Dostanete sa pre špinavé šaty do vlaku?

Cestovať vlakom, ale iba v čistom odeve. Železniční policajti dostanú od novembra novú kompetenciu. Zo železničných staníc a z čakární budú môcť vyviesť ľudí, ktorí špinavým odevom alebo inak budú obťažovať cestujúcich. Štát chce pred zimou vykázať bezdomovcov z týchto priestorov. Mimovládne organizácie upozorňujú, že opatrenie môže byť na hranici porušovania ľudských práv.

22.09.2015 12:00 , aktualizované: 12:50
hlavna stanica, cestovanie, vlak Foto: ,
Podľa novely zákona o dráhach bude možné zo železničných staníc a čakární vyviesť ľudí v špinavom odeve. Na snímke bratislavská Hlavná železničná stanica.
debata (16)

Zmenu obsahuje novela zákona o dráhach, ktorú dnes schválil parlament. Jej účinnosť sa predpokladá od novembra. Podľa nej bude možné vykázať zo stanice nielen človeka, ktorý poškodzuje majetok, znečisťuje priestory alebo sa správa agresívne, ale po novom aj toho, ktorý obťažuje iných mimoriadne znečisteným odevom alebo im môže byť z iných dôvodov na ťarchu.

Čo sa bude považovať za mimoriadne znečistený odev alebo čo môže byť iný dôvod, pre ktorý je človek iným ľuďom na ťarchu, novela nespresňuje. „Je to aj odev človeka, ktorý ide zo stavby? A čo znamená formulácia, že človek obťažuje? Pretože to je podľa mňa subjektívna vec. Mňa tiež môže obťažovať veľa vecí, ktoré iných neobťažujú,“ upozorňuje Sergej Kára z občianskeho združenia Vagus, ktoré pracuje s bezdomovcami v Bratislave.

Návrh zákona je podľa neho priamo namierený voči bezdomovcom. „Jediné, čo tým však dosiahnu, je to, že ľudia na stanici budú dávať podnety na tých, ktorí sa im nebudú páčiť. Rozhodne nevnímam ako v poriadku to, že občania budú hodnotiť zanedbanosť alebo špinavosť iných občanov a volať Železničnú políciu,“ dodal Kára.

Problém s bezdomovcami napríklad na bratislavskej hlavnej stanici sa podľa neho takto určite nevyrieši. „Je to zametanie pod koberec. Ľudia, ktorí nemajú domov, sú aj na staniciach a týmto spôsobom ich nevyženieme. Budú stáť pred stanicou alebo si nájdu hranicu, kde Železničná polícia nemôže zakročiť, a potom sa vrátia. Nič dobré to neprinesie, okrem možnosti násilne niekoho vyviesť z priestoru,“ myslí si Kára.

Aktivista dáva za príklad Taliansko, ktoré na staniciach začalo pre bezdomovcov vytvárať hygienické centrá. „Talianske dráhy vytvorili rôzne typy hygienických zariadení pre ľudí bez domova, lebo pochopili, že fenomén prečo sú tí ľudia na stanici, sa nedá zmeniť tým, že ich odtiaľ vyhodíme. To by sme museli najať množstvo policajtov, ktorí by sa tomu venovali, a stálo by to toľko, ako otvorenie takejto hygienickej služby. Takto však dali tým ľuďom možnosť niečo so sebou urobiť.“

Podobne to vidí aj Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku. „Aj títo ľudia si zaslúžia niekde žiť a je pochopiteľné, že tieto priestory ich budú priťahovať. Nebudú sa zdržiavať vo veľkých nákupných centrách. A ak ich aj vykážeme z týchto objektov, otázka je, kam pôjdu,“ pýta sa Oravec.

Či bude táto novela protiústavná, je podľa neho ťažké posúdiť. „Ale dotýka sa ľudských práv a dôstojnosti ľudí. Prináša to do spoločnosti viac represie a prísnosti. A otvára to otázku, či máme týchto ľudí zákonmi stále akoby tlačiť do kúta, alebo sa radšej snažiť nájsť spôsob, aby bolo možno menej takého správania,“ pripomenul Oravec. Zákon podľa neho nič nerieši.

Ministerstvo dopravy, ktoré novelu pripravilo, tvrdí, že ňou reaguje na existujúci stav a požiadavky občanov. „Cestujúca verejnosť sa sťažuje na prítomnosť osôb na staniciach, ktoré obťažujú cestujúcich mimoriadne znečisteným odevom alebo im môžu byť z iných dôvodov na ťarchu, napríklad pre šíriaci sa zápach, hygienické riziko, nevhodné správanie, vplyv alkoholu a drog a podobne,“ reagoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Ako dodal, podobné ustanovenia platia aj v autobusovej doprave a v praxi sú s nimi dobré skúsenosti.

Bratislavská Mestská hromadná doprava má vnútorný predpis, podľa ktorého môže niektorých ľudí vylúčiť z prepravy, ak nespĺňajú nejaké vizuálne alebo pachové parametre. „Ale je to nejaká zmluva, ktorú uzatvárate tým, že nastupujete do dopravného prostriedku. To, čo sa navrhuje teraz, je však právna norma štátu. A ten by podľa mňa nemal vytvárať normy na hranici s ľudskými právami. Tým akoby sa legitimizovalo aj to, že je v poriadku niekoho nahlásiť, aby bol vyhodený z nejakého priestoru. Myslím si, že sa tým dáva príležitosť šikanovať ľudí,“ mieni Kára.

Ako bude chystaná zmena vyzerať v praxi, zatiaľ nie je celkom jasné. Oprávnenie vykázať alebo vyviesť bezdomovcov má prevádzkovateľ dráhy, teda Železnice SR. Na zamestnancov železníc alebo priamo na Železničnú políciu sa bude môcť obrátiť každý cestujúci.

Železnice opatrenie vítajú. „Počet neprispôsobivých spoluobčanov, pre ktorých sa železničné stanice stali spoločenským centrom a bydliskom, rapídne rastie a táto novela nám umožňuje zlú situáciu aktívne riešiť,“ tvrdia vo svojom stanovisku. Predpokladajú, že podnety budú prichádzať v prvom rade od cestujúcich. Podnetom sa následne bude zaoberať zamestnanec železníc a napokon polícia. „Nebudú na to určení žiadni noví zamestnanci,“ uzavrela spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #novela zákona