Policajti si vyberajú autá na kontrolu

Na hraničných priechodoch do Rakúska a Maďarska je v týchto dňoch viac policajných hliadok. Kontrolujú iba vybrané vozidlá. Hlavne tie, v ktorých by mohli prevážať migrantov.

15.09.2015 19:21
hraničný prechod, Čunovo – Rajka Foto: ,
Na hraničnom prechode Čunovo – Rajka z Bratislavy do Maďarska v utorok policajti kontrolovali najmä nákladné autá.
debata (4)

Ako uviedol policajný prezident Tibor Gašpar, nejde teda o dočasné obnovenie kontrol na hraniciach, ktoré by bolo potrebné nahlasovať do Bruselu. Polícia monitoruje aj zelenú, teda prírodnú, hranicu Slovenska, ktorá vedie cez neobývané územie vrátane Dunaja.

Priechod Čunovo – Rajka z Bratislavy do Maďarska je rušný. Osobné autá tu v utorok prechádzali bez problémov. Zastavovali len, aby si kúpili maďarskú diaľničnú známku. Policajná hliadka stála tesne za slovenskou časťou priechodu, na druhej strane monitorovali podozrivé autá ich maďarskí kolegovia. Tí spozorneli pri bielej dodávke.

Maďarský vodič policajtom podal najskôr doklady. Potom musel odkryť plachtu, aby sa hliadka presvedčila, či má v nákladnom priestore naozaj iba tovar. Plachtu nadvihol na pokyn policajtov až úplne hore. Keď nenašli medzi nábytkom nič podozrivé, vrátili mu doklady a dovolili pokračovať v jazde na slovenskú stranu. Kontrola trvala iba niekoľko minút.

O kúsok ďalej na parkovisku stáli desiatky odstavených kamiónov. Kvôli sviatku nemohli pokračovať v ceste. Skupinka bulharských vodičov na lavičkách diskutovala o tom, či na slovenské diaľnice potrebujú známku alebo musia zaplatiť mýto. Tvrdili, že s kontrolami problém nemajú. „Mňa osobne teraz vaši policajti nekontrolovali, ale keby aj, pokojne im ukážem, čo budú potrebovať,“ povedal jeden z nich. Ostatní súhlasne prikývli.

Nemecký vodič kamióna Kristian má podobnú skúsenosť za sebou. „Bolo to v Maďarsku. Asi chceli vedieť, či niekoho neprevážam. Neprekážalo mi to, nemám sa čoho báť. Celá kontrola trvala iba niekoľko minút. To je nič, zvlášť keď ide o takýto závažný problém,“ uzatvoril.

Na malom hraničnom priechode Záhorská Ves – Angern bol krátko popoludní pokoj. Prechádzajúce autá nikto nepreveroval. Autá na rakúskej strane vyšli, kompa sa odrazila a pokračovala späť na opačný breh. Všetko trvalo ani nie desať minút. Jediný rozruch spôsobila vodička, ktorá takmer nestihla vojsť na plošinu lode. „Neboli tu žiadne policajné kontroly. Nevidel som nikoho ani na našej, ani na rakúskej strane,“ potvrdzuje zamestnanec na kompe.

Naposledy v pondelok v noci polícia zaistila na našom území desiatky migrantov. Chceli prejsť do Rakúska. Minister vnútra Robert Kaliňák spresnil, že išlo o tri skupiny, kde bolo okolo 37 ľudí a traja prevádzači.

Podľa pôvodu utečencov išlo najmä o ľudí zo Sýrie. Všetci skončili v útvaroch policajného zaistenia. Tie sú v Medveďove a Sečovciach. Podľa pravidiel únie ich budú vracať do Maďarska. "Každý jeden migrant, ktorý nelegálne prekročí našu hranicu, bude zadržaný,” vyhlásil premiér Robert Fico. Polícia k tomu prijala opatrenia. Na hraničných priechodoch posilnila hliadky o 220 policajtov. Zelenú hranicu na juhu medzi Slovenskom a Maďarskom monitoruje už tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #utečenci #hraničné kontroly