Harabin ťahá do boja Čižnára

Štefan Harabin nezložil zbrane. Po tom, čo prišiel na Najvyššom súde o všetky funkcie a zostal radovým sudcom, vytiahol do boja na inom fronte.

23.09.2015 12:00
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin požiadal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o preskúmanie, či predsedníčka súdu Daniela Švecová neporušila zákon tým, že rozsadila ním riadený senát.
debata (3)
Žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preskúmal, či bol postup predsedníčky súdu Daniely Švecovej, ktorá rozsadila ním riadený senát, zákonný. A nielen jej, ale aj členiek Sudcovskej rady, ktoré jej mali takéto riešenie navrhnúť. Čižnár sa k celej veci zatiaľ nevyjadril.

Prokuratúra potvrdila, že Harabinov podnet dostala. V ňom píše, že „je nevyhnutné s plnou vážnosťou preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť Švecovej v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa“.

Rovnako považuje za dôležité preskúmať aj konanie členiek Sudcovskej rady Najvyššieho súdu, ktoré odporúčali predsedníčke zmeniť rozvrh práce. „A to z pohľadu návodu na uvedený trestný čin,“ upozorňuje Harabin generálneho prokurátora.

Podľa neho Švecová na zasadnutí Sudcovskej rady rozpustenie jeho senátu odôvodnila tým, že rozhodnutia, ktoré vydal, vyvolali obavu a kritiku verejnosti. „Opatrenie predsedníčky je evidentne v rozpore s ústavou a so zákonmi o súdoch a o sudcoch, ktoré výslovne vyžadujú nenechať sa ovplyvňovať tretími osobami a presadzovať nezávislosť súdnictva,“ píše ďalej bývalý šéf trestnoprávneho kolégia a expredseda jedného z jeho senátov.

Podľa neho Švecová takto potrestala jeho aj jeho kolegov zo senátu Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského za názor vyjadrený v ich rozhodnutiach.

Predsedníčka Najvyššieho súdu pre Pravdu uviedla, že sa k oficiálnemu podnetu Harabina nemôže kvalifikovane vyjadriť, pretože ho nemá k dispozícií. „Pokiaľ ide o postoj k uplynulým udalostiam, týkajúcim sa zmien rozvrhu práce na Najvyššom súde alebo zvolaniu zasadnutia trestnoprávneho kolégia, ktoré viedlo k odvolaniu jeho predsedu, trvám na svojom doterajšom postoji i argumentácii v plnom rozsahu,“ reagovala Švecová.

Pri návrhu na Harabinovo odvolanie mu vyčítala nedostatočnú komunikáciu so sudcami, neochotu zvolať kolégium k zjednocujúcemu stanovisku vo veci rozličných rozhodnutí Najvyššieho súdu o zákonnosti inšpekcie ministerstva vnútra či nevhodnú interpretáciu rozhodnutí jeho senátu.

Podľa Švecovej sú Harabinove námietky k zmene rozvrhu práce absolútne neodôvodnené a nezmyselné. „Postup vedenia Najvyššieho súdu i orgánov sudcovskej samosprávy pri zmenách rozvrhu bol v plnom rozsahu zákonný,“ zdôraznila predsedníčka Najvyššieho súdu.

K rozpusteniu Harabinovho senátu pristúpila Švecová po tom, čo viaceré jeho rozhodnutia vyvolali vlnu kritiky. Svojimi rozsudkami napríklad spochybnil legitimitu policajnej inšpekcie, čím zrušil rozsudky nad niektorými policajtmi obvinenými z korupcie. Zrušil tiež verdikty, ktoré vydal veľkokrtíšsky sudca Milan Varga.

Senát to zdôvodnil tým, že Varga bol v Česku odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. V tom čase sa to na Slovensku považovalo iba za priestupok. Švecová po schválení zmien v zložení senátov uviedla, že sa uskutočnili po dôkladnom zvážení a mali by viesť k zlepšeniu funkčnosti jednotlivých kolégií pri vybavovaní agendy.

Tým však personálne otázky v trestnoprávnom kolégiu stále nevyriešila. Preto v týchto dňoch vypísala šéfka súdu výberové konania na funkcie dvoch predsedov senátov a dvoch členov do senátov. Uchádzači o túto funkciu sa môžu prihlásiť do 12. októbra. Konkurz by mal byť v novembri.

Senáty chcela Švecová o dvoch sudcov posilniť už skôr, ale výberové konanie vypísané na júl nakoniec zrušila. Odôvodnila to tým, že chce riešiť trestnoprávne kolégium komplexne, vrátane predsedov senátov a zohľadniť výsledky zasadnutia trestnoprávneho kolégia, ktoré bolo plánované na začiatok septembra a zosadilo Harabina z pozície svojho predsedu.

Členovia kolégia sa zídu znovu aj budúci týždeň. Mali by zjednotiť rozličné rozhodnutia dvoch senátov o legitímnosti policajnej inšpekcie. Stretnutie zvolala Švecová na podnet sudcov. Harabin to ešte v čase, keď stál na čele kolégia, označil za nezákonné a zvolal ďalšie rokovanie na 18. novembra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Štefan Harabin #Daniela Švecová