Kvôli Štvrteckému sa bude meniť Trestný poriadok

Až prípad Miroslava Štvrteckého, ktorý sa vinou súdov dostal na slobodu, donútil ministra spravodlivosti konať. Tomáš Borec pripravil novelu Trestného poriadku, ktorá by mala zabrániť údajným pochybeniam pri rozhodovaní o obnove súdneho procesu, ak o to zločinci požiadajú. Ešte tento mesiac by ju mali prerokovať poslanci parlamentu.

22.09.2015 13:00
tk, Borec, Foto: ,
Minister Tomáš Borec chce cez poslanecký návrh novelizovať Trestný poriadok, aby sa zabránilo prepusteniu zločincov, ktorí požiadajú o obnovenie svojho súdneho procesu.
debata (8)

Štvrteckého súd pred deviatimi rokmi poslal za mreže na 24 rokov za zosnovanie zločineckej skupiny a výpalníctvo. Za to, že už nie je vo väzení, však nebude potrestaný žiadny sudca. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková sa nechystá za pochybenia podať disciplinárny návrh. Potvrdila to kancelária Súdnej rady.

Aby sa na slobodu nedostali ďalší nebezpeční páchatelia, ktorí uspejú v žiadostiach o obnovu konania, chce ministerstvo spravodlivosti rýchlo zmeniť Trestný poriadok. V ňom chce jasne stanoviť pravidlá rozhodovania o väzbe v prípadoch po povolení obnovy konania.

V súčasnosti fungujú pravidlá, ktoré umožňujú najprv správoplatniť rozhodnutie o obnove súdneho procesu a až následne rozhodnúť o väzbe. Teda ak Najvyšší súd povie, že prípad sa bude znovu prejednávať, odsúdenému sa automaticky končí výkon trestu. Do 48 a v odôvodnených prípadoch do 72 hodín by malo prísť rozhodnutie súdu, že z väzenia sa má zločinec presunúť do väzby. Ak sa tak nestane, prepustia ho na slobodu. Takto sa v auguste dostal spoza mreží aj Štvrtecký.

„Cieľom uvedených zmien je, aby sa právoplatne odsúdení zločinci nedostávali z väzby na slobodu pre procesné chyby, respektíve v dôsledku nejednotných výkladov Trestného poriadku,“ spresnila pripravované návrhy hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.

Borec už minulý týždeň o svojich aktivitách rokoval s predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou, predsedníčkou Najvyššieho súdu Danielou Švecovou a predsedom Špecializovaného trestného súdu Michalom Trubanom. Donevová potvrdila, že schôdzka bola aj reakciou na prepustenie Štvrteckého.

Obnovu konania dosiahol Štvrtecký na Špecializovanom trestnom súde v polovici júna. V odvolaní ju potvrdil senát Najvyššieho súdu. Hoci jeho uznesenie nadobudlo právoplatnosť 15. júla, Špecializovaný trestný súd rozhodol o väzbe až o osem dní. Štvrtecký proti takémuto omeškaniu podal sťažnosť, ktorej iný senát Najvyššieho súdu vyhovel.

Daniela Švecová po preverení prípadu odmietla, že by jej súd zavinil prieťahy. Podľa nej chyba nastala v komunikácii administratívy oboch súdov.V ten istý deň, keď senát Najvyššieho súdu rozhodol o obnove konania, bolo podľa nej vyhotovené aj písomné rozhodnutie. Na druhý deň si na Najvyšší súd prišiel po spisy šofér z Pezinka. Úradník Najvyššieho súdu ho mal údajne upozorniť na to, aby zobral aj spis Štvrteckého, čo však neurobil. Zobral ho až 21. júla.

Keď Špecializovaný súd dva dni na to rozhodol o väzbe, bolo už neskoro. Práve včera Špecializovaný trestný súd v Pezinku obnovil konanie, o ktoré Štvrtecký žiadal. V takomto prípade sa nerozhoduje znovu o vine, ale len o výške trestu. Na súd však obžalovaný zločinec neprišiel, jeho advokát súdu povedal, že jeho klient uviazol v Maďarsku, kde sa mu pokazilo auto.

Súd rozhodol, že bude pokračovať 29. septembra. Podľa predsedu senátu chce dať Štvrteckému možnosť ukázať, že sa chce zúčastniť na hlavnom pojednávaní. V prípade, že opäť nepríde a nepredloží súdu relevantný dôkaz o príčinách svojej neprítomnosti, súd pripúšťa aj väzobné stíhanie.

Podľa obžaloby v roku 2001 vytvoril Štvrtecký zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja vydierala, páchala podvody či zastrašovala podnikateľov. Spolupracovať mal aj s príslušníkmi Policajného zboru, ktorí ho informovali o pripravovaných policajných akciách.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Borec #trestný poriadok