Fico: Diktát odmietame, kvóty nebude Slovensko rešpektovať

Slovensko nebude podľa premiéra Roberta Fica rešpektovať rozhodnutie o zavedení kvót na prerozdelenie migrantov v rámci Európskej únie a krajina je v tejto otázke pripravená vstúpiť do právneho sporu s Bruselom.

22.09.2015 19:15 , aktualizované: 19:39
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico vyhlásil, že Slovensko je pre povinné kvóty pripravené vstúpiť do právneho sporu s Bruselom.
debata (472)

Fico to vyhlásil v parlamente. Zároveň kritizoval rozhodnutie ministrov vnútra štáto EÚ, ktorí väčšinou hlasov schválili kvóty pre rozdelenie utečencov.

„Radšej vstúpim do infringementu (procedúry porušenia pravidiel), ako by sme mali rešpektovať tento diktát, ktorý bol uskutočnený väčšinou, ktorá nebola schopná dosiahnuť konsenzus v rámci EÚ,“ vyhlásil Fico.

„Pokiaľ budem predsedom vlády Slovenskej republiky, povinné kvóty na slovenskom území uplatnené nebudú,“ zdôraznil Fico na zasadnutí výboru pre európske záležitosti.

Kaliňák je prekvapený z prijatia kvót

Slovensko by malo prijať 1 500 utečencov, no ako povedal po zasadnutí rady šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák, „Slovensko nebude konfrontované a nedáme si nanútiť žiadne pevné kvóty na základe tohto rozhodnutia“.

„Neboli vypočuté racionálne argumenty a som veľmi prekvapený z tohto rozhodnutia,“ poznamenal Kaliňák. Zdržanie sa Fínska v hlasovaní podľa neho svedčí o tom, že návrh nie je dobrý a nebude fungovať. „Ide o rozhodnutie, ktoré nepomohlo znížiť krízu, ale môže naopak zvýšiť atraktivitu Európskej únie pre nelegálnych migrantov a prevádzačov. Toto je zelená pre prevádzačov, aby sa čo najviac snažili ďalej dodávať utečencov do únie,“ povedal novinárom Kaliňák. Na rade sa ministri podľa neho bavili o 120-tisíc ľuďoch, no denne do únie prichádza 10-tisíc ľudí, preto to bolo veľmi zlé a chybné rozhodnutie.

Minister vnútra Robert Kaliňák v Bruseli. Foto: Reuters, YVES HERMAN
Robert Kaliňák Minister vnútra Robert Kaliňák v Bruseli.

Ako Kaliňák ďalej upozornil, na dnešnom stretnutí sa riešili len kvóty, no proces, ako by mal byť tento systém zrealizovaný, nie. „Európska komisia mala od slov k činom vždy ďaleko, čo potvrdzuje, že tento systém fungovať nebude, pretože žiadne pravidlá, ako chce zamedziť pohybu, nepadol,“ poznamenal s tým, že toto rozhodnutie je odsúdené na neúspech. Slovensko pomáha Rakúsku, rodinám s kresťanským zázemím či zvýšilo presídľovací program, pripomenul minister vnútra. „Nič iné ďalej robiť nebudeme, tým sa to pre nás končí. Rozhodnutie situáciu nepomôže vyriešiť, preto zotrváme na tomto a budeme naše programy naďalej dôsledne realizovať,“ povedal s tým, že žiadny ďalší tlak na nás nemôže byť vyvíjaný a ani ho nemôžeme akceptovať.

Slovensko dlhodobo odmieta rozmiestnenie utečencov v rámci EÚ na základe povinných kvót. Slovensko už skôr ponúklo, že dobrovoľne poskytne azyl dvom stovkám sýrskych migrantov. Tento počet by bol výrazne nižší, ako podľa súčasných návrhov Európskej komisie by malo Slovensku pripadnúť.

472 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #migračná kríza #povinné kvóty