Kto zastaví chaos v preplnených čakárňach?

Objednávanie pacientov skolabovalo. Od júla, odkedy nemôžu lekári vyberať poplatky za prednostné vyšetrenie, sa väčšina z nich vrátila k starým praktikám. Buď rozdávajú časenky, alebo ľudia chodia do ambulancie podľa poradia, v akom prišli.

24.09.2015 07:00
debata (116)
Novým prezidentom Asociácie súkromných lekárov... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marián Šóth Novým prezidentom Asociácie súkromných lekárov je Marián Šóth.

Na vyšetrenie teraz bežne čakajú štyri hodiny. A ak chcú získať časenku, v niektorých prípadoch sa vydávajú na cestu za lekárom už ráno o piatej.

Parlament zrušil poplatok za prednostné vyšetrenie v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Poslanec za Smer Juraj Blanár, ktorý vyradenie poplatku navrhol, argumentoval, že lekári budú môcť aj naďalej objednávať ľudí zadarmo. Nazval to tzv. manažovaním pacienta. V praxi sa to až na pár výnimiek vôbec nedeje.

Dopyt po tejto službe je stále, pacienti sa ho dožadujú, ale zákon nám to neumožňuje.
Ladislav Pásztor, čestný prezident ASL

Miloš z dediny pri Bratislave pred letom chodil na pravidelné kontroly k neurológovi. Za objednanie na čas platil desať eur. Po zrušení poplatku lekár nechal poradie na pacientoch. „V čakárni som strávil štyri hodiny, medzitým do ambulancie vchádzali ľudia, ktorí prišli oveľa neskôr ako ja.

Nerozumel som prečo. Či to boli doktorovi známi, to nik nedokáže. V čakárni bol chaos a ľudia mali nervy,“ opisuje návštevu u lekára. Hovorí, že poplatok za prednostné vyšetrenie mu vyhovoval a chce, aby bol zavedený opäť.

Niektorí lekári zase objednanie na čas zakryli do poplatku za edukáciu, konzultáciu, konzultáciu laboratórnych výsledkov či servisný poplatok. Takéto výkony však spoplatnili často vyššou sumou, aká bola predtým za prednosť.

Asociácia súkromných lekárov vidí chaos, aký teraz nastal. Ministerstvu zdravotníctva preto navrhuje, aby sa prednostné vyšetrenie do zákona vrátilo. Ambulancie by si naň vyčlenili čas po ordinačných hodinách. Rezort to vylučuje.

Poplatok za prednostné ošetrenie si podľa Ladislava Pásztora, čestného prezidenta asociácie, žiadajú pacienti. „Dopyt po tejto službe je stále, pacienti sa ho dožadujú, ale zákon nám to neumožňuje,“ konštatoval Pásztor.

Asociácia, ktorá zastupuje približne dvetisíc lekárov, preto prichádza s návrhom, aby si pacienti objednaní na presný čas mimo bežných ambulantných hodín mohli platiť vyšetrenia sami. Išlo by o sumu, ktorá by bola vo výške poplatku za prednostné ošetrenie. Pohybovala by sa od 5 do 10 eur.

Problémom podľa Pásztora je, že zdravotné poisťovne by v takom prípade poistencom neuhradili lieky, pretože vyšetrenie prebehlo po ordinačných hodinách. Dovoliť by im to mohla zmena zákona. Lekári sa so žiadosťou o takúto možnosť ešte v júni obrátili na ministerstvo zdravotníctva. „Čakáme na ich stanovisko, zatiaľ sme ho nedostali,“ konštatoval Pásztor.

Nový prezident asociácie Marián Šóth uviedol, že asociácia chcela jasné pravidlá od začiatku. „Pred novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti sme mali nejasné pravidlá, zneužívanie poplatku za prednostné ošetrenie aj bizarné poplatky. No a po novele máme nejasné pravidlá, nejasné formulácie, značný výpadok príjmov,“ uviedol Šóth.

Ministerstvo zdravotníctva o ďalšej zmene v poplatkoch neuvažuje. Jeho hovorca Peter Bubla tvrdí, že iné ako ordinačné hodiny zákon neupravuje.

Na otázku, za akých podmienok by preplatili lieky, ktoré lekár predpíše po ordinačných hodinách, sa zdravotné poisťovne nechceli vyjadrovať. „O takomto návrhu sme s Asociáciou súkromných lekárov nerokovali, preto považujeme za predčasné vyjadrovať sa k nemu,“ reagovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Súkromné zdravotné poisťovne Union a Dôvera uviedli, že sú viazané platnými zákonmi a poskytovanie zdravotnej starostlivosti v takýchto prípadoch by preplácali, iba ak by sa zmenila legislatíva.

Bubla pripomína, že lekári môžu objednávať pacientov na presný termín a to bez poplatku. Pásztor uviedol, že takýto postup nie je možný, pretože pacientov je veľa a lekárov málo. „Ak by sme mali ošetrovať iba objednaných pacientov, za deň by sme ich vybavili asi 20, dnes je to aj 80. Čo by bolo so zvyšnými?“ pýta sa Pásztor. Pripomenul, že vyšetrením dvadsiatky chorých za deň by lekár ledva zarobil na plat sestričky a nejakú réžiu.

Objednávanie zadarmo spustili dve detské nemocnice. V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave je to možné od júna. Presný čas vyšetrenia rodičia vybavujú telefonicky, cez internet alebo priamo pri vstupe do polikliniky. Podobný systém od novembra zavádza aj Detská fakultná nemocnica v Košiciach.

Najmä v Bratislave začali zase objednávky na termíny vybavovať súkromné firmy, ktoré nepodnikajú v zdravotníctve. S ambulantnými lekármi uzatvorili zmluvy. Za jedno objednanie si od pacienta vypýtajú 13 eur, lekárovi dajú 10 eur, za sprostredkovanie si vezmú 3 eurá. Okrem toho takúto službu ponúkajú aj rôzne webové portály. Pacient si na nich môže vybrať aj výšku poplatku, najnižší je za 9 eur, najvyšší za 34 eur. Výška poplatku závisí od služby, ktorú si klient zvolí.

Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zrušila prednosť v ambulancii, minulý týždeň už druhýkrát napadol prezident Andrej Kiska na Ústavnom súde. Novela je podľa neho v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava.

Zmeny v zákone schválil parlament vo februári tohto roka. Prezident ho vrátil späť, poslanci však prelomili jeho veto.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #časenky