Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií prerušil rokovanie o Foraiovi

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií prerušil rokovanie o možnom konflikte záujmov generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia.

23.09.2015 09:36
Marcel Forai Foto: ,
Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.
debata (1)

Ten totiž v utorok večer oznámil, že odchádza z funkcie generálneho riaditeľa VšZP. Výbor však zatiaľ nemal písomnú informáciu o jeho abdikácii. Rokovanie je prerušené, kým nebude jasné, či Forai skutočne odstúpi alebo nie.

Zároveň parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada poslancov v zdravotníckom výbore o poslanecký prieskum vo VšZP. Návrh poslanca Zsolta Simona (Most-Híd) prítomní poslanci odobrili. „Je v záujme všetkých, aby sa preverilo použitie verejných prostriedkov,“ zdôvodnil svoj návrh Simon. Otto Brixi zo Smeru poznamenal, že nemá problém s tým, aby sa výbor pre nezlučiteľnosť obrátil na zdravotnícky výbor. Pripomenul ale, že zmluvy VšZP bude preverovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Na zmluvy VšZP s firmami, kde figuruje Anna Sučková, upozornil poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Počas pôsobenia Foraia mala poisťovňa uzatvoriť zmluvné vzťahy so spoločnosťami Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV 40 a Welix.

Zmluvy však podľa VšZP boli podpísané ešte pred tým, ako sa Marcel Forai stal generálnym riaditeľom zdravotnej poisťovne. Beblavý na to kontroval, že ide o dodatky také rozsiahle, že sa dajú považovať za nové zmluvy. Celkovo tržby všetkých siedmich firiem stúpli podľa Finstatu a zbierky listín len medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 % z 1,611 milióna eur na 6,766 mil. eur v roku 2014.

Forai v utorok večer oznámil odstúpenie z funkcie. Minister zdravotníctva Viliam Čislák potvrdil, že jeho abdikáciu prijíma. Ak však preverovanie sporných zmlúv ukáže, že boli v poriadku, Foraia opäť vymenuje do funkcie riaditeľa VšZP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Marcel Forai