Na hraniciach kontrolujú len vybrané vozidlá

Polícia v súvislosti s migračnými vlnami posilnila zložky dohliadajúce na bezpečnosť hraníc o 220 policajtov. Informovala o tom Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Polícia však na hraničných priechodoch s Rakúskom a Maďarskom kontroluje len vybrané vozidlá.

14.09.2015 12:02 , aktualizované: 17:15
Schengen, hranica, clo, zoll, schengenský... Foto: ,
Ministerstvo vnútra oznámilo, že posilnilo zložky dohliadajúce na hraničné priechody aj na vytypované miesta zelenej hranice.
debata (157)

Ako v utorok na tlačovej besede informoval policajný prezident Tibor Gašpar, nejde teda o dočasné obnovenie kontroly na hraniciach, ktoré by bolo potrebné nahlasovať do Bruselu. Polícia podľa neho vykonáva iba monitoring vytypovaných vozidiel s cieľom odhaľovať prevádzačov.

„Policajný zbor si plní jednu zo svojich základných úloh, ktorou je ochrana štátnej hranice,“ vyhlásil Gašpar. Polícia podľa neho svoj postup koordinuje s policajnými zbormi susedných štátov. Okrem všetkých hraničných priechodov s Rakúskom a Maďarskom monitorujú podľa Gašpara policajti aj teritórium zelenej hranice, vrátane Dunaja.

„Cieľom je hlavne odhaliť prevádzačov,“ povedal s tým, že Slováci žijúci v Rakúsku alebo Maďarsku sa preto nemusia obávať skomplikovania života. Podľa Gašpara sú v súčasnosti na každom hraničnom priechode policajti 24 hodín denne. Ako však povedal, s prílevom migrantov zatiaľ Slovensko problém nemá. „Pokiaľ viem, o azyl nepožiadal nikto,“ dodal.

Podľa riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ľudovíta Biróa je aj v rámci schengenských pravidiel možné v prípade potreby okamžite obnoviť kontroly na hraniciach v prípade, že o tom rozhodne vláda. Momentálne si to však situácia nevyžaduje.

Policajti sú prítomní na hraničných priechodoch aj na vytypovaných miestach zelenej hranice. Situáciu podľa Paulenovej rezort neustále monitoruje a postup koordinuje s policajnými zbormi v Rakúsku, Maďarsku a v Českej republike.

Pozrite si live prenos ČTK z diania okolo utečencov

Rezort vnútra nateraz nespresnil, ktorých konkrétnych hraničných priechodov sa opatrenie týka. Paulenová vysvetlila, že dočasne zavedené kontroly sú zamerané na pašerákov, ktorí prevážajú migrantov. Netýkajú sa teda všetkých ľudí prekračujúcich hranice.

„Ide o dočasné opatrenia,“ zdôraznila hovorkyňa, podľa ktorej v tejto chvíli ministerstvo nevie odhadnúť, dokedy budú platiť. „Sprísnený režim neznamená koniec Schengenu,“ vysvetlila, že dočasné námatkové kontroly nemožno považovať za zrušenie schengenských hraníc, ktoré obyvateľom členských krajín EÚ zaručujú voľný pohyb.

V nedeľu oznámilo obnovenie kontrol na hraniciach aj Nemecko. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére oznámil, že jeho krajina zavádza dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici v snahe obmedziť prílev utečencov a rakúska ministerka vnútra v pondelok ohlásila "dočasné hraničné kontroly“ na hraniciach s Maďarskom.

Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie. Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia cez víkend vyhlásili, že tempo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny poskytnúť im útočisko.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #utečenci #hraničné kontroly