Americkí vojaci: Slováci sú priateľskí a protesty patria k demokracii

Hooah! Bojový pokrik amerických vojakov zaznieva do veľmi skorého ranného ticha vojenskej leteckej základne v Kuchyni. "Stretol som tu najpriateľskejších ľudí vo svojom živote," hovorí o pár hodinách strávených na Slovensku seržant Sven Kossligk. Slúži v americkej armáde, ale pôvodom je Nemec. Ako tvrdí, v USA majú slabú kávu a pivo. "Odišiel som však do Spojených štátov pre lásku, pre ženu," usmieva sa.

16.09.2015 20:00
USA, vojenský konvoj, vojaci Foto: ,
Vojaci z amerického konvoja sa aj s technikou zúčastnili na dni otvorených dverí na ministerstve obrany.
debata (685)
Kossligk je jeden z približne 640 amerických vojakov, ktorí v pondelok vstúpili na územie Slovenska a v stredu ho už pomaly opúšťali. Ubytovaní boli na leteckej základni Kuchyňa. Dragoon Crossing, ako sa nazýva jazda amerického konvoja, vyrazil z nemeckého Vilsecku. Prešiel cez Česko, Slovensko a v Maďarsku sa zúčastní na cvičení Brave Warrior. Vojaci tam pobudnú dva mesiace a potom sa vrátia asi po rovnakej trase.

Dá sa povedať, že pre Kossligka je prejazd hračkou. Odslúžil štyri turnusy v Iraku a jeden v Afganistane. „Bolo to veľmi ťažké. Najmä v roku 2006 v Iraku. Žili sme s miestnymi. Bolo to najnáročnejšie nasadenie, aké som zažil,“ zaspomína Kossligk.

V stredu sa niekoľko amerických vojenských vozidiel predstavilo aj na dni otvorených dverí na slovenskom ministerstve obrany. Ľudia si so záujmom obzerali americkú a slovenskú vojenskú techniku a vojaci sa fotili s návštevníkmi. Obrnené vozidlá Stryker opustili Kuchyňu skoro ráno. Nespôsobili žiadne dopravné problémy.

Kým seržant Kossligk je už veterán, posádka jedného Strykera, ktorý plní prieskumné úlohy, je priam juniorská. Poručík Joshua Cooksey má 23 rokov. Jednej z jeho spolubojovníkov len 20 a druhý dokonca 19. Cooksey sa chystá na vojenskú akadémiu West Point. Zaujíma sa o Slovensko. „Je toto slovenská hymna?“ pýta sa, keď mu z mobilu zahrá melódia Nad Tatrou sa blýska.

Vojenským veteránom, minimálne v rodinnom zmysle slova, je aj vojenský špecialista Andrew Zenisek. „Môj praprastarý otec bojoval vo francúzsko-pruskej vojne. Môj prastarý otec v prvej svetovej, môj dedo v druhej svetovej a môj otec bol nasadený vo Vietname,“ vysvetľuje Zenisek, ktorého rodina pochádza od českej Plzne.

Vojaci tvrdia, že sa cítia dobre. Keď sa spomenie, že sú aj Slováci, ktorí proti nim protestovali, len pokrčia plecami. Sú na to zvyknutí.

„Je to súčasť demokracie,“ hovorí o demonštrantoch major Neil Pentilla.

Podľa predstaviteľov slovenských ozbrojených síl je Dragoon Crossing pre našich vojakov dobrou príležitosťou precvičiť si úlohu hostiteľa. Aj Pentilla vysvetľuje, že spojenci musia cvičiť a lepšie sa spoznať. „Zoberte si také tankovanie. Povedali by ste, že je to bežná vec, ale v Česku sme pritom museli použiť adaptér,“ vysvetlil Pentilla.

„Cvičenia, ako sú tieto, sú životne dôležité pre interoperabilitu spojencov. To znamená, pre ich schopnosti spolupracovať a podieľať sa na akomkoľvek type vojenskej operácie, či je to krízový manažment, humanitárna pomoc, protiteroristická akcia, alebo niečo iné,“ reagoval na cvičenie John R. Deni z armádnej akadémie Spojených štátov. „Presnejšie sa dá povedať, že je to mimoriadne podstatné pre krajiny NATO, aby si vyskúšali presúvanie personálu a výzbroje cez hranice a riešili logistické problémy, ktoré s tým súvisia,“ povedal Deni.

Vzhľadom na obsadenie Krymu Ruskom a pokračujúcu podporu separatistom na východe Ukrajiny zo strany Moskvy, aliancia zvýšila počet vojenských cvičení na východnom krídle NATO. Kremeľ však usporadúva oveľa viac obrovských manévrov na svojom území, aj v blízkosti hraníc krajín aliancie.

Aj vojaci však pripúšťajú, že sila nedokáže všetko vyriešiť. „Čo by bolo, keby sme na nejaký iný účel použili peniaze, ktoré sme vynaložili počas studenej vojny. Už sme sa mohli dostať aj na Mars,“ dodal major Pentilla.

© Autorské práva vyhradené

685 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #USA #vojenský konvoj