Pásztor: Zrušenie prednostného objednania je zdrojom konfliktov

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR navrhuje, aby si pacienti objednaní na presný čas mohli platiť vyšetrenia sami.

22.09.2015 12:31
debata (5)

Ako vysvetlil čestný prezident ASL SR Ladislav Pásztor v utorok na tlačovej konferencii, vo vyhradenom čase, napríklad v poobedňajších hodinách by sa pacienti objednávali na presný čas. Za zdravotný výkon by platili priamu úhradu lekárovi, a ten by tento výkon už zdravotnej poisťovni neúčtoval.

„Čakáme na stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR, čo sa týka úhrady liekov, ktoré by boli predpísané podľa takéhoto ambulovania,“ konštatoval Pásztor.

Dopyt pacientov po prednostnom objednaní narastá

Lekárom totiž robí najväčšie problémy časť novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zrušila poplatky za prednostné objednanie. Pásztor argumentuje, že dopyt pacientov po tejto službe je veľký a neustále narastá. „Je zdrojom mnohých konfliktov, nakoľko legálne nie je možné pacienta objednať na termín, ktorý si žiada,“ poznamenal.

Dopyt po zdravotnej starostlivosti je v SR podľa lekárov veľmi vysoký. Kým slovenský pacient navštívi lekára ročne 13,5-krát, tak nemecký sedemkrát a fínsky dokonca iba 3,5-krát. „Takže objednávať všetkých pacientov by bolo možné iba buď zvýšením počtu lekárov, alebo znížením dopytu po zdravotnej starostlivosti. Ani jedno riešenie v dohľadnom čase možné nebude,“ uviedol Pásztor.

Pásztor: Mali sme a máme nejasné pravidlá

Čestný prezident apeloval, že od začiatku chceli lekári jasné pravidlá, aby občan vedel, za čo má platiť a aby poskytovateľ vedel, za čo môže žiadať úhradu a kontrolný orgán vedel, čo má kontrolovať. „Pred novelou sme mali nejasné pravidlá, zneužívanie poplatku za prednostné ošetrenie aj bizarné poplatky. No a po novele máme nejasné pravidlá, nejasné formulácie, značný výpadok príjmov,“ zhodnotil Pásztor.

Kiskovo veto parlament prelomil

Prezident SR Andrej Kiska minulý týždeň podaním na Ústavný súd SR (ÚS) napadol ustanovenie zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Podľa jeho právneho názoru ustanovenie nie je v súlade s Ústavou SR, ktorá garantuje práva občana na zdravotnú starostlivosť a ochranu pacienta. Navrhuje ÚS, aby zrušil napadnuté ustanovenia týkajúce sa poplatkov pacientov v ambulanciách pre neústavnosť. Súčasne podal návrh na pozastavenie účinnosti, kým ÚS nerozhodne vo veci samej.

Prezident minulý týždeň v piatok na tlačovej besede uviedol, že NR SR prelomila jeho veto a zákon napriek jeho výhradám opätovne schválila a 28. marca bol zverejnený v Zbierke zákonov a nadobudol účinnosť. Prezident poukázal na skutočnosť, že zákon je nejednoznačný, zle pripravený a nepredchádzala mu žiadna analýza vyberania úhrad od pacientov. Tento zákon podľa neho spôsobil chaos a vlnu nových úhrad.

Prezident sa vraj mal poradiť

Zrušiť zákon ako celok, alebo pozastaviť jeho platnosť podľa Pásztora nie je riešenie. „Osobne by som pozastavil platnosť len toho poplatku za prednostné ošetrenie, ostatné už nejakým spôsobom dohodneme, vyriešime,“ uzavrel s tým, že Kiska sa mal poradiť s lekárskymi a inými organizáciami.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ASL #Ladislav Pásztor #poplatky u lekárov #úhrada liekov #zdravotný výkon