Europoslanci za Smer podľa Beňovej kvóty odmietli, Lipšic tvrdí opak

Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková Beňová na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti informovala kolegov, že europoslanci za Smer nehlasovali v Európskom parlamente za zavedenie kvót pre utečencov.

11.09.2015 15:20
Monika Flašíková Beňová Foto: ,
Europoslankyňa za Smer Monika Flašíková Beňová.
debata (56)

Pri dvoch hlasovaniach, ktoré sa týkali zavedenia povinného rozdeľovacieho systému, boli podľa Beňovej europoslanci Smeru buď proti alebo sa zdržali. Flašíková Beňová zároveň upozornila, že hlasovanie v Európskom parlamente má len odporúčací charakter. „Je mi veľmi ľúto, ako prebieha debata na Slovensku k tejto citlivej téme,“ konštatovala europoslankyňa.

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí opak. Europoslanci Smeru podľa jeho slov za zavedenie kvót v europarlamente hlasovali, keďže v záverečnom hlasovaní podporili správu, ktorá spomína aj zavedenie kvót. „Ak má na Slovensku poslanec zásadný problém s nejakým ustanovením zákona a navrhuje ho vypustiť, nezahlasuje neskôr za zákon ako celok,“ vysvetlil Lipšic. Europoslanci Smeru-SD síce pri čiastkových hlasovaniach kvóty nepodporili, ale pri konečnom rozhodovaní za ne zahlasovali. Za zavedenie kvót podľa Lipšica europoslanci Smeru hlasovali už trikrát – v apríli, v stredu a vo štvrtok.

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka nezaujímalo, ako hlasovali europoslanci Smeru v EP. Správu ako celok podľa jeho slov bolo treba podporiť. Europarlament Kaliňák vždy považoval za odtrhnutý od reality. „Hlavne je demokracia, takže sa tu nebudeme naháňať za vyjadrenie nejakého názoru. To sa naozaj vraciame pred rok '89. Má niekto iný názor ako ja? Mne to neprekáža. Ak by sme mali všetci rovnaký názor, tak tu máme stále ešte komunistickú stranu,“ povedal Kaliňák.

Lipšic vo štvrtok odkázal predsedovi Smeru Robertovi Ficovi a KDH Jánovi Figeľovi, aby vyzvali svojich europoslancov, nech sa vzdajú poslaneckých mandátov. Europoslanci týchto strán podľa Lipšica hlasovali v europarlamente v rozpore so záujmami Slovenska, keďže v EP podporili zavedenie kvót pre migrantov, hoci lídri Smeru a KDH kvóty odmietajú podobne ako takmer celá slovenská politická scéna. Rozpor medzi postojom europoslancov za Smer a KDH a oficiálnou pozíciou slovenskej vlády a premiéra podľa Lipšica znižuje dôveryhodnosť Slovenska na medzinárodnej scé­ne.

Kvóty podľa Kaliňáka nezabránia tragickým úmrtiam utečencov

Zavedenie povinných kvót podľa Kaliňáka nezabráni tragickým úmrtiam utečencov, ktorých bola Európa svedkom v ostatných dňoch. Minister to povedal s tým, že Slovensko kvóty odmieta, pretože v praxi nič nevyriešia a budú ťažko aplikovateľné. Kaliňák zdôraznil, že Slovensko ťažko prikuje reťazou na svojom území stanovený počet utečencov, pre ktorých sú príťažlivejšie iné štáty západnej Európy.

Európska únia by sa podľa Kaliňáka mala začať správať ako veľmoc. Posilniť by jednoznačne mala ochranu svojich vonkajších hraníc, aby prílevu utečencov zabránila. Upozornil, že svojvoľné prekročenie hraníc migrantmi je nelegálne a teda protiprávne. Proti nelegálnej migrácii podľa Kaliňáka treba bojovať a potlačiť ju. Únia by mala finančne, materiálne aj personálne podporiť Turecko, Libanon a Jordánsko, ktoré čelia najväčšiemu prílivu utečencov. Slovensko je podľa ministra vnútra solidárne, za efektívnu pomoc považuje napríklad krok, keď Slovensko poskytlo pomoc Rakúsku, týkajúcu sa dočasného umiestnenia žiadateľov o azyl v Gabčíkove.

Proti zavedeniu kvót sa na výbore vyslovili poslanci všetkých opozičných strán. Podľa poslanca za KDH Martina Fronca únia pri migrantoch ukazuje, podobne ako pri riešení problémov Grécka, že nedokáže adekvátne reagovať v krízových situáciách a nemá pripravené riešenie. Schengenská hranica na juhu Európy je podľa Fronca deravá ako rešeto a nič sa s tým nerobí. Slovensko podľa poslanca KDH chce pomôcť pri riešení problému, a to finančne, materiálne aj personálne, migranti by sa však mali rozdeľovať na základe dobrovoľnosti jednotlivých štátov.

Poslanec za Most-Híd Ivan Švejna pripomenul, že EÚ je ako manželstvo, spolužitie platí v dobrom aj v zlom. Migranti do jednotlivých krajín by podľa Švejnu mali smerovať aj podľa toho, aké má každá krajina záujmy a aktivity. Napríklad, ak sa Slovensko angažuje vojensky v Afganistane, títo utečenci by mali skôr ísť do iných krajín a podobne.

Nezaradený poslanec Jozef Kollár upozornil, že debata o kvótach je bezpredmetná, pretože únia ich nakoniec aj tak schváli. Otázka podľa Kollára skôr stojí tak, ako je Slovensko pripravené na zavedenie kvót a ako bude reagovať neskôr.

Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič považuje tlak na zavedenie kvót za nepochopiteľný. Podľa neho rozdielny postoj k migrantom vytvára novú železnú oponu medzi krajinami V4 a starými členskými štátmi EÚ.

Slovensko má podľa Kaliňáka pripravených niekoľko ťahov dopredu, ako správny šachista ich nechce prezradiť. Nech bude rozhodnutie únie akékoľvek, SR sa s ním bude vedieť vyrovnať, myslí si Kaliňák. O migrantoch očakáva horúcu diskusiu v pondelok na summite ministrov vnútra EÚ v Bruseli.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #MOnika Flašíková-Beňová #Daniel Lipšic #Robert Kaliňák #kvóty pre cudzincov