Fico: Slovensko podá žalobu do Luxemburgu, kvóty nebude rešpektovať

Premiér Robert Fico po rokovaní vlády oznámil, že Slovensko nebude rešpektovať povinné kvóty a podá žalobu na súd v Luxemburgu proti právne záväznému aktu o kvótach, schválenému väčšinou ministrov vnútra.

23.09.2015 12:19 , aktualizované: 13:58
debata (369)

Rozmiestnenie utečencov v členských štátoch únie schválili v utorok väčšinou hlasov ministri vnútra krajín EÚ. Proti bolo Slovensko spolu s Českom, Maďarskom a Rumunskom. Fínsko sa zdržalo.

„Kvóty sú iracionálne a skončia sa blamážou. Sme suverénna krajina a odmietame diktát väčšiny v takej citlivej téme,“ zopakoval Fico stanovisko Slovenska. „Myslíme si, že sme sa mali dohodnúť jednomyseľne na zasadnutí premiérov a hláv štátov.“

„Radšej vstúpim do infringementu (procedúry porušenia pravidiel), ako by sme mali rešpektovať tento diktát, uskutočnený väčšinou, ktorá nebola schopná dosiahnuť konsenzus v rámci EÚ,“ vyhlásil Fico už v utorok.

Po rokovaní vlády potvrdil, že Slovensko nebude rešpektovať kvóty, ale chce dobrovoľne prejaviť veľkú mieru solidarity s krajinami, v ktorých utečenci sú. „Vláda nebude implementovať schválený právne záväzný akt, ktorý odhlasovali ministri vnútra a podá voči nemu žalobu. Na to máme právo.“

Lehota na podanie žaloby je podľa Fica zhruba dva mesiace od zverejnenia rozhodnutia ministrov vnútra európskej dvadsaťosmičky o kvótach.

Slovenský premiér si myslí, že spor o kvóty rozhodne aj o ďalšom fungovaní EÚ. „Nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Veľké krajiny potom budú rozhodovať, čo sa bude diať v malých krajinách. To je koniec Európy,“ uviedol Fico.

„Európa takto nikdy nefungovala, fungovala na princípe jednomyseľnosti a nemôžeme si dovoliť, aby fungovala na princípe väčšiny proti menšine,“ vyhlásil slovenský premiér. Súboj, do ktorého ideme, bude mať podľa premiéra aj veľkú pridanú hodnotu a bude aj o fungovaní EÚ a nebude sa týkať iba kvót.

Slovensko nepodá žalobu hneď, ide o mimoriadne komplikovanú právnickú vec a na podanie žaloby máme dva mesiace. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že žaloba je logický ďalší krok. „Po tom, čo sme odmietli rozhodnutie ministrov vnútra, potrebuje sa brániť aj právnym spôsobom pred jeho účinkami. Jediná možnosť je podanie tejto žaloby, ale netreba to dramatizovať,“ vyhlásil.

Priškrtenie eurofondov pre Slovensko pre jeho postoj k povinným kvótam je podľa Lajčáka nezmysel. Tí, ktorí tento argument používajú, buď nepoznajú fakty, alebo prekrúcajú, dodal. Ak by v tejto veci proti Slovensku bolo začaté konanie, tak to bude štyridsiate štvrté. K dnešnému dňu voči SR beží 43 konaní, nie je o nič viac výnimočné, sú to bežné prostriedky, ktoré v EÚ existujú, uviedol Lajčák.

Premiér zopakoval, že celý systém povinných kvót je iracionálny a skončí sa blamážou. Slovensko celý čas ponúkalo reálne riešenia utečeneckej krízy. Tu ide o politiku a nie o pragmatické riešenie, vyhlásil Fico. Minister vnútra Robert Kaliňák premiéra doplnil, že utorkové rozhodnutie je prázdna politická deklarácia odsúdená na neúspech. Nedohodli sa žiadne konkrétne kroky, zlé sú aj čísla, a to, čo je uvedené v tom rozhodnutí, neodráža realitu, uviedol Kaliňák

Bratislava sa dlhodobo stavia proti rozmiestňovaniu utečencov v EÚ na základe povinných kvót. Podľa Fica migranti nechcú zostať na Slovensku, ich cieľom sú vraj ekonomicky vyspelejšie krajiny ako Nemecko či Francúzsko.

Kvóty kritizovalo aj Česko, premiér Bohuslav Sobotka v stredu ale uviedol, že nechce žalobami proti kvótam stupňovať napätie v únii.

© Autorské práva vyhradené

369 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty #migranti