Extrémisti pochodovali Bratislavou, za ľudskosť prišlo do mesta tisíc ľudí

V Bratislave na Hlavnej železničnej stanici sa zišlo niekoľko stoviek účastníkov protestu proti islamizácii Európy. Približne o 15.30 sa začali presúvať na Námestie SNP. Podľa odhadov na námestie dorazila asi tisícka ľudía.

12.09.2015 15:35 , aktualizované: 21:37
Spolocne za Slovensko, proti islamizacii Europy... Foto: ,
Protest proti islamizácii Európy na Námestí SNP v Bratislave.
debata

Podujatie sa zaobišlo bez násilností. Na námestí vystúpili organizátori so svojimi príhovormi, v ktorých kritizovali politiku USA a migračnú politiku Európskej únie, zaznela i slovenská hymna. V dave bolo vidieť viaceré transparenty, na ktorých boli heslá ako Stop islamizácii, Slovensko si nedáme či Slovensko nie je Afrika. Nad námestím krúžil i policajný vrtuľník, ktorý účastníci vypískali.

Sýrski utečenci v utečeneckom tábore v Jordánsku.
Zhromaždenie proti islamizácii Európy sa...
+9Polícia obe akcie v Bratislave zvládla.

Organizátori vyzvali účastníkov, aby nepili alkohol a uvedomili si, že prišli, aby nezabudli na budúcnosť Slovenska. Medzi protestujúcimi sú i podporovatelia z Holandska, Belgicka či Česka. Počas pochodu na Štefánikovej ulici visel z jedného z domov transparent s nápisom Láska, na pochodujúcich ľudia z okna domu vysypali konfety a zaznela melódia svadobného pochodu. Protest sa skončil krátko po 17.30, účastníci sa rozišli, väčšina z nich smerovala na Hlavnú stanicu.

Na priebeh zhromaždenia na Námestí SNP dozeral... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
polícia, vrtuľník Na priebeh zhromaždenia na Námestí SNP dozeral aj policajný vrtuľník.

Podobný protest zažila Bratislava už v júni. Vtedy prišlo zhromaždenie podporiť niekoľko tisíc priaznivcov. Tí protestovali proti prílevu imigrantov do Európy a proti utečeneckým kvótam. Zhromaždenie tak ako teraz smerovalo z bratislavskej Hlavnej stanice na Námestie SNP.

Na Hviezdoslavovom námestí vyzývali k ľudskosti

Neďaleko tohto zhromaždenia, na Hviezdoslavovom námestí, sa stretli prívrženci pomoci utečencov. Na námestí postupne pribúdali ľudia, zhromaždilo sa asi tisíc ľudí.

Na programe bol koncert, ktorý organizuje Výzva k ľudskosti. Ním sa chcú organizátori pripojiť k iným mestám v zahraničí, ktoré prejavia solidaritu s utečencami. Koncert kapiel bol spojený so zbierkou pre utečencov.

Účastníkom sa na Hviezdoslavovom námestí prihovorila ombudsmanka Jana Dubovcová. Medzi účastníkmi sú aj politici Ján Budaj, Béla Bugár a Lucia Žitňanská z Mostu a Martin Poliačik z SaS.

Protest v Malackách sa nevydaril

Od 17.00 h do 19.00 čakali Malačania na príchod protestujúcich z Bratislavy. Avizovaný hromadný príchod organizátorov a účastníkov bratislavského protestu Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA, sa však nekonal.

Réžia protestu očividne nebola v rukách domácich orga­nizátorov, ktorým chýbali aj rečníci z vlastných radov. Po príchode malej skupinky z Bratislavy „hostia“ v čiernom s vyholenými hlavami vyzvali účastníkov protestného zhromaždenia „na malú prechádzku“ k objektu Hasičskej a záchrannej brigády, kde začali robiť výtržnosti. Situáciu v Malackách kontrolovalo množstvo policajtov vrátane ťažkoodencov. Organizácia protestu úplne zlyhala a namiesto skutočných protestujúcich okolie pamätníka gen. Štefánika zaplnili najmä zvedavci.   

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #extrémisti #islamizácia #migračná kríza #koncer #Výzva k ľudskosti