Z krádeže obrazu Bazovského obvinili pracovníčku múzea

Trenčianski kriminalisti obvinili zo zločinu sprenevery obrazu Miloša Alexandra Bazovského 51-ročnú ženu z Trenčianskej Teplej. Išlo o zamestnankyňu múzea, ktorá mala ešte v auguste vyniesť obraz z jeho depozitára.

18.09.2015 13:00
debata
Miloš Alexander Bazovský - Ženy pod krížom Foto: Polícia SR
Miloš Alexander Bazovský - Ženy pod krížom Miloš Alexander Bazovský - Ženy pod krížom

Bazovského dielo pod názvom Ženy pod krížom z roku 1938 má hodnotu minimálne 50-tisíc eur, ale ona ho mala predať za osemtisíc eur.

S ponukou sa cez e-mail obrátila na 53-ročného Jozefa zo Žiliny. O pár dní sa stretli a Jozef obraz kúpil za osemtisíc eur. Následne požiadal o overenie pravosti obrazu bývalú zamestnankyňu Trenčianskeho múzea, ktorá jeho pravosť potvrdila a informovala ho, že môže byť majetkom tohto múzea. Zamestnankyňu Jozef kontaktoval a obraz jej vrátil. Ona mu odovzdala osemtisíc eur, ktoré zaň dostala.

Okrem už obvinenej ženy však Jozef kontaktoval aj riaditeľa Trenčianskeho múzea. Ten počas spolupráce s políciou zistil, že žena obraz vrátila po niekoľkých dňoch naspäť do múzea. V prípade dokázania viny jej hrozí väzenie od troch do desiatich rokov. Za uplynulé dva-tri roky ide o prvú známu krádež umeleckého diela v Trenčianskom kraji. V zbierkach ich má múzeum vyše 170-tisíc kusov. Obraz Ženy pod krížom vlastní trenčianske múzeum od roku 1959.

Podľa odborníkov ide o vzácne dielo, ktoré pochádza z obdobia, keď jeho autor tvoril svoje najlepšie diela. Bazovský patril k najvýznamnejším maliarom a grafikom slovenského moderného umenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #sprenevera #Galéria M. A. Bazovského