Škola si vypýta rodné číslo zákonného zástupcu žiaka len raz

Škola si pri zbere údajov do rezortného informačného systému vypýta rodné číslo zákonného zástupcu žiaka len raz za celý čas jeho dochádzky - od základnej, prípadne materskej školy až po koniec strednej či vysokej školy.

24.09.2015 15:04
debata (6)

Tento údaj je potrebný na to, aby štátne orgány mali elektronickú informáciu o tom, kto je zákonným zástupcom a aby mal do budúcnosti len zákonný zástupca prístup k niektorým aj citlivým údajom žiaka. Povedal to minister školstva Juraj Draxler, ktorý tak reagoval na tvrdenia poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Martina Poliačika a expertky strany Sieť pre vzdelávanie Zuzany Zimenovej.

Nové povinnosti škôl, ktoré sa týkajú zberu citlivých informácií o žiakoch a rodičoch, považujú Poliačik a Zimenová za ďalšiu zbytočnú byrokraciu a vyjadrujú nad nimi znepokojenie. "Takýto neobvyklý zásah do súkromia považujeme za zbytočný a neadekvátny. Nevidíme dôvod, pre ktorý škola zbiera toľko rôznych údajov, navyše na mesačnej báze. Podľa nás ide skôr o prekrytie neschopnosti spojiť rokmi budovaný školský informačný systém s inými databázami,“ vysvetlil Poliačik.

Poslanec zároveň dodal, že ministerstvo školstva neinformovalo školy o novej byrokracii v dostatočnom predstihu. Metodický pokyn, ktorým upravuje postup zadávania údajov do centrálneho registra, podľa neho vydalo až začiatkom septembra. Spolu s nezaradeným poslancom Miroslavom Beblavým sa preto rozhodli zvolať mimoriadny Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Draxler však popiera, že by škola tieto údaje zbierala na mesačnej báze. "Ak poslanec Poliačik hovorí o nejakej povinnosti nosiť do školy rodné listy, je jednoducho úplne mimo. Podobne jeho strašenie o zbieraní údajov od rodičov na mesačnej báze je hlúposť. Školy majú len povinnosť raz mesačne sa napojiť na Rezortný informačný systém a v podstate jedným kliknutím aktualizovať údaje. Ak sa v priebehu mesiaca zmenil údaj o niektorom žiakovi, náš informačný systém sa to takto dozvie, to je všetko,“ dodal Draxler.

Nepravdivé je podľa ministra aj tvrdenie, že školy nemali vedomosť o zbere údajov. Ako uviedol, list s informáciou o zbere dát do rezortného informačného systému zaslali na okresné úrady, zriaďovateľom, ako aj riaditeľom. Okrem toho uviedli tieto informácie podľa rezortu aj v Pedagogicko-organizačných pokynoch od konca júna.

Ministerstvo navyše spustilo aj call centrum na oslovenie škôl, ktoré ešte dáta nedodali. Školám vysvetľujú, na čo údaje rezort potrebuje, aby nevznikala bezdôvodná panika. Minister tiež upozornil, že množstvo škôl už údaje (najmä rodné číslo) v tejto chvíli od väčšiny rodičov ani nepotrebuje. Zákonná povinnosť totiž existuje už od roku 2012 a školy si ju zväčša aj plnili. Údaje teda už majú a len ich zadajú do elektronického systému.

„Všetky pravidlá zberu údajov sú v novele školského zákona, ktorú parlament prerokoval na svojej júnovej schôdzi. Poslanec Poliačik sa teda mal možnosť k zákonu vyjadriť. Ministerstvo zbiera len údaje definované v zákone, nepožaduje od škôl údaje podľa toho, ako sa naprogramuje rezortný informačný systém, ako tvrdí pani Zimenová,“ dodáva rezort cez svoju hovorkyňu Beátu Dupaľovú Ksenzsighovú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #vzdelávanie #rodné číslo