Pre kauzu CT odvolali riaditeľku piešťanskej nemocnice

Riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková končí vo funkcii. Informáciu pre Pravda.sk potvrdil člen správnej rady nemocnice Alan Suchánek.

23.09.2015 11:03
Piešťany, Mária Domčeková, riditeľka Foto: ,
Máriu Domčekovú odvolali z funkcie riaditeľky Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch.
debata (15)

Za jej odvolanie v stredu hlasovali štyria zástupcovia ministerstva zdravotníctva. Lekár Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová sa na hlasovaní nezúčastnili.

Členovia správnej rady sa Domčekovú snažili odvolať už v pondelok, na mimoriadne zasadnutie však neprišiel jeden z členov, ktorých menuje ministerstvo zdravotníctva. Zvyšní traja ministerskí nominanti hlasovali za jej odvolanie. Suchánek a Kovačovičová, ktorých zvolili zamestnanci nemocnice, však nehlasovali, keďže predtým neprešiel ich návrh o tom, aby mala rada päť členov.

Do jesene 2012 mali zamestnanci v správnej rade dvoch zástupcov a ministerstvo zdravotníctva troch. Aby si rezort zdravotníctva zabezpečil kvalifikovanú väčšinu na dôležité rozhodnutia, zvýšil počet svojich zástupcov v správnej rade na štyroch.

Na stredajšie predpoludnie bolo teda zvolané ďalšie rokovanie správnej rady, zástupcovia ministerstva zdravotníctva prišli v plnom počte a Domčekovú odvolali. Suchánek si nevie dobre vysvetliť, prečo ministerstvo už odmietlo riaditeľku ďalej držať vo funkcii.

Od štvrtka bude piešťanskú nemocnicu riadiť doterajší zástupca riaditeľky Štefan Kóňa.

Vyšetrovateľ Policajného zboru pre pár dňami vzniesol obvinenie voči ôsmim osobám pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Medzi obvinenými je aj Domčeková.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal v novembri 2014 pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali tender na kúpu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Podľa medializovaných informácií piešťanská nemocnica kúpila prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu, predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová po zverejnení prípadu a po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali. Z funkcie neskôr odstúpil aj Pavol Paška, ktorý sa vzdal aj poslaneckého mandátu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Domčeková #kauza CT