Saleziáni sú pripravení pomôcť mladým utečencom

Saleziánska rodina na Slovensku uvažuje o konkrétnych možnostiach zapojenia sa do pomoci imigrantom. Hovorca saleziánov Rastislav Hamráček povedal, že hlavný predstavený saleziánov Ángel Fernández Artime vyzval všetkých, aby zvážili, čo môže každá provincia urobiť a čo možno žiadať od každej komunity a farnosti, aby boli disponovaní prijať v saleziánskych dielach rodiny imigrantov.

10.09.2015 11:35
utečenci, Nemecko Foto: ,
Európa bojuje s rozsiahlou migračnou krízou.
debata (9)

Obdobný list adresovala sestrám saleziánkam ich generálna predstavená matka Yvonne Reungoat. „Výzvu Svätého Otca i list nášho hlavného predstaveného si veľmi vážime. V rámci našej charizmy – stretávania sa s mladými v našich strediskách a pri aktivitách – vidíme naše možnosti pomôcť utečencom v procese ich sociálnej integrácie, zvlášť ak ide o deti a mladých, aby sme prispeli k ich výchove, rastu, vzdelávaniu, k ich zapojeniu sa do spoločnosti,“ povedal pre agentúru SITA provinciál slovenských saleziánov Jozef Ižold.

Podľa provinciálnej predstavenej saleziánok na Slovensku Jany Kurkinovej sa medzi utečencami isto nájdu rôzni ľudia, ale tých, ktorí sú skutočne bez prostriedkov, bez možností, hladní, smädní, odkázaní na pomoc druhých, je dosť. „Výzva pápeža Františka i našej generálnej predstavenej Yvonne Reungoat je nielen pozvaním k rozmýšľaniu, ale aj výzvou ku konkrétnym krokom. Máme túžbu poskytnúť pomocnú ruku v duchu našej charizmy a poslania, hlavne mladým rodinám a ich deťom, mladým bez rodičov, aby našli sociálno – výchovne zázemie,“ povedala Jana Kurkinová.

Hlavný predstavený saleziánov vo svojom liste saleziánskym provinciálom v Európe cituje celú pasáž výzvy pápeža Františka z nedele 6. septembra a sám k tomu zdôrazňuje, že „zoči-voči takej tragédii nemôžeme zostať indiferentní pred toľkými potrebami.“ Pripomína tiež potrebu konkrétnosti, o ktorej pápež hovoril saleziánom pri návšteve v Turíne v júni. List podčiarkuje rozmer mladých utečencov a dáva konkrétnu výzvu saleziánskym komunitám a farnostiam: „Venujme osobitnú pozornosť neplnoletým a mladým, ktorí sú bez opory dospelých. Ubytujme hoci len jednu rodinu, štyri alebo päť osôb; s málom od všetkých urobíme mnoho aj v spolupráci s miestnou Cirkvou a spoločnosťou.“

Saleziáni don Bosca pôsobia na Slovensku od roku 1924, aktuálne v 22 domoch, Dcéry Márie Pomocnice, známe ako sestry saleziánky, začali pracovať na Slovensku v roku 1940 a aktuálne majú 15 komunít.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #utečenci #katolícka cirkev #saleziáni #migračná kríza