Biela pastelka bude opäť pomáhať nevidiacim

Verejná zbierka Biela pastelka, ktorá pomáha ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím, sa uskutoční 25. a 26. septembra v takmer 300 mestách a obciach Slovenska. Tohtoročným ambasádorom zbierky je hokejista Michal Handzuš, hlavnou témou je totiž hokej, ktorý je najobľúbenejším športom nevidiacich a slabozrakých.

24.09.2015 15:53
debata (1)
Ambasádor Bielej pastelky Michal Handzuš a... Foto: Biela Pastelka
Michal Handzuš Ambasádor Bielej pastelky Michal Handzuš a špeciálny pukomat.

"Ľudia si majú pomáhať. My, ktorí sme dostali možno trochu viac, máme vrátiť tým, ktorí dostali menej. Ten, kto vidí, si ani len nevie predstaviť, aké je to žiť v tme. Vyskúšal som si to, musel som naslepo variť a bolo to veľmi náročné.“ povedal hokejista. V spolupráci s ním organizátori pripravili aj dražbu hokejových predmetov od reprezentantov Mariána Hossu, Zdena Cháru či Tomáša Tatara.

Po celom Slovensku budú príspevky zbierať počas dvoch dní dobrovoľníci v bielych tričkách s logom Bielej pastelky do zapečatených pokladničiek. Každý darca dostane spinku s motívom pastelky.

Hlavné podujatie Bielej pastelky sa uskutoční v piatok 25. septembra pri OC Eurovea v Bratislave. Návštevníci si budú môcť vyskúšať, aké je byť nevidiacim, nebudú chýbať ukážky z výcviku psov či možnosť napísať list v Braillovom písme. Okrem toho si budú môcť ľudia kúpiť v takzvanom pukomate špeciálny puk s podpisom Michala Handzuša a prispieť do zbierky 9 eurami. Návštevníkov čaká aj mini hokejový turnaj a koncert potme.

Viac informácii o možnosti prispieť na stránkach akcie.

Zbierka trvá od júna do 31. decembra. Výnos z nej bude použitý na pomoc nevidiacim viesť samostatný život. ÚNSS organizuje rôzne kurzy, ktoré im v tom pomáhajú, napríklad výučbu Braillovho písma či nácvik chôdze s bielou palicou. Minulý rok sa únii podarilo vyzbierať 107 906 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #zrakovo postihnutí #biela pastelka