Lajčák o schválení kvót: Nemyslím si, že by sa takto mali 'vykrúcať ruky'

Predstavitelia vlády na rokovaní kabinetu vyhodnotia situáciu a budú hovoriť o možných právnych krokoch, ktoré Slovensko môže urobiť, aby nemuselo rešpektovať rozhodnutie ministrov vnútra na prerozdelenie utečencov. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák o tom pri príchode na vládu informoval médiá.

23.09.2015 11:34
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák skritizoval, že niekoľko týždňov EÚ rieši prerozdelenie 120-tisíc utečencov, pričom každý deň sem prichádzajú tisíce ďalších.
debata (13)

Ministri vnútra o kvótach rozhodli v utorok kvalifikovanou väčšinou, prehlasovali tak Slovensko, Maďarsko, Česko a Rumunsko.

Ako Lajčák povedal, vždy sú právne prostriedky, ktoré má Slovensko k dispozícii. Podľa jeho slov sám priniesol nejaké analýzy, ktoré vypracoval jeho rezort. Trvá na tom, že o tak zásadnom rozhodnutí, ako sú kvóty, by sa nemalo rozhodovať na úrovni ministrov vnútra. „Je to istý nový moment, že o tak zásadnom rozhodnutí sa rozhodovalo v zásade silou,“ vyhlásil Lajčák. „Nie je to normálny spôsob, akým EÚ zvyčajne komunikuje,“ dodal s tým, že vôbec si nemyslí, že takýmto spôsobom by sa mali „vykrúcať ruky“.

Podľa šéfa rezortu diplomacie aj dnešný summit lídrov EÚ ukáže, čo toto rozhodnutie spraví s jednotou a atmosférou v EÚ. „Ak tu ideme legitímne demokraticky zvoleným vládam vziať kompetenciu, koľko utečencov vezmú, tak o čom majú rozhodovať?“ pýta sa Lajčák. Takisto skritizoval, že niekoľko týždňov EÚ rieši prerozdelenie 120-tisíc utečencov, pričom každý deň sem prichádzajú tisíce ďalších. To podľa neho dokazuje absurdnosť tohto spôsobu riešenia migračnej krízy.

Pre náš postoj ku kvótam nás „samozrejme neoslavujú,“ povedal Lajčák. „Ale našou úlohou nie je, aby nás len oslavovali. Myslím si, že naša úloha je, aby vláda zastupovala pozíciu národa a tento národ sa podľa mňa vyjadril jasne, čo od nás očakáva,“ uzavrel šéf diplomacie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #vláda SR #Miroslav Lajčák #summit EÚ #kvóty pre cudzincov