Dostane späť Forai funkciu? Rozhodne úrad pre dohľad

Najväčšia zdravotná poisťovňa je bez šéfa. Marcel Forai sa funkcie generálneho riaditeľa vzdal po tom, čo začal čeliť podozreniam, že poisťovňa uzatvorila zvýhodnené zmluvy s firmami, kde figuruje alebo figurovala jeho teta.

23.09.2015 20:00
Marcel Forai Foto: ,
Marcel Forai
debata (79)

Minister zdravotníctva Viliam Čislák však avizuje, že Foraia môže na post vrátiť, ak sa dokáže, že zmluvy sú v poriadku. Preverovať ich bude Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Forai je podozrivý, že za svojho pôsobenia vo funkcii zvýhodňoval sedem spoločností, ktoré sú spojené s jeho tetou Annou Sučkovou. VšZP s nimi uzatvorila 12 zmlúv a 69 dodatkov, malo v nich ísť o celkovú sumu 14 miliónov eur. Firmy sa väčšinou zaoberajú diagnostikou. Kauzu otvoril poslanec Miroslav Beblavý (Sieť).

„VšZP podpísala zmluvy s mojou tetou Ankou ešte ďaleko predtým, ako som sa stal generálnym riaditeľom. V zdravotníctve robí desiatky rokov. Ide o štandardné zmluvy týkajúce sa poskytovania zdravotnej starostlivosti, nie sú zvýhodnené oproti ostatným zmluvám, ako to interpretoval pán Beblavý,“ bránil sa Forai tento pondelok. Šéfom poisťovne bol od apríla 2012.

Foraiova obhajoba však trošku pokrivkáva. Denník Pravda prezrel webovú stránku VšZP a zistil, že na piatich z 12 zmlúv je možné nájsť jeho podpis, raz ako riaditeľa košickej pobočky poisťovne z januára 2012, ostatné sú z obdobia, keď bol už generálnym riaditeľom VšZP.

Ostatných sedem zmlúv zverejnených nie je. Z dodatkov, ktoré sú k dispozícii, nie je jasné, kedy boli základné kontrakty uzatvorené, kto ich podpisoval, ani čo bolo ich obsahom. Dodatky boli podpísané v rokoch 2011 až 2015. Podľa Finstatu tržby všetkých siedmich firiem stúpli len medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 percent, z 1,611 milióna eur na 6,766 mil. eur.

Advokát Stanislav Pavol tvrdí, že sa nedá jednoznačne povedať, či bol Forai v konflikte záujmov pri podpise zmlúv. „Je potrebné celý prípad preskúmať, za akých okolnosti a na základe čoho zmluvy podpisoval,“ pripomenul Pavol s tým, že je tam viacero aspektov, ktoré treba prešetriť. To môže urobiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj poslanci. Ministerstvo zdravotníctva do kauzy zatiaľ nechce vstupovať, hoci je jediným akcionárom poisťovne. Čo sa týka nezverejnených zmlúv, odkázalo denník Pravda na poisťovňu.

Hovorkyňa VšZP Petra Balážová tvrdí, že postupujú podľa zákona o zdravotných poisťovniach. Ten hovorí, že poisťovňa musí sprístupniť tieto dokumenty vrátane príloh a dodatkov do 30 dní odo dňa ich uzavretia. „Túto povinnosť má VšZP od augusta 2011, pred týmto obdobím povinnosť zverejňovania zmlúv nemala,“ uviedla Balážová.

Poslanec Beblavý podozrieva Foraia zo zneužitia funkcie a z konfliktu záujmov. Podal preto podnet parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten mal šéfa poisťovne preverovať v stredu ráno. Pokiaľ by sa ukázalo, že Forai zneužil svoju funkciu a právomoci, hrozila by mu nielen pokuta vo výške ročného platu, teda asi 67 000 eur, ale aj strata funkcie. Forai už totiž v minulosti dostal trest za neúplné majetkové priznanie, do ktorého nezahrnul byt v bratislavskom luxusnom River Parku.

Forai však výbor predbehol a v utorok večer podal demisiu. Oznámil to na brífingu spoločne s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Ten jeho abdikáciu prijal. Ak sa podľa Čisláka preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie. Bývalý generálny riaditeľ už avizoval, že dnes podá trestné oznámenie na Beblavého za ohováranie. „Zároveň sa budem brániť v občianskoprávnom spore na súde,“ uviedol v stanovisku.

Podpredseda výboru Otto Brixi (Smer) si myslí, že si odchod Forai načasoval. „Môžem sa domnievať, že sa centroval na to, že výbor zasadá v nejakom čase a k tomu prispôsoboval aj logistiku doručenia podania o abdikácii,“ povedal Brixi s tým, že preto proti nemu zastavili konanie. „Pokiaľ sa verejný funkcionár vzdá svojej funkcie, my ako výbor v zmysle ústavného zákona nemôžeme pokračovať v konaní ani ho nijako nemôžeme potrestať,“ dodal.

Ak by bol aj Forai opäť zvolený na post generálneho riaditeľa, podľa Brixiho by sa na neho pozeralo ako na nového verejného človeka s čistým registrom. Výbor by ho potom mohol preverovať na základe nového podnetu v novej veci.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada poslancov v zdravotníckom výbore o prieskum v štátnej poisťovni. Forai tiež avizoval, že zmluvy dal posúdiť Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Šéfka úradu Monika Pažinková sa objavila v parlamente krátko pred brífingom, na ktorom oznámil abdikáciu.

Podľa hovorkyne úradu Sone Valášikovej Forai požiadal úrad o vykonanie dohľadu vo VšZP včera. „Úrad začne výkon dohľadu, o výsledku bude verejnosť informovaná po jeho ukončení,“ uzavrela Valášiková s tým, že zákon nestanovuje lehotu, kedy má dohľad skončiť. Vedenie najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku prevezmú zvyšní dvaja členovia predstavenstva Antónia Borovková a Miroslav Vaďura.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #zmluvy #Marcel Forai