Pacient v tele botulotoxín vôbec nemal, výrobcovi nátierky hrozí prepúšťanie

Analýzy nepotvrdili prítomnosť botulotoxínu u 43-ročného pacienta z okresu Banská Bystrica. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) nahlásil v utorok 18. augusta prípad podozrenia na botulizmus s tým, že ochorenie pravdepodobne spôsobila cícerová nátierka.

10.09.2015 13:59
debata (11)

Ako informovala Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR, RÚVZ BB poslal na laboratórne vyšetrenie obsah žalúdka pacienta do Zdravotného ústavu so sídlom v Ostrave. „Výsledky vyšetrení vylúčili prítomnosť botulinového toxínu v predmetnej vzorke,“ uviedla Merková.

Výrobca nátierky spoločnosť Alfa Bio uviedla, že výsledok analýzy je jednoznačný dôkaz, že nátierka nebola infikovaná. „Naše produkty a výrobný proces sú bezpečné. Veríme, že sa táto informácia dostane ku všetkým našim zákazníkom, ktorých toto nepotvrdené medializované podozrenie vystrašilo. Obchodné škody Alfa Bio sú na Slovensku a v najmä Česku výrazné. Hrozí, že budeme musieť pristúpiť k prepusteniu desiatok zamestnancov výroby,“ pripomenula spoločnosť v stanovisku, ktoré poskytla Zuzana Krištof Ozanová z agentúry Seesame.

Pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, keď začal pociťovať ťažobu na žalúdku a nevoľnosť. Nadránom už mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Tam ho hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov.

Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Vyvoláva ťažkú, život ohrozujúcu otravu jedlom.

Baktéria clostridium botulinum je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, vode, na koreňovej a inej zelenine. Nachádza sa aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia.

Prenos baktérií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, skladovaní či príprave jedla. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #cícerová nátierka