Utečenci sú už v Gabčíkove. Cítiť bolo rozpaky

Prví už konečne prišli. Po dlhých prieťahoch a niekoľkých odkladoch sa vo štvrtok účelové zariadenie Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove začalo zapĺňať žiadateľmi o rakúsky azyl.

17.09.2015 11:17 , aktualizované: 19:15
Gabčíkovo, utečenci Foto: ,
Do Gabčíkova prišli prví migranti.
debata (267)

Autobus, v ktorom sa doviezlo 18 občanov Sýrie, sem dorazil okolo tretej popoludní. Posádka vozidla si ešte počas jazdy z okien zvedavo obzerala svoj nový dočasný domov a mávala novinárom.

Do Gabčíkova prišli prví migranti.
Migrantov ubytovali v Účelovom zariadení STU v...
+2Migrantov ubytovali v Účelovom zariadení STU v...

Príjazd migrantov sprevádzali veľmi prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia ohradila okolie páskami, všade hliadkovali muži zákona. Prípadnú zdravotnú pomoc boli pripravení poskytnúť záchranári. Prvú skupinu migrantov ubytovaných v Gabčíkove tvoria výhradne muži. Bolo ich 18, hoci minister vnútra Robert Kaliňák avizoval, že ich príde 24. Všetko najmä mladí chlapci a chlapi v strednom veku. Ten, ktorý vystúpil prvý, sa ihneď ocitol v obliehaní mikrofónov a kamier. Okrem rodného jazyka však vedel hovoriť iba po rusky. Ďalší sa nenápadne vytratili dozadu, kde im vodič otvoril kufor s batožinou. Takmer každý mal viac ako jednu tašku, niektorí si veci niesli aj v plastových vreciach. Prázdny autobus okamžite odišiel.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Rozhádaná Európa.

Joan Mohamad utiekol zo Sýrie. V Rakúsku zatiaľ strávil dva mesiace. Prečo sa dostal na Slovensko, nevie. „Neviem nič o Slovensku. Nechcem tu zostať, budem len čakať na vybavenie papierov, aby som sa mohol vrátiť do Rakúska,“ hovorí Joan. Nad otázkou, prečo chce späť do susednej krajiny, chvíľu rozmýšľal. „Je to pre mňa lepšie,“ dodal po krátkej odmlke.

Na otázky novinárov nechcela alebo nevedela odpovedať väčšina prichádzajúcich. „Nie, nie, nepovieme nič,“ ospravedlňovali zhodne svoje mlčanie.

Len čo si hostia narýchlo rozobrali tašky a batohy, zamierili do vstupných dverí ubytovacieho zariadenia. Sprevádzali ich muži v žltých vestách, ktorí s nimi hovorili po arabsky alebo anglicky. Pravdepodobne prišli z Rakúska spolu s nimi. Po niekoľkých minútach sa za posledným z migrantov zatvorili dvere. Jeden zo sprievodcov ešte zatiahol záves, aby tak zabránil zvedavým pohľadom zvonku. Onedlho sa však dvere znovu otvorili. Dvaja migranti pod dohľadom mužov vo vestách prešli do ďalšej časti rozsiahleho komplexu. Musíme sa umyť, posunkami naznačil chlapík, ktorý ako prvý odpovedal novinárom. Ostatní zamierili do dverí, na ktoré bol už pripevnený oznam v angličtine aj arabčine. Stálo na ňom veľkými písmenami: Opening hours. Ďalej boli rozpísané časové intervaly na raňajky, obed, večeru, distribúciu hygienických pomôcok a oblečenia, ale aj hodiny vyhradené na voľný čas. Okná vnútorných priestorov však zostali pozatvárané a pozastierané. Zakrátko už iba postávajúci policajti naznačovali, že v zariadení sa udialo niečo výnimočné.

Minister Kaliňák vo štvrtok zopakoval, že všetci migranti, ktorí prišli, sú v Gabčíkove umiestnení len dočasne a na vyzvanie rakúskej strany, pravdepodobne pred plánovaným ukončením azylového konania, sa vrátia do Rakúska. „V prípade akýchkoľvek pochybností máme právo ktoréhokoľvek z týchto žiadateľov vrátiť späť aj skôr,“ zdôraznil Kaliňák. Dodal však, že aj sami utečenci sú si vedomí toho, že v prípade porušenia pravidiel, ktorými budú na Slovensku viazaní, si cestu k azylu v Rakúsku veľmi skomplikujú.

Platilo by to napríklad aj vtedy, keby sa prípadne rozhodli využiť šancu odísť zo Slovenska do Nemecka. Príležitosť by síce na to mali, keďže v gabčíkovskom zariadení budú žiť v takzvanom otvorenom režime, vrátane limitovaných hodín vyhradených na prechádzky. „Pokusom o odchod do Nemecka by však mohli viac stratiť, ako získať,“ uviedol minister. Bezpečnostné riziká v obci neočakáva, pomôcť k tomu má aj zvýšený počet policajtov dohliadajúcich na poriadok, ktorých doplní trnavská pohotovostná motorizovaná jednotka či zlepšený kamerový systém.

Kaliňák tiež pripomenul, že v Gabčíkove je pre migrantov pripravených zhruba 500 miest, je však podľa neho len na Rakúšanoch, či tamojšiu ubytovaciu kapacitu využijú naplno a v akých počtoch, zrejme v závislosti od vyťaženosti rakúskych táborov budú potenciálni azylanti do slovenského zariadenia prichádzať a z neho odchádzať. Predpokladá však, že zmeny sa budú realizovať v menších skupinkách zhruba po dvadsiatke žiadateľov. Podľa šéfa rezortu vnútra môže byť tento spôsob, nie nezmyselné povinné kvóty, konkrétnym prejavom solidarity voči migrantom aj pomocou pre najviac zaťažené európske krajiny, a mohol by sa preto uplatňovať aj inde.

Názory obyvateľov Gabčíkova na prítomnosť utečencov v obci sú rôzne. V augustovom miestnom referende sa vyjadrili jednoznačne – proti ich príjazdu. Niektorí však s ubytovaním azylantov žiadny problém nemajú. Napríklad Gabčíkovčan, ktorý nechcel byť menovaný, predáva v potravinách hneď oproti zariadeniu. Tvrdil, že za roky existencie sa tam vystriedalo už aj niekoľko tisíc migrantov.

„Problémy s nimi neboli. A boli tu už ľudia naozaj z rôznych krajín!“ vysvetľoval. Podľa vlastných slov sa s viacerými poznal a dobre s nimi vychádzal. „Pozrite,“ ukazuje vo vnútri obchodu dôkaz, na stene visiaci obraz s exoticky znejúcim podpisom. „A takých mám niekoľko. Vždy hovorím, že keby som cestoval po svete, všade mám kamarátov, ktorí tu boli,“ dodal predavač.

© Autorské práva vyhradené

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci #utečenecká kríza