Prázdninové cesty: Viac nehôd, menej obetí

O veľké prekvapenie sa počas letných prázdnin postaral Nitriansky kraj. Na jeho cestách prišiel o život len jeden človek, čo je o deväť menej, ako minulý rok a najmenej na Slovensku. Celkovo sa však vodiči pohoršili. V júli a auguste počet nehôd pribudlo, zomrelo pri nich však o desať ľudí menej. Odborníci tvrdia, že za viac havárií môže únava z horúčav, ale aj nepozornosť vodičov a vysoká rýchlosť.

11.09.2015 13:00
kamión, zrážka, nehoda Foto:
Pri zrážke dvoch kamiónov zomrel vodič jedného z nich. Nehoda sa stala 29. augusta v okrese Martin.
debata (1)

Prázdninové nehody neprežilo 40 ľudí. Z nich boli tri deti, päť cyklistov, sedem motorkárov a sedem chodcov. Najviac ľudí, deväť, zomrelo v Žilinskom kraji. Mimoriadne tragický bol prvý týždeň prázdnin a predposledný augustový týždeň. Práve ten bol kritický aj vlani. Tento rok v ňom zahynulo osem ľudí, minulý rok až 11, čo bolo najviac za celý rok.

Poslednou obeťou letných prázdnin bol 61-ročný vodič, ktorý havaroval v obci Oravská Jasenica v okrese Námestovo. Nepozornosť v posledný augustový deň ho stála život. Nedal prednosť druhému vozidlu. Prvý školský deň sa obišiel bez tragických dopravných nehôd, ale od 3. do 6. septembra prišlo na cestách o život až sedem ľudí.

Smrteľné nehody v júli a v auguste
Kraj Počet obetí v roku 2015 Počet obetí v roku 2014
Nitriansky 1 10
Trenčiansky 4 1
Košický 4 8
Trnavský 5 6
Bratislavský 5 4
Prešovský 7 8
Žilinský 9 8
Spolu 40 50

Zdroj: vv, PPZ SR

Deti tieto prázdniny patrili medzi prvé obete. Hneď prvý deň oddychu zahynul pod kolesami cúvajúcej dodávky 7-ročný chlapec z obce Jurská v okrese Kežmarok. Neskôr po zrážke s autom zomrel 11-ročný cyklista Adrián z obce Súľov-Hradné v okrese Bytča a prevrátenie traktora na lesnej ceste sa stalo osudným 11-ročnému Ondrejovi z dedinky Lesnica v Zamagurí. Odborníci upozorňujú, že deti sú cez prázdniny odviazanejšie a chýba im dopravná výchova. „A to nielen v škole, ale aj doma,“ tvrdí dopravný konzultant Maroš Palesch. Podľa neho deťom musia rodičia donekonečna opakovať pravidlá, aby si ich vštepili.

Dopravných nehôd bolo v júli a auguste o 151 viac ako za rovnaké obdobie vlani. Polícia riešila 2 429 havárií, pri ktorých sa ťažko zranilo 173 ľudí.

Osemdesiatdeväť kolízií zapríčinili vodiči kamiónov. Pokles mŕtvych o desať oproti minulému roku polícia pripisuje zvýšenej činnosti hliadok na miestach, kde dochádza k dopravným nehodám najmä s tragickým následkom. „Hliadky sa vyskytovali častejšie aj na frekventovaných miestach v blízkosti rekreačných zariadení a v okolí kultúrno-spoločenských podujatí,“ uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka s tým, že polícia urobila v prázdninových mesiacoch šesť celoslovenských ak­cií.

Viditeľné pozitívne výsledky v rámci krajov zaznamenala polícia pri smrteľných nehodách v Nitrianskom kraji. Ten ešte vlani viedol štatistiku tragických dopravných nehôd za celý rok. Z celkových 258 obetí až jedna pätina, 51 ľudí, zahynula na cestách tohto kraja. Tragické bolo pre tento región aj minuloročné dovolenkové obdobie. Vtedy tu pri haváriách zahynulo až 10 ľudí, čo bola štvrtina zo všetkých prázdninových o­betí.

Dopravný analytik Ján Bazovský upozorňuje, že najčastejšou príčinou nehôd nie je vysoká rýchlosť. „Oveľa viac sa stretávame s tým, že vodiči sú nepozorní a venujú sa počas jazdy činnostiam, ktoré ich rozptyľujú,“ uviedol.

Podľa neho najväčší počet dopravných priestupkov polícia odhalí na cestách prvej triedy. Vodiči na nich jazdia príliš riskantne. „Na jednej strane je tam hustá premávka, na druhej strane je tam vysoká povolená rýchlosť. Keď je vyššia rýchlosť na rýchlostnej ceste a diaľnici, nie je to také nebezpečné, pretože tam nie sú križovatky, nemusíte tam dávať prednosť vozidlám v protismere či pri predbiehaní,“ hovorí Bazovský.

Analytik i polícia sa zhodujú, že v júli a auguste pribudlo dopravných nehôd motocyklistov, cyklistov, ako aj chodcov. Bilancia je tragickejšia ako vlani. Tento rok v tomto období zahynulo o dvoch cyklistov a troch motorkárov viac.

Najčastejšie príčiny smrteľných dopravných nehôd

  • neprimeraná rýchlosť
  • porušenie povinnosti vodiča, čoraz častejšie je príčinou nehody telefonovanie alebo esemeskovanie za volantom
  • nesprávny spôsob jazdy, „myšičky“, predbiehanie cez plnú čiaru, jazda v protismere

Štatistiky nehodovosti za osem mesiacov

  • na cestách zomrelo od januára do konca augusta 157 ľudí
  • najviac obetí – 27 bolo v júni
  • najmenej obetí – 14 bolo vo februári

V Nitrianskom kraji zabrali aj policajti

Za poklesom obetí nehôd v Nitrianskom kraji až o 90 percent vidí polícia sprísnenie kontrol na miestach, kde dochádza k častým nehodám s tragickými následkami.

„Policajti v Nitrianskom kraji vykonávali osobitné kontroly, ktoré boli zamerané najmä na dodržiavanie rýchlosti jazdy, na predchádzanie a spôsob jazdy a na bezpečný prejazd železničnými priecestiami bez závor, najmä v časoch prejazdu vlakov,“ uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Kontrolovali tiež dodržiavanie oddychových prestávok u kamionistov či vodičov autobusov, alkohol a drogy za volantom.

Podľa dopravného analytika Jána Bazovského je počet obetí skôr náhodný: „Závisí to od typov vozidiel a od ich obsadenosti.“ Za najdôležitejší ukazovateľ v štatistikách považuje najmä príčiny nehôd. To je podľa Bazovského často ľudský faktor.

Minuloročné letné nehody na cestách v Nitrianskom kraji to dokazujú. Zahynulo pri nich až 10 ľudí. Najčastejšie išlo o neprispôsobenie rýchlosti jazdy. Ľudia prišli o život aj pre nedostatočnú opatrnosť či nerešpektovanie dopravnej značky. Bazovský tvrdí, že disciplínu vodičov je veľmi ťažké ovplyvniť. „Ak na nejakom mieste dôjde k viacerým nehodám, ktoré sa viažu na konkrétny problém, napríklad na šmykľavý povrch vozovky, tak tam môžu osadiť dopravnú značku. V takomto prípade majú opatrenia zmysel.“ Pôsobiť na vodičov, aby sa správali zodpovedne a rešpektovali dopravné značenie, je už horšie.

Vyššie pokuty nemajú želaný účinok, trest by mal byť podľa neho adresnejší a mali by sa zohľadňovať aj minulé zavinenia šoféra. Bazovský si myslí, že veľa sa dá dosiahnuť tým, že vodiči budú profesijne i právne zdatnejší.

V júli a v auguste sa na cestách v Nitrianskom kraji stalo približne 300 nehôd. Vyžiadali si jednu obeť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #nehoda #zrážka #vodiči