Kvóty sú falošným gestom, myslí si Robert Kaliňák

V minulosti sme boli schopní zvládnuť väčšiu utečeneckú krízu, ale odvtedy sa Európa posunula niekde inde. V diskusnej relácii Sobotné dialógy RTVS to vyhlásil minister vnútra SR Robert Kaliňák.

12.09.2015 16:50
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (54)

„Odvtedy bolo Slovensko veľakrát skúšané, opatrenia sme museli robiť aj na úkor zvyšovania životnej úrovne našich občanov. Veľmi komplikovaným, veľmi ťažkým spôsobom sme budovali ochranu našej vonkajšej hranice s Ukrajinou podľa pravidiel stanovených Európskou úniou. Veľmi veľa peňazí sme do toho investovali, boli sme úspešní, zlikvidovali sme nelegálnu migráciu za posledné roky," pokračuje minister s tým, že viackrát to pozitívne hodnotili aj naši susedia, najmä Rakúšania, ku ktorým táto nelegálna vlna vždy smerovala. „Boli to výsledky, za ktoré sme boli hodnotení ako krajina, ktorá má najlepšie zabezpečenú svoju hranicu,“ spomenul.

Ako ďalej Kaliňák v relácii uviedol, kvóty sú podľa neho falošným gestom. „Najväčšiu odpoveď na kvóty, že sú nezmyselné, dalo nedávno Maďarsko," podotkol a pripomenul, že tam bolo štyritisíc migrantov, ktorí, ak sú nelegálni migranti a nepožiadajú o azyl v Maďarsku, podľa práva Európskej únie musia byť zadržaní v útvaroch policajného zaistenia. Také sú pravidlá, lebo sú to nelegálni migranti a nepožiadali o azyl. Rozhodli sa, že sa vzbúria a urobili si turistickú trasu smerom do Nemecka. Každý bol povinný rešpektovať zákony Maďarska, ale nerešpektoval to.

Kaliňák tvrdí, že migranti ukázali, že ich nezaujíma, čo si Európa myslí o kvótach a o prerozdelení do jednotlivých štátov. Oni chcú ísť do Nemecka. Najpodstatnejšia vec na tom, prečo sú kvóty nezmysel je podľa neho to, že ak zavedú kvóty, nikto nedá garanciu, že už nikto nezomrie, už žiadny chlapec nebude na pláži mŕtvy, nič také nebude týmito kvótami zabránené. A v tom je vlastne celý problém týchto kvót, povedal minister vnútra.

Predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár v relácii povedal, že utečencom treba pomôcť, ale ak nám niekto núti kvóty, je to zlé. „Urobiť sme mohli to, že necelých 750 ľudí zoberieme na Slovensko. Azylový systém funguje tak, že niektorí z nich môžu dostať azyl a niektorí nie. Zároveň vieme aj to, že väčšina z nich tu nechce ostať,“ pripomenul Bugár.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Robert Kaliňák #migračná kríza #povinné kvóty