Slovenskí biskupi sú ochotní pomôcť utečencom, vrátane ubytovania

Katolícka cirkev na Slovensku je pripravená pomôcť pri zvládaní súčasnej migračnej krízy v EÚ vrátane ponuky ubytovacích kapacít, ak sa vláda rozhodne prijať utečencov.

22.09.2015 16:33
utečenci, migranti Foto: ,
Ak vláda Roberta Fica rozhodne o prijatí utečencov, katolícka cirkev je pripravená im poskytnúť pomoc, vrátane ubytovania.
debata (49)

Novinárom to povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský po dvojdňovom rokovaní biskupov, ktorí sa zaoberali okrem iných tém aj migračnou krízou.

„Z mnohých farností prichádzajú pozitívne odpovede. Konkrétna pomoc bude závisieť od toho, aké rozhodnutie urobí Slovenská republika. Musíme čakať na to, či Slovensko prijme týchto ľudí,“ uviedol Zvolenský.

Vláda premiéra Roberta Fica dlhodobo vystupuje proti prerozdeľovaniu utečencov medzi členské krajiny EÚ na základe povinných kvót. Jednofarebný kabinet sociálnych demokratov sľúbil poskytnúť azyl len dvom stovkám sýrskych utečencov. Tento počet je výrazne nižší, ako by podľa predchádzajúceho návrhu Európskej komisie na rozmiestnenie migrantov malo pripadnúť Slovensku.

Katolícka cirkev na Slovensku je pripravená pomôcť žiadateľom o azyl vrátane ich zapojenia do spoločnosti, ak títo utečenci budú chcieť zostať na Slovensku. „Vládni predstavitelia o pripravenosti katolíckej cirkvi pomáhať v tejto záležitosti vedia,“ povedal Zvolenský.

Cirkev podľa Zvolenského disponuje ubytovacími kapacitami, ktoré nie sú trvalo vyťažené a možno ich využiť na pomoc utečencom. Naznačil tiež, že slovenskí veriaci by pomohli nielen kresťanským utečencom, ale aj migrantom iného vierovyznania.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a... Foto: SITA, Robert Tappert
Stanislav Zvolenský, Marián Chovanec, KBS Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a generálny sekretár Marián Chovanec potvrdili, že katolícka cirkev na Slovensku je ochotná pomôcť utečencom bez ohľadu na vierovyznanie.

Katolícka cirkev už zisťovala aj záujem veriacich o poskytnutí pomoci utečencom. „Veriaci prejavili ochotu poskytnúť pomoc ľuďom na úteku pred vojnou a hladom,“ povedal generálny sekretár biskupskej konferencie Marián Chovanec.

K prijatiu utečencov vyzval európske farnosti začiatkom tohto mesiaca pápež František. Hlava katolíckej cirkvi tiež uviedla, že Európa by mala prijať všetkých utečencov, ktorí utekajú pred vojnou a hľadajú útočisko a vyhovejú daným bezpečnostným opatreniam.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #katolícka cirkev #KBS #Stanislav Zvolenský