Americký konvoj na hraniciach vítali prívrženci i odporcovia

Americký konvoj, ktorý smeruje na cvičenie Severoatlantickej aliancie v Maďarsku, dnes okolo 20:30 prekročil hranice Slovenskej republiky na diaľničnom priechode Brodské – Břeclav. V konvoji je 150 vojenských vozidiel s približne 550 americkými vojakmi.

14.09.2015 23:30
debata (1261)

Proti transportu americkej vojenskej techniky cez územie Slovenska na hraniciach protestovali desiatky prívržencov KSS, ĽS Naše Slovensko, Práce a spravodlivosti, Vzdoru – Strany práce a ďalších. V rukách držali vlajky Slovenska, Ruska, či zástavy so štátnym znakom. Na transparentoch sa najčastejšie objavovalo Yankees, go home, Stop NATO.

Medzi odporcami bol aj muž s maskou ruského prezidenta Vladimira Putina na tvári a s jeho podobizňou na ruskej vlajkou. Na amerických vojakov odporcovia kričali hlasité fúúúj. Na konvoj čakalo aj niekoľko desiatok prívržencov USA a NATO s americkými vlajkami a vlajkami aliancie, ktorí transport vítali. Polícia priestor medzi diaľnicou a odporcami konvoja oddelila ťažkoodencami, takže nespokojenci na hraničnom priechode nemohli narušiť prejazd vojenskej techniky.

Američanov privítal minister

Minister obrany Martin Glvač spolu s americkým veľvyslancom Rudolfom V. Perinom privítal na letisku v Kuchyni prvú tretinu amerického vojenského konvoja. Ďalšie dve tretiny dorazia počas nočných hodín.

„Teraz cvičíme presun po cestách, v budúcnosti sa možno budeme presúvať po železnici alebo vzduchom. Ide o to, že musíme cvičiť rôzne typy presunov,“ povedal Glvač. Vojenské cvičenie a transport vojenskej techniky cez Slovensko považuje minister za príležitosť vyskúšať spôsobilosť slovenskej armády. S úsmevom podotkol, že osemkolesové americké obrnené transportéry by mohli ostať na Slovensku, keďže životnosť slovenských strojov bude v krátkom čase končiť.

Minister obrany SR Martin Glvač (vpravo) si... Foto: SITA, Marko Erd
armada, kuchyňa, glvač Minister obrany SR Martin Glvač (vpravo) si americkú techniku vyskúšal na vlastnej koži.

Americký veľvyslanec konštatoval, že Slovensko a USA sú partneri a ako spojenci spolupracujú na viacerých úrovniach. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim ocenil profesionalitu amerických vojakov, ktorým nerobilo pri transporte problémy ani daždivé počasie a dorazili na základňu bez problémov a v stanovenom termíne

Odporcovi to vnímajú ako provokáciu

Medzi odporcami príchodu amerického konvoja je aj bývalý politik a zakladateľ Kresťanskodemo­kratického hnutia Ján Čarnogurský. „Chceme dať viditeľne a hlasito najavo, že tento americký konvoj na Slovensku nechceme,“ povedal Čarnogurský. Vojenský transport považuje za provokáciu slovenskej verejnosti zo strany USA, zároveň tak podľa neho Slovensko zaťahuje do konfliktu na Ukrajine. Čarnogurský upozornil aj na nepríjemnú historickú skúsenosť, keď si v roku 1939 hitlerovské Nemecko spravilo zo Slovenska nástupný priestor proti Poľsku. „Máme byť nástupným priestorom proti Rusku v roku 2015,“ konštatoval.

Predseda Frontu ľavicovej mládeže Artur Bekmatov považuje transport za ukážku sily a demonštráciu toho, že USA vnímajú Slovensko ako svoje územie. Podľa neho ide o zbytočnú provokáciu Ruska, keďže transport vojenskej techniky sa deje vždy v noci a za čo najmenšej medializácie. „Americká vojenská technika nemá na území Slovenska čo hľadať, Slovensko má vlastnú armádu,“ povedal jeden z členov Komunistickej strany Slovenska, ktorá patrí k spoluorgani­zátorom protestného konvoja.

Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády sa s technikou z bavorského Vilsecku presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska. Vojenské cvičenie NATO za účasti 1 800 vojakov zo siedmich krajín vrátane SR potrvá do 21. septembra. Na cvičení sa zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #konvoj