Čislákove milióny nepôjdu sestrám, ale na dlhy nemocníc

V jeden deň vyšli z úst ministra zdravotníctva Viliama Čisláka dve správy. Nemocnice dostanú v tomto roku o 86 miliónov eur viac a vláda schválila vyššie platy aj pre zdravotníckych pracovníkov neštátnych nemocníc. Vyzerá to tak, že finančný príspevok dostali sestry na vyššie platy. Nie je to tak. Mzdy zdravotníkov sa zvyšujú až od januára 2016. Z týchto peňazí by mali nemocnice zaplatiť svoje dlhy, ktoré im vznikajú tento rok, keď musia vyplácať vyššie platy lekárom.

18.09.2015 12:00
nemocnica, lekár Foto:
Vláda tento týždeň schválila nový návrh ministerstva zdravotníctva, ktorý garantuje platy zdravotníkom vo všetkých nemocniciach.
debata (7)

Sľúbených 86 miliónov eur by sa do zdravotníckych zariadení malo dostať po tom, čo štát navýši platby v zdravotníctve za svojich poistencov zo súčasných 4,16 percenta na 5,85 percenta. „V praxi to bude znamenať, že ešte tento rok pôjde 86 miliónov eur cez zdravotné poistenie do zdravotníckych zariadení, ktoré budú určené pre pacientov a aj na vyššie mzdy zdravotníckych pracovníkov,“ uviedol minister Čislák.

Štát však podľa neho zvýši platby za svojich poistencov len počas dvoch mesiacov, a to v novembri a decembri. Koľko bude za nezamestnaných, dôchodcov, deti, študentov aj matky na materskej, ktorých sú na Slovensku tri milióny, odvádzať na budúci rok, Čislák nevedel povedať. „Je to súčasťou budúcoročného rozpočtu, o ktorom sa ešte rokuje,“ dodal.

S vyplatením finančnej rezervy počítali zdravotné poisťovne už od marca, keď spoločne s ministerstvom podpísali memorandum o vyplatení peňazí na zdravotnú starostlivosť. Peniaze sa však použijú až teraz. Zdravotné poisťovne sa podľa ministra zaväzujú, že akékoľvek finančné prostriedky získané zvýšením platby za poistencov štátu použijú výlučne na úhradu nákladov poskytnutej zdravotnej starostlivosti vykázanej nemocnicami.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku HPI Tomáš Szalay tvrdí, že v prípade 86 miliónov nejde o žiadne nové peniaze, ktoré by pribudli do zdravotníctva. „Tieto peniaze boli v kapitole rezortu už aj predtým, Čislák ich nevybavil,“ povedal Szalay. Ide o financie, ktoré boli minulý rok schválené v štátnom rozpočte na rok 2015. Akurát neboli naliate do zdravotných poisťovní za poistencov štátu hneď v januári. „Peniaze mali byť nalievané do rezortu priebežne, nie teraz na konci roka,“ dodal. Upozorňuje, že platy sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov z týchto peňazí nebudú kryté, pretože zákon o odmeňovaní sestier bude platiť až od januára budúceho roka.

Podľa Szalaya v kapitole rezortu máme rezervu 50 miliónov eur, ktoré mali slúžiť na oddlženie dobre hospodáriacich nemocníc. Doteraz sa tak nestalo, ale rezerva zostala. Predpokladá, že zvyšných 36 miliónov je úspora. Tento rok je pravdepodobne menej nezamestnaných, a teda aj menej poistencov štátu, a takto rezort financií ušetril. „Loptička je teraz na strane ministra financií, od neho bude závisieť, koľko peňazí príde na budúci rok do zdravotníctva, aby sa vykryli aj vyššie platy sestier, nielen lekárov,“ konštatoval.

Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje 69 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení s 22-tisíc zamestnancami, dofinancovanie rezortu tento rok vníma ako krok pre zachovanie sociálneho zmieru a pozitívnu správu pre zamestnancov a pacientov. „Na dofinancovanie zdravotníctva poukazujeme od vlaňajšieho októbra a pre tohtoročné vyššie náklady na platy lekárov a zdravotníkov nám vznikli mnohomiliónové náklady,“ povedal prezident asociácie Marián Petko. Nemocnice preto ustúpia od avizovaných reštriktívnych opatrení a nebudú ďalej zvažovať hromadné prepúšťanie zamestnancov či redukciu oddelení.

Ako to bude s vyššími mzdami zdravotníkov na budúci rok? Petko tvrdí, že to bude znamenať ďalšie vyššie náklady pre nemocnice. „Bude potrebné, aby aj tie boli vykryté v štátnom rozpočte,“ dodal.

Všeobecná zdravotná poisťovňa očakávala túto kompenzáciu, pretože nemocniciam tento rok opakovane navýšila platby. „Suma 86 mil. eur je presne tá suma, ktorá bola poisťovňou vyčíslená a zakomponovaná do dodatkov so zdravotníckymi zariadeniami ako očakávané navýšenie platieb poistného za poistencov štátu v tomto roku,“ povedala hovorkyňa Petra Balážová. Pre najväčšiu poisťovňu to predstavuje sumu asi 55 miliónov eur.

Zdravotné poisťovne Union a Dôvera použijú tieto finančné prostriedky na úhradu nákladov poskytnutej zdravotnej starostlivosti, tak ako to bolo dohodnuté v memorande z marca tohto roka. Vláda tento týždeň schválila aj nový návrh ministerstva zdravotníctva, ktorý garantuje platy zdravotníkom vo všetkých nemocniciach, nielen v štátnych ako sa pôvodne uvažovalo. Novela sa nebude týkať len sestier a pôrodných asistentiek, ale všetkých 25 kategórií zdravotníckych pracovníkov vo všetkých nemocniciach na Slovensku. Čislák uviedol, že zákon o mzdách má finančné krytie, teda to, čo Ústavný súd vyčítal predchádzajúcemu zákonu 62/2012 o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

Novela zákona o odmeňovaní zdravotníkov sa však nepáči stavovským organizáciám. „Mala sa týkať nielen nemocníc, ale aj ambulancií, kúpeľov či zariadení sociálnych služieb, no nie je to tak,“ vyčítajú novele predstavitelia stavovských organizácií. „Dostali sme sa do štádia, že už nestačí rokovať a pripomienkovať legislatívu,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, a preto začínajú pripravovať protestné aktivity.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #zdravotné poisťovne #Viliam Čislák #platy lekárov