dekan František Mariňák na otázku, či by na fare mohli poskytnúť ubytovanie pre rodinu utečencov.

Rozhodujúce podľa neho nie je ani to, či by šlo o kresťanskú rodinu. „Nemôžu za to, kde sa narodili. Tak ako my nemôžeme za to, že sme kresťania, oni nemôžu za to, že sú iného vierovyznania,“ dodal. V ich farnosti podľa neho nemajú problém s tým, že by ľudia boli negatívne naladení voči utečencom. „Dokonca sa stáva, že aj ľudia z tábora prichádzajú do kostola. Vidím tu ľudí rôznej farby pleti,“ povedal Mariňák.

Konferencia biskupov Slovenska v reakcii na výzvu pápeža tvrdí, že „bude hľadať spôsoby, ako pomôcť pri integrácii všetkých, ktorých prijme Slovenská republika“. Podľa hovorcu Martina Kramaru o výzve sa rozprávajú v rámci farností, diecéz a reholí. „Mnohí naši duchovní aj rehoľníci sa vyjadrujú pozitívne, sú ochotní podať pomocnú ruku,“ dodal Kramara.

Na otázku, či by prijali aj ľudí iného vierovyznania, Kramara odpovedal, že sa neobrátia chrbtom nikomu, koho sa Slovensko rozhodne prijať. „Chápeme však, že vzhľadom na dlhodobú integráciu utečencov do spoločnosti môže byť pre krajinu adekvátne zvažovať aj kultúrne a náboženské súvislosti tejto problematiky,“ do­dal.

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak ponúka pomoc najmä sýrskym gréckokatolíkom. „Medzi utečencami zo Sýrie sú aj melchiti, teda gréckokatolíci, ktorí sa vo svojej krajine modlia síce arabsky, ale v byzantskom obrade ako my,“ uvádza arcibiskup. Pomoc, najmä kresťanským utečencom, deklarovali už začiatkom júla aj evanjelici. Tí sú pre nich pripravení uvoľniť konkrétne priestory.

Ľudskoprávne organizácie však dlhšie upozorňujú, že výber utečencov, ktorým by mal štát pomôcť, by nemal byť založený na náboženskej diskriminácii. Ani pápež, ktorý je sám potomkom talianskych imigrantov v Argentíne, nepovedal, že prijať treba len kresťanov.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Konferencia biskupov Slovenska #utečenecká kríza