Kto nepožiada o azyl, nie je utečenec, tvrdí Kaliňák

Človek, ktorý nepožiada v nejakej krajine o azyl, nie je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka utečencom. Vyhlásil to v RTVS v diskusnej relácii O 5 minút 12.

13.09.2015 16:07
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (49)

„Stále sa bavíme o utečencoch, ktorí utekajú v obave o svoj život. No keď nelegálny migrant nelegálne prekročí hranicu, buď chce ním zostať a zadržia ho, alebo požiada o azyl a dostane sa do azylového procesu,“ vysvetlil Kaliňák a dodal, že ten, kto nepožiada o azyl nie je utečenec, to je jednoduchá právna rovnica.

Ak títo ľudia podľa neho špekulujú nad tým, že Grécko, Turecko, Rakúsko ani Maďarsko nie sú bezpečné krajiny, o akých utečencoch hovoríme? „Špekulujú nad tým, kam chcú ísť a čo tam chcú robiť, pričom nejaké azylové pravidlá ich vôbec nezaujímajú,“ poznamenal šéf rezortu vnútra. Zároveň má vážne pochybnosti o tom, že hovoríme o utečencoch a humanite, pretože títo ľudia nemajú s migrantmi, ktorí utekajú pred vojnou, nič spoločné.

Kaliňák: Na summite sa žiadne rozhodnutie nezrodí

Kaliňák cíti pred pondelkovým summitom ministrov vnútra v Bruseli, ktorý sa bude venovať zavedeniu mechanizmu povinných kvót, tlak. „Ide o smutnú časť, málokto chce vidieť realitu či počúvať argumenty. Skrývame sa za rozhodnutia úradníkov, ktorí realitu nevideli, pričom dochádza k deštrukcii základných pravidiel, ktoré sa vždy vyžadovali,“ upozornil.

Na pondelkovom summite sa podľa jeho slov nezrodí žiadne rozhodnutie, pretože má mandát od predsedu vlády Roberta Fica závery vetovať. Aj podľa Kaliňáka sú nezmyselné, namierené proti utečencom a neriešia problémy. Ako upozornil, v prípade Slovenska sa totiž nebavíme o dvoch tisíckach migrantov, ktoré máme teraz prijať, ale v horizonte ďalších troch rokov o 50 tisíc utečencoch. „Je to nebezpečná téma a zahrávanie sa s ohňom,“ poznamenal s tým, že Európska únia nechce počuť o racionálnych riešeniach.

Nemôžeme hovoriť o azylovej politike, pokiaľ nevyriešime migračnú časť a schengen, pokračoval minister vnútra. „Nebudeme robiť snehovú guľu, pretože každý migrant má v Európe už rodinu a na ňu sa nabalí ďalších desať migrantov,“ vyhlásil. Keď podľa neho nevyriešime situáciu v susedných krajinách konfliktu, teda v Turecku, Jordánsku a Libanone, nemáme šancu zastaviť migračnú vlnu.

Poliačik: Fico ľudí na Slovensku straší

Celú situáciu s pravidlami si podľa poslanca SaS Martina Poliačika odnášajú samotní utečenci, ktorí sú odkázaní na pomoc dobrovoľníkov, čo je podľa neho neprípustné. Premiér Robert Fico podľa Poliačika ľudí na Slovensku straší, pričom, jeho úlohou je situáciu upokojovať.

„Za posledných pár mesiacov vyšlo zo Slovenska jedno vágne vyjadrenie a zopár kamiónov s pomocou do Srbska,“ vysvetlil v relácii O 5 minút 12. Takisto komunikácia je podľa neho nešťastná. „Keby sme povedali, že sme hrdá krajina, ktorá má kapacity pomáhať, žiadne kvóty nie sú potrebné,“ povedal s tým, že slovenská ponuka, ktorá sa týka akútnej situácie, je slabá. S kvótami však takisto nesúhlasí, podľa neho len stupňujú napätie a zväčšujú extrémistické nálady.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Martin Poliačik