Robia z nás idiotov, kritizujú Fico s Jaceňukom rozšírenie Nord Streamu

Premiér Robert Fico kritizoval dohodu o rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorá podľa neho poškodí Ukrajinu i Slovensko. Fico to vyhlásil po stretnutí s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom, ktorý sa ku kritike pridal a oznámil, že jeho krajina bude maximálne využívať dovoz plynu zo Slovenska prostredníctvom tzv. spätných dodávok.

10.09.2015 07:11 , aktualizované: 18:13
Arsenij Jaceňuk, Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico s ukrajinským kolegom Arsenijom Jaceňukom počas stretnutia v Bratislave.
debata (531)

„Robia z nás idiotov. Nie je možné niekoľko mesiacov hovoriť o potrebe stabilizácie situácie na Ukrajine a potom prijať riešenie, ktoré stavia nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko, do nezávideniahodnej situácie,“ povedal Fico.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a jej európski partneri začiatkom septembra podpísali akcionársku dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý privádza zemný plyn po dne Baltského mora do Nemecka a tým aj do strednej a západnej Európy. Podmorský projekt je od samotného začiatku vedený záujmom Ruska na tom, aby bol nezávislý od tranzitu suroviny cez Ukrajinu. Obmedzenie prepravy plynu cez Ukrajinu by v budúcnosti tiež spôsobilo pokles príjmov Slovenska z poplatkov za tranzit ruského plynu ďalej do západnej Európy.

„Zradili iný členský štát EÚ, Slovensko. Konajú v príkrom rozpore s politickými rozhovormi, ktoré sme viedli s Ukrajinou na Európskej rade,“ povedal Fico, podľa ktorého dohoda plynárenských firiem nie je len záležitosťou obchodu.

Plánované rozšírenie plynovodu Nord Stream kritizoval aj Jaceňuk. „Je to protiukrajinský a protieurópsky projekt,“ povedal Jaceňuk. Dodal, že zámer posilniť prepravnú kapacitu plynovodu Nord Stream predstavuje monopolizáciu trás dodávok plynu do EÚ, čo podľa neho povedie k zvýšeniu cien tejto suroviny.

Slovensko zabezpečuje dodávky plynu na Ukrajinu prostredníctvom záložného plynovodu z Vojan blízko ukrajinskej hranice do mesta Užhorod. Kapacita tohto plynovodu činí okolo 14,5 miliardy metrov kubických ročne. Ukrajina týmto spôsobom dokáže pokryť časť svojej spotreby tejto suroviny, a to za nižšiu cenu, za akú nakupuje plyn z Ruska, s ktorým sa Kyjev dostal do sporu ohľadom podmienok dovozu plynu.

Ukrajina pôvodne žiadala spätné dodávky plynu zo Slovenska i prostredníctvom kapacitne väčšieho tranzitného plynovodu. Podľa skoršieho vyjadrenia Fica by takýto krok znamenal porušenie dohôd, ktoré uzavrelo Slovensko s Ruskom.

Slovensko by podľa Fica uvítalo rýchlejšie rokovania o zavedení bezvízového styku s krajinami EÚ pre občanov Ukrajiny. „Pokiaľ ide o ľudí z Ukrajiny, kladieme milión prekážok, ale niekde inde sa otvára náruč a prichádzajú sem státisíce ľudí,“ povedal Fico v reakcii na súčasný príliv utečencov do EÚ.

Jaceňuk sa poďakoval za podporu Slovenska

Dopoludnia sa s premiérom Jaceňukom stretol aj prezident Andrej Kiska, ktorý vyjadril podporu nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajine a takisto sa informoval o aktuálnom vývoji bezpečnostnej situácie.

Prezident Andrej Kiska a ukrajinský premiér... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Arsenij Jaceňuk, Andrej Kiska Prezident Andrej Kiska a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas prijatia v Prezidentskom paláci.

Pripomenul, že napĺňanie Minských dohôd je kľúčové pre návrat mieru a stability v krajine. Ukrajinský premiér Jaceňuk je na oficiálnej návšteve Slovenska, dnes má stretnutia aj s predsedom vlády Robertom Ficom a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim.

Kiska tiež ocenil pokrok v reformách, ktorý Ukrajina za posledné obdobie dosiahla, ale zároveň zdôraznil potrebu zintenzívniť reformné úsilie. „Reformy sú základom pre stabilnú a prosperujúcu Ukrajinu a jedinou cestou pre krajinu v jej snahách o členstvo v Európskej únii,“ povedal prezident.

Jaceňuk sa poďakoval Kiskovi za podporu, ktorú Slovensko Ukrajine dlhodobo poskytuje. Osobitne vyzdvihol pomoc v dodávkach plynu na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku. Slovensko tak svojou pomocou šetrí Ukrajine stovky miliónov eur ročne. Obaja partneri sa zhodli, že budú pokračovať v hľadaní možností na ďalšie prehĺbenie pomoci v tejto oblasti.

Pellegrini: S Jaceňukom vidia riešenie situácie v Minských dohodách

Z pohľadu Slovenska je jediným možným riešením súčasnej ukrajinskej krízy dialóg, povedal to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas rokovania s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom na pôde Národnej rady SR.

Ako zdôraznil predseda slovenského parlamentu, „Slovensko na rozdiel od iných krajín pomáha Ukrajine konkrétnymi opatreniami. Ale nie je to len pomoc v oblasti energetiky a plynu, ale aj v ďalších oblastiach“. Pellegrini zdôraznil, že Slovensko víta prvé reformné kroky na Ukrajine, najmä v oblasti ústavnej reformy, decentralizácie a boja s korupciou.

Obaja štátnici sa zhodli, že jediným riešením situácie na Ukrajine je urýchlená a plná implementácia Minských dohôd a dodržiavanie jej záväzkov oboma stranami konfliktu. „Slovensko aj preto rozširuje programy svojej pomoci, napokon, od začiatku konfliktu sme Ukrajine poskytli humanitárnu pomoc vo výške 2,9 mil. eur, prispeli sme na medicínsku rehabilitáciu, na Slovensku liečime zranených a demonštrantov z Majdanu a čo je najdôležitejšie, pokračujeme v reverznom tranzite plynu pre Ukrajinu,“ povedal Pellegrini.

Jaceňuk sa poďakoval Pellegrinimu za to, že inicioval rekondičné pobyty detí z Doneckej a Luhanskej oblasti v Častej Papierničke. Prvá skupina 200 detí bola u nás na jar a ďalšia skupina s vyše 100 deťmi by mala prísť v októbri.

531 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #návšteva #Andrej Kiska #Arsenij Jaceňuk