Stoltenberg: Rusko má zodpovednosť za riešenie ukrajinskej krízy

Rusko má osobitnú zodpovednosť za politické riešenie krízy na východe Ukrajiny; podpora, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom, zvyšuje napätie v regióne, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas štvrtkovej návštevy Slovenska.

10.09.2015 16:41 , aktualizované: 16:48
stoltenberg, glváč, NATO Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas oficiálneho prijatia na Ministerstve obrany SR.
debata (107)

NATO zostáva znepokojené vývojom na Ukrajine, Stoltenberg zároveň uvítal prísľuby ohľadom udržania mieru v regióne. "Vyzvali sme Rusko, aby skončilo s destabilizáciou východu Ukrajiny prostredníctvom politickej, vojenskej a finančnej podpory povstalcov.

Rusko dlhodobo podporuje separatistov, a to vojensky, a zároveň má svojich vojakov na východe Ukrajiny a na hranici. Toto všetko prispieva k zvyšovaniu napätia, neprospieva to mierovému riešeniu, "uviedol Stoltenberg po stretnutí so slovenským ministrom obrany Martinom Glváčom.

Stoltenberg, ktorý zavítal na Slovensko po návšteve Česka, zároveň ocenil, že v konflikte na východe Ukrajiny došlo k poklesu násilia. „Toto poskytuje príležitosť pre všetky strany, aby dodržiavali dohodu z Minsku. Vyzývam všetkých, aby využívali len diplomatické cesty. To je najlepší spôsob mierového riešenia krízy na Ukrajine,“ povedal generálny tajomník NATO.

Najnovšie prímerie, ktoré platí na východe Ukrajiny od začiatku septembra, síce prinieslo výrazné upokojenie na frontových líniách, ale aj naďalej sa porušuje. Stoltenberg sa stretol aj so slovenským prezidentom. Andrej Kiska podľa prezidentskej kancelárie vyjadril porozumenie so štátmi, ktoré sa v súvislosti so zmenou bezpečnostného prostredia v Európe cítia ohrozené, a tiež vyjadril presvedčenie, že NATO musí na takéto ohrozenie primerane reagovať.

Generálny tajomník NATO pri stretnutí s Kiskom uviedol, že kolektívna obrana v rámci Severoatlantickej aliancie nezbavuje žiadny štát povinnosti zabezpečiť vlastnú obranu. Slovensko dlhodobo neplní svoj záväzok vynakladať na armádu dve percentá výkonu ekonomiky, v poslednom období krajina však začala niekoľko projektov s cieľom modernizovať svoje ozbrojené sily.

Podľa Stoltenberga robí Slovensko všetko, čo má

Podľa ministra Glváča debatovali o najdôležitejších otázkach v oblasti obrany, ale aj o tom, čo Slovensko deklarovalo v minulosti, čiže odstrihávanie sa od závislosti na jednej krajine. „Informoval som o tom, že tento rok sa priblížime k 1,1 percentu HDP výdavkov na obranu tým, že sa navýšili finančné prostriedky na niektoré modernizačné projekty,“ objasnil Glváč.

Ako dodal, naznačil aj ďalšie modernizačné projekty a viacej cvičení. Podľa šéfa slovenskej obrany Stoltenberg takisto podporil výstavbu Centra excelentnosti, ktoré bude certifikované o mesiac a týka sa vojenského spravodajstva.

Podľa Stoltenberga je Slovensko dlhé roky zodpovedným spojencom, čo dokazuje tým, že prispieva k spoločnej bezpečnosti a zúčastňuje sa na misiách v zahraničí, napríklad v Afganistane. To, že Slovensko zvyšuje rozpočet na obranu, hlavne na modernizačné projekty, je podľa šéfa NATO pre Alianciu dôležité a umožňuje to reagovať na situáciu, ktorú vidíme na východe od slovenských hraníc.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #Martin Glváč #zodpovednosť #kríza na Ukrajine