Prichádza neskoré leto, ale babie to ešte nebude

Na Slovensko sa opäť vrátia letné teploty. Pár sychravých dní je len na ukážku, ako môže vyzerať jeseň. V tohtoročnom septembri by malo prevažovať príjemné počasie, so sériou letných dní, kedy teploty vzduchu presiahnu 25 stupňov. Taká je aspoň vyhliadka na najbližšie dva týždne.

12.09.2015 07:00
jeseň, babie leto Foto: ,
Podľa meteorológov si na babie leto ešte budeme musieť počkať.
debata (1)

Aj počas tohto víkendu si prídu na svoje ľudia, čo majú radi teplejšie a slnečné počasie. A tí, čo si zoberú v pondelok voľno, budú spokojní. Predovšetkým v nedeľu a pondelok by sa totiž malo citeľne otepliť. Bude fúkať aj vietor, ktorý u nás k jeseni neodmysliteľne patrí. Nebude studený, skôr teplý, ale v niektorých lokalitách môže byť dosť nepríjemný.

„V pondelok večer alebo v noci na utorok by k nám mal postúpiť od juhozápadu až západu poveternostný front, ktorý by mal priniesť prehánky. Môže sa vyskytnúť aj búrka, to vôbec nie je vylúčené v týchto teplotných podmienkach. Za poveternostným frontom sa môže vyskytovať krátkodobo ešte nejaký dážď,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Z najbližších dní by mal byť najhorším utorok. Vtedy sa očakáva najviac oblačnosti a dážď. Ale dobrou správou je, že poveternostný front sa na Slovensku príliš nezdrží, takže by nemal charakter počasia ovplyvňovať veľmi dlho. V nasledujúcich dňoch by sa malo začať opäť otepľovať. Počasie by malo byť potom celkom príjemné. Ďalší víkend, ktorý bude na rozhraní druhej a tretej septembrovej dekády, by mal byť ešte teplejší, ako bude súčasný. Je to celkom príjemná vyhliadka, pretože v tomto ročnom období už bývajú letné teploty vzduchu skôr vzácne, a nie systematické.

„Predpokladám, že v najbližších dvoch týždňoch sa bude v najteplejších oblastiach Slovenska vyskytovať ešte veľa letných dní. Chcem však zdôrazniť, že to ešte nie je babie leto. Toto obdobie by sa dalo nazvať skôr ako neskoré leto. Babie leto si vyžaduje iný charakter počasia a počas neho už teplota vzduchu nevystúpi tak vysoko, ako to bude teraz. Ale je možné, že niekedy v októbri príde rad ešte aj na babie leto,“ vraví klimatológ.

Babie leto vraj prišlo k svojmu názvu podľa jemných vlákien pavučín, ktoré v tom čase poletujú vo vzduchu a pripomínajú sivé vlasy starých žien. Meteorológovia rozumejú pod týmto pojmom obdobie suchého, málo veterného a cez deň teplého počasia, ktoré sa u nás vyskytuje od polovice septembra do polovice októbra. Rozdiely medzi nočnou a dennou teplotou bývajú až 18 stupňov. V Čechách sa hovorí o lete sv. Václava (28. 9.), v Nemecku o lete sv. Michala (29. 9.) alebo o lete Všetkých svätých (1. 11.), vo Francúzsku sa takéto počasie pripisuje sv. Móricovi (22. 9.), sv. Denisovi (9. 10.), v niektorých regiónoch dokonca až svätému Martinovi (11. 11.), ktorý sa u nás spája už s prvým snežením.

Tohtoročný september bude zrejme viac letný ako jesenný. Typická jeseň je charakteristická premenlivejším počasím a nižšími teplotami než sú tie, čo nás teraz čakajú. Takže nielen tohtoročné leto vstúpi do histórie ako rekordne horúce, ale aj september sa zrejme zaradí medzi nadnormálne teplé mesiace.

Čo by mohlo pokaziť očakávané príjemné počasie? Podľa klimatológa veľmi záleží na tom, aká bude poloha tlakovej výše nad východnou Európou, a tlakovej níže, ktorá sa bude tvoriť v priestore Atlantického oceánu. Medzi týmito dvomi tlakovými útvarmi, ktoré budú v najbližšom období riadiacimi, má k nám prúdiť od juhu až juhozápadu teplý vzduch. Ale ak by poloha níže nad Atlantickým ocenánom bola iná a tlaková výš by nebola nad Ruskom, ale presunula by sa západnejšie, niekde nad Škandináviu alebo Nórske more, vtedy by sa mohlo u nás ochladiť.

Podľa údajov, ktoré zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav, bol 15. septembra v minulosti na Slovensku mráz, ale aj tropické teploty. Najvyššia teplota bola na sviatok Sedembolestnej Panny Márie nameraná v roku 1987, keď v Rimavskej Sobote teplomer ukazoval 30,2 stupňa Celzia. Najnižšiu – s výnimkou vysokých horských polôh – zaznamenali v roku 1972, keď v Oravskej Lesnej denná teplota klesla na mínus 4,2 stupňa. V roku 1976 zase najviac pršalo, 15. septembra vtedy zaznamenali v Brezne 48 mm, v Banskej Štiavnici a Podbanskom 44 mm. Najvyššia celková snehová pokrývka bola nameraná 15. septembra 1996 na Lomnickom štíte (49 cm) a na Chopku (16 cm). V nižších nadmorských výškach sa v tento deň celková snehová pokrývka hrubá aspoň 1 centimeter od polovice 20. storočia nevyskytla.

Ako bude?

  • Sobota – Oblačno až zamračené, miestami dážď alebo prehánky. Denná teplota 19 až 24 stupňov, na severe okolo 17 stupňov.
  • Nedeľa – Prevažne malá oblačnosť. Denná teplota 21 až 26 stupňov, na severe okolo 19 stupňov.
  • Pondelok – Prevažne polooblačno, ráno ojedinele hmla. Denná teplota 24 až 29 stupňov, na severe okolo 22 stupňov.
  • Utorok – Spočiatku veľká, neskôr zmenšená oblačnosť. Miestami dážď, prehánky, ojedinele búrky. Denná teplota 21 až 27 stupňov.
  • Streda – Prevažne polooblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 20 až 26 stupňov.
  • Štvrtok – Jasno až polooblačno, ráno ojedinele hmla. Denná teplota 21 až 27 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #jeseň