Figeľ: OSN by sa mala zaoberať možným vojenským zásahom v Sýrii

Organizácia Spojených národov (OSN) by sa mala zaoberať možným vojenským zásahom v Sýrii a Iraku, myslí si predseda KDH Ján Figeľ.

16.09.2015 13:04
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (62)

„Každá kríza sa musí riešiť tam, kde sú jej korene, tam, kde vzniká. A to je územie Blízkeho východu a niektorých afrických krajín, kde roky prebieha ozbrojený konflikt alebo občianska vojna. Najintenzívnejšie je to na území Sýrie a Iraku,“ povedal novinárom Figeľ.

Otázka podľa lídra KDH dnes stojí tak, či nie je namieste aj silový zásah. „Medzinárodné právo pozná aj silové riešenia, pozná aj vojenskú intervenciu na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN a teda v súlade s medzinárodným právom. To je línia, na ktorú by mala oveľa viac tlačiť aj slovenská vláda, aj slovenský prezident,“ vysvetlil Figeľ. Islamský štát je podľa neho globálnou hrozbou, a to pre Slovensko aj pre veľké svetové mocnosti.

Slovensko by podľa predsedu KDH malo zvýšiť objem pomoci pre Sýriu. Kresťanskí demokrati podľa Figeľa zavedenie kvót odmietajú, pretože problém migrantov nevyriešia. Európa by mala zvýšiť ochranu vonkajších hraníc a rozlišovať medzi utečencami a ekonomickými migrantmi. Slovensko by sa podľa Figeľa malo sústrediť na pomoc kresťanským utečencom, ktorí sú nám kultúrne bližší.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #Ján Figeľ