Arcibiskup Vasiľ vyzval médiá k zodpovednosti pri migračnej kríze

Arcibiskup Cyril Vasiľ v Šaštíne vyzval v súvislosti s migračnou krízou na zodpovednosť. Ako povedal novinárom po slávnostnej svätej omši na brífingu, médiá majú veľkú úlohu informovať o zložitom probléme, akým je súčasná migrácia.

15.09.2015 15:24
Šaštín, arcibiskup Vasiľ Foto: ,
Arcibiskup Cyril Vasiľ (vľavo) počas sv. omše v rámci národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii pri bazilike Sedembolestnej Panny Márie.
debata (55)

„Treba, aby sa predišlo hystérii, alebo na druhej strane, romantizovaniu. Je to nesmierna úloha,“ vyhlásil s tým, že súčasná migračná kríza je jednou z tém, ktorá trápi Slovensko a je veľmi mediálne prežívaná. Väčšina ľudí však má s ňou skúsenosti len z médií. Problému migrácie sa venoval aj počas omše v homílii. „Cieľom homílie nie je technicky riešiť problém, ale nastavenie srdca. Keď je srdce orientované správne, riešenie sa nájde. Kto chce vidieť ťažkosti a problémy, vidí ich. Kto chce hľadať riešenia, tak hľadá riešenia. Takže treba nájsť vnútornú disponibilitu, potom sa bude dať hľadať spôsoby. Ak disponibilita nie je, nachádzajú sa len strety,“ zdôraznil.

Do Šaštína v utorok prišlo na púť k Sedembolestnej Panne Márii približne 30 000 pútnikov. Národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku je práve chrám v Šaštíne. Vyvrcholením národnej púte, ktorá sa konala od piatku v Šaštíne, bola v utorok o 10:30 svätá omša za účasti slovenských biskupov. Hlavným kazateľom bol arcibiskup vladyka Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Šaštín